Zimbraria Bucsani

La plimbare printre zimbri

Zimbraria Neagra este in administrarea Ocolului Silvic Bucsani Dambovita si este un areal deschis propice unei plimbari de voie aproape oricand in care norocosii se pot bucura de intalnirea vizuala cu zimbrii.

Unde?

La 80 km de Bucuresti care se parcurg in 1,5 ore se gaseste conform Google Maps sau Waze Zimbraria Neagra. Sunt mai multe variante de acces catre aceasta destinatie, eu v-o redau aici pe cea “clasica”, pe care am urmat-o si noi: Bucuresti – DN7 – Tartasesti – DN71 – dupa Crangasi dreapta pe DJ701 – Dobra – DJ711 (care partial este neasfaltat, drum de pamant, dar bine nivelat) – dreapta pe DC28 – peste raul Ialomita – stanga pe DJ720A – apoi se face dreapta la indicatorul “zimbrarie” catre Ratoaia – de aici se urmeaza un drum de pamant si indicatoarele, drumul de pamant are vreo 4 – 5 km, traverseaza o padure, noi l-am gasit in conditii foarte bune, circulabil in buna masura cu 40 – 50 km /h.

drumul forestier spre zimbrarie

Cand?

Programul de vizitare este zilnic intre 10:30 – 15:00, inclusiv in zilele de sarbatoare. Atentie! Pe sait este trecut alt program.

Ora recomandata de vizitare 10:30.

Cat?

Biletele costa 6 lei pentru adulti si 3 lei pentru copii.

Intalnirea cu zimbrii

Prima intalnire a fost cand am iesit din padure si am vazut “prin gard”.

primii zimbri i-am zarit inainte de a ajunge la intrare

Era delimitarea zimbrariei si in spectrul nostru vizual am admirat primii 2 zimbri. Norocosi, as spune, caci am citit si despre vizitatori care s-au deplasat pana aici si nu au vazut copita de zimbru!

Am urmat drumul de “masina” pana la capat, in dreptul intrarii in rezervatie. Am urnit poarta, am intrat, nu ne-a intrebat nimeni de bilete sau ceva, caci nu era nimeni la intrare. Am inaintat pe calea de pamant (drum de caruta) din fata noastra, pana ne-a intampinat un catel jucaus si un om, care lucra la zimbrarie.

Am trecut pe langa moara de uruiala si depozitul de baloti de fan si dupa cateva sute de metri am ajuns la observator.

Observatorul este o constructie din lemn, cu 2 etaje, tip foisor, care ofera perspective largi asupra rezervatiei.

observatorul

Noi am ajuns pe la ora 10:30 si aceasta este ora cea mai buna de vizitare, caci incepand cu ora 10, o caruta cu fan si uruiala se deplaseaza prin rezervatie si lasa in diferite locuri mancare pentru animale, acest “mic dejun” intamplandu-se intr-o zona deschisa cu vizibilitate foarte buna din observator. Astfel noi am numarat nu mai putin de 30 (!) de zimbri veniti la masa.

Interesant! Ingrijitorul ne-a spus ca acum au in rezervatie 33 de exemplare de zimbrii, inclusiv puii, si ca in fiecare an sunt cam 4 – 5 nasteri. O femela naste o data la 4 – 5 ani, iar raportul femele / masculi este 5:1 la zimbri. Un mascul poate ajunge sa cantareasca 1 tona, iar o femela depaseste 500 kg. Pe cat de masiv este acest ierbivor, se spune ca zimbrul este pasnic atat cu omul cat si fata de alte animale salbatice.

Din cele citite din surse, aflu ca zimbraria de la Bucsani se intinde pe 162 de hectare, cea mai mare parte fiind de padure, cu exceptia unei zone de luminis unde zimbrii sunt hraniti.

Locuitorii patrupezi de aici au nume care incep cu RO: Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta, Robokap, etc.

Am admirat imensele ierbivore si pe puii lor la masa, le-am facut multe poze, apoi am coborit din foisor revenind catre iesire, care este aceeasi cu intrarea.  

Langa intrare este o casa, un muzeu de animale impaiate. Prezentarea este una modesta, intunuecoasa. Am vazut fazanul, pasari de balta, pasari de prada, pasari cantatoare, pisica salbatica, caprioara, mistretul, trofee de capriori, niste pesti in formol, trofee de colti de mistret.

Chiar daca vizita nu a durat mult, am luat o portie sanatoasa de aer proaspat, rece, de iarna.

Istoricul zimbrilor

Zimbrul, un animal emblema al teritoriilor romanesti in trecut, a disparut in secolul 20 de la noi, iar din Europa de vest chiar si mai devreme.

A luat atunci fiinta in Romania un program de repopulare cu zimbri adusi din Polonia, apoi si din alte tari est-europene. In tara au aparut mai multe zimbrarii cu scopul de a readapta specia la clima din tara noastra. La Bucsani au fost adusi zimbrii de la celelalte rezervatii din tara. In Romania mai exista zimbrarii la Hateg (HD), Dragos Voda (NT) si Vama Buzaului (BV). Intr-o etapa urmatoare se intentioneaza repunerea zimbrilor in libertate, dar acestia par a fi inca dependenti de oameni.

Zimbraria de la Neagra, Bucsani, a luat fiinta in anul 1983.

Impresii si evaluare

Noua ne-a placut vizita si plimbarea la Rezervatia de zimbri de la Bucsani si recomandam vizitarea acestui obiectiv. Este de luat in considerare starea drumului prin padure, chiar daca noi l-am gasit bun si orarul, chiar daca acum se poate vizita zilnic, aceste elemente pot varia.

Numai bine tuturor!

Evaluare pe Google 4,6 din maxim 5

2020

Leave a Comment