Vf. Vanat(o)area lui Buteanu – Muntii Fagaras

A treia etapa din ciclul 2500-arii Romaniei

iulie 2022

Video prezentare traseu

Despre Muntii Fagaras

O prezentare a Masivului Fagaras puteti citi aici. Acesta are 8 din cele 13 varfuri de peste 2500 m altitudine aflate in tara noastra. Intre ele si Vf. Vanat(o)area lui Buteanu – 2.507 mdm. Acel “”o”” din paranteza a iscat mai multe dezbateri… vanatarea sau vanatoarea? Cand eu am inceput sa merg pe munte, in documentatiile anilor de dinainte de ’90, am auzit / citt numai de “Vanatoarea lui Buteanu”. in ultimii ani circula in paralel ambele denumiri vanatarea si vanatoarea….

Acces

In ciclul 2500-arii Romaniei, mi-am propus sa abordez cucerirea tuturor varfurilor inalte de peste 2.500 metri din tara noastra, pe traseul cel mai rapid. In cazul Vf. Vanatoarea lui Buteanu, cel mai repede se ajunge pe traseul marcat triunghi albastru Balea Lac (2.037) – Saua Caprei – Saua Vaiugii – Vf. Vanatoarea lui Buteanu (2.507) in circa 1 ora, as spune 1 ora si pentru cei ce nu au ritm intens.

Datorita faptului ca traseul amintit este efectiv aglomerat, va propun o urcare care dureaza maxim 30 minute mai mult si o coborire inedita partial pe un nemarcat.

Descrierea traseului

Balea Lac (2.037) – Caldarea Vaiugii – Saua Vaiugii – Vf. Vanatoarea lui Buteanu (2.507) – Vf. Capra (2.494) – Acul Revolver – L. Capra (2.230) – Saua Caprei (2.315) – Balea Lac (2.037)

Caseta tehnica

Dificultate: greu

Durata / distanta: 4 ore (cu pauze de peste 1 ora) / 6 km

Marcaj: punct albastru / triunghi albastru / nemarcat / banda rosie / triunghi albastru

Surse apa: la L. Balea si la L. Capra

Alt min: 2.037 mdm la baza

Alt max: 2.507 mdm in Vf. Vanatoarea lui Buteanu

Elevatie: +550 m / -550 m

Observatii: interzis iarna si de evitat in perioade cu descarcari electrice

Descrierea traseului

Ora 12:05 – poza de grup si start de la Balea Lac

In zona Balea Lac este aglomeratie mare datorita accesului auto usor vara pe Transfagarasan. Se poate parca chiar langa cabana veche “de pe lac” – Cab. Balea Lac. Lacul Balea se afla la cota 2.034 mdm, ocupa 5 ha, lungime / latime 360 m / 190 m, adancime 11 m si este populat cu peste.

Pornim pe traseul marcat cu punct albastru (si banda albastra), care merge la inceput paralel cu Valea Balii, pe sub care serpuieste Transfagarasul.

Ora 12:25 – ramificatie trasee. Cotim puternic dreapta pe punct albastru si intram in Caldarea Vaiugii.

Ne orientam cu fata catre Vf. Vanatoarea lui Buteanu, cocosat si pietros, din care se formeaza culmea descendenta Netedu, pe care va ajunge marcajul pe care l-am parasit. Gasim cateva limbi de zapada si avansam catre grohotisul din fata. Desi de departe urcarea in culme parea dificila, in fapt, cu un mic efort pe ultima portiune ajungem in creasta, unde ne intalnim cu traseul “clasic”.

Ora 13:15 – Suntem in Saua Vaiugii si s-a aglomerat! Marcajul triunghi albastru ne va calauzi de aici pana la varf. Se deschide o noua perspectiva. In fata avem Caldarea Capra cu Lacurile Capra si Caprita.

Cu putin inate de acesta traversam in catarare un sector expus, mai nou amenajat cu lanturi de siguranta. Spectaculos! Iar trebuie sa ma lupt cu frica mea de abrupt… Pe ultima suta de metri poteca este aeriana, dar fara sa prezinte pericole dupa depasirea pasajului de catarare.

