Vf. Vistea Mare & Vf. Moldoveanu – Muntii Fagaras

A sasea etapa din ciclul 2500-arii Romaniei

august 2022

Acest articol are 3 pagini:

1/3 – Introducere. Prezentare generala. Evaluari. Pareri.

2/3 – Cucerirea Vf. Vistea Mare & Vf. Moldoveanu

3/3 – Coborirea la Stana lui Burnei

1/3 – Introducere. Prezentare generala. Evaluari. Pareri.

Despre Muntii Fagaras

O prezentare a Masivului Fagaras puteti citi aici. Acesta are 8 din cele 13 varfuri de peste 2500 m altitudine aflate in tara noastra.

De data aceasta tinta drumetiei au fost Vf. Vistea Mare si Vf. Moldoveanu, continuare a traseului din ziua anterioara de pe Vf. Hartopul Darei si Vf. Dara.

Vf. Vistea Mare2.527 mdm este al 3-lea varf ca inaltime al Romaniei, dupa Moldoveanu – 2.544 mdm si Negoiu – 2.535 mdm, se gaseste in creasta principala a Fagarasului, si este abordabil din 4 directii, din S dinspre Vf. Moldoveanu (30 min.), din V de pe creasta principala venind de la Negoiu, Feresatra Zmeilor, “”La 3 Pasi de Moarte””, Saua Orzanele, din N pe Valea Vistea via Portita Vistei, din E dinspre Fereastra Mare a Sambetei si Portita Vistei, abordarea noastra. Atat urcusul din Saua Orzanele cat si cel din saua Vistea sunt solicitante, destul de abrupte si necesita 45 – 60 minute.

Vf. Moldoveanu – 2.544 mdm este cea mai inalta cota din Romania, este “”Acoperisul Romaniei””. In ultimii ani s-a dezvoltat un trafic intens pe varful Moldoveanu, mirajul cuceririi “‘acoperisului”” si mediatizarea caii de acces de la Stana lui Burnei pe V. Rea, care face posibila cucerirea varfului dupa 5 ore de urcare, fie si grea, a dus in special in zilele de weekend, la formarea de cozi pentru a putea marca prezenta pe varf cu o poza langa borna si steagul din varf!

Cele doua varfuri nu sunt accesibile decat alpinistilor in sezonul cu zapada.

Abordarea mea

Ascensiunea clasica pe Vistea Mare si Moldoveanu se face pe un traseu marcat cu plecare de la Stana lui Burnei, de pe Valea Rea, in ca. 5 ore urcarea si ca. 3,5 ore coborirea depinde de varianta de traseu aleasa.

In ciclul 2500-arii Romaniei, mi-am propus sa abordez cucerirea tuturor varfurilor inalte de peste 2.500 metri din tara noastra, pe traseul cel mai rapid. Dupa ce am studiat mai multe variante, am ajuns la concluzia ca Vf. Hartopul Darei, Dara, Vistea Mare si Moldoveanu merita abordate “la pachet” cu plecare din Valea Rea, intr-o tura de 2 zile, dificila. Baza a fost la Gura Bandei, 1 km mai jos de Stana lui Burnei. De aici am urcat intr-o zi pe nemarcat pe Hartopul Darei si Dara si am continuat pe creasta, iar ziua urmatoare am urcat Vistea Mare si Moldoveanu si am coborit inapoi in Valea Rea.

Traseul

Caldarea Galbenele (ca. 2.300) – Ref. si Portita Vistei (2.310) – Vf. Vistea Mare (2.527) – Vf. Moldoveanu (2.544) – L. Galbena (2.200) – Gura Bandei (ca. 1.350)

Caseta tehnica

Dificultate: dificil

Durata / distanta: 5 – 6 ore / ca. 12 km

Marcaj: banda rosie / punct rosu / cruce rosie / cruce albastra

Surse apa: Caldarea Galbenele, L. Galbena

Alt min: ca. 1.300 mdm la Gura Bandei

Alt max: 2.544 mdm pe Vf. Moldoveanu

Diferenta de nivel: +500 m / -1.350 m

Observatii: interzis iarna, de evitat in perioade cu descarcari electrice

Pareri. Evaluari.

Este un traseu greu doar pe segmentul Portita Vistei – Vf. Vistea Mare – Vf. Moldoveanu, cu un urcus abrupt, urmat de o traversare prin Spintecatura Moldoveanului, o zona putin expusa, cu o usoara catarare, unde insa sunt ancorate lanturi de siguranta.

Ca orice traseu de creasta, necesita vreme buna, fara fulgere, iar cei ce pornesc la drum trebuie sa aiba echipament corespunzator (inclusiv incaltamintea) si 2 litri de apa.

Traseul este superb, ofera perspective generoase, dupa voia cetii si norilor.

Evaluari Google (nota medie dinmaxim 5 / numar recenzii daca sunt peste 50)

Portita Vistei – 4,9 / 100

Vf. Vistea Mare – 4,9 / 100

Vf. Moldoveanu – 4,9 / 800

Lacul Galbena – 4,9

Gura Bandei – 4,7

Urmeaza

2/3 – Cucerirea Vf. Vistea Mare & Vf. Moldoveanu

1 thought on “Vf. Vistea Mare & Vf. Moldoveanu – Muntii Fagaras”

Leave a Comment