Ora 13:40 – Vf. Vanat(o)area lui Buteanu (2.507 mdm). Am urcat 1,5 ore pe o varianta mult mai faina si mai libera decat “bulevardul triunghi albastru”. In cele 10 minute de popas am facut un tur scurt de orizont.

Buteanule, nu te supara, vom face turul mai amplu de orizont de pe varful vecin, Vf. Capra, sa iesim putin din aglomeratie.

Coborim cateva minute pe aceeasi poteca, adica ne decataram pe la lanturi, si din seuta de dupa acestea, cotim stnag mult, in urcus usor si in 10 minute suntem pe Vf. Capra.

Ora 14:00 – Vf. Capra (2.494 mdm). Ceva mai liber.

Vf. Capra

Tur de orizont

Vf. Vanatoarea lui Buteanu este situat pe lantul fagarasan V-E central, usor nordic, oferind, la fel ca si Vf. Capra, o perspectiva larga atat catre vaile din sud si din nord, cat si a segmentului muntos cel mai inalt, spre est si spre vest.

La Nord este Depresiunea Oltului, la Sud Valea Capra, care formeaza dupa Lacul Vidraru, Raul Arges. Pe creasta, catre Vest, in plan apropiat sunt Vf. Iezerul Caprei, Vf. Paltinul, Vf. Laitel, si in planul 2, formanf un M sau un W, de la stanga la dreapta Vf. Lespezi, Vf. Cornul Caltunului, Vf. Dintre Strungi si Vf. Negoiu, unde vom ajunge ziua urmatoare. Pe creasta spre Est, in plan apropiat este creasta foarte accidentata Vartopel – Arpasel, mai incolo intra in zona ttraseului de creasta marcat la La Trei Pasi de Moarte, apoi Arpasu Mic, Arpasu Mare flancat de Mircii si Musetescu, Podragu flancat de Tarata si Podul Giurgiului, si in plan mai departat inconfundabil trapez Vistea Mare – Moldoveanu (dreapta) si mai in spate vag, La Fundu Bandei, Dara si Hartopul Darei.

Tur de orizont spre Est de pe Vf. Capra

Ora 14:30 – Dupa 15 minute pauza de Vf. Capra si dupa ce identificam clar poteca descendenta de pe Vf. Capra spre Caldarea Capra pana langa Monumentul Alpinistilor, cu fata catre Moldoveanu, incepem sa coborim pe poteca nemarcata alte 15 minute pentru a ajunge langa o stanca foarte potrivit denumita, Acul Revolver.

Ora 14:45 – Ajungem in caldare, pozam Monumentul Alpinistilor si intalnim poteca marcata banda rosie. Ne oprim langa Lacul Capra.

Lacul Capra se gaseste la 2.230 m altitudine, ocupa 2 hectare si pe malul sau este unul din locurile preferate de campare ale multor drumeti care parcurg creasta. In spatele lacului este Vf. Iezerul Caprei si Saua Caprei, iar in dreapta traseul parcurs de noi mai devreme in coborire de pe Vf. Capra si Vf. Vanatoarea lui Buteanu.

14:45 – 15:30 – pauza de masa

De la Lacul Capra urcam usor pe banda rosie in Saua Capra (2.315 mdm).

Ora 15:40 – Saua Capra. Aici este o intersectie in cruce, noi continuam inainte si de indata ni se infatiseaza Caldarea Balii unde trebuie sa coborim iute pe triunghi albastru. Avem la orizont in fata Saua Paltinul, jos Cabana Balea si Valea Balii precum si Transfagarasanul.

Ora 16:05 – Sosire la Balea Lac.

Balea Lac

Impresii si Evaluari

Pentru mine un traseu minunat de nota 10. Cei 4 temerari drumeti Petra, Bogdan, Costi si cu mine am fost la inaltime. La 2.507!

Mai jos cititi Evaluarea Google (nota medie din maxim 5 / numar recenzii)

Cabana Balea Lac – 4,0 / 2.000

Lacul Balea – 4,8 / 2.000

Vf. Vanatoarea lui Buteanu – 4,9 / 100

Lacul Capra – 4,9 / 100

Saua Capra – 4,9 / 200

Numai bine! Ne “revedem” la etapa a 4-a a 2500-arilor!

1 thought on “Vf. Vanat(o)area lui Buteanu – Muntii Fagaras”

Leave a Comment