Brasov – Saua Tampei – Vf. Tampa

Drumetie sau alergare, cum doriti

 

Buna! 😊

Introducere

Sunt in situatia de a relata despre ceva altceva, pe care am sa-l incadrez la drumetii, dar nu exclud sa deschid si o rubrica noua dedicata alergarilor montane, mai vedem. 😊

M-am hotarit sa particip la un semimaraton montan si imi trebuia ceva antrenament. Asa ca intr-o seara de toamna, dupa ploaie, in Brasov fiind, m-am gandit sa fac o alergare pe Tampa si inapoi. M-am documentat daca potecile sunt populate la ore mai tarzii, caci de ursi stiam ca sunt in habitatul lor si nu as fi vrut sa fiu singur singurel, la intalnirea cu blanosul. Am aflat ca este animatie pana seara tarziu, si confirm ca este asa, chiar si in zilele lucratoare, asa ca m-am simtit destul de safe chiar daca am plecat solo in incercarea asta inedita.

Situare si acces

Vf. Tampa (960 m alt.) – il stie tot omul, pentru ca strajuieste Brasovul si pentru ca acolo pe varf sunt montate literele alea mari cu numele orasului si pentru ca acolo sus, te urca si te coboara telecabina, fiind astfel o zona foarte vizitata.

Vf. Tampa face parte din Masivul Postavaru.

Accesul se face din zona de promenada de sub Tampa, de langa zidul cetatii. De aici pornesc 3 variante de acces catre Vf. Tampa plus telecabina.

Caseta tehnica

Lungime 2 km

Durata 1 h 15 min

Marcaj banda albastra pana in Saua Tampa si apoi triunghi galben

Dificultate medie

Start 17:31 Sosire 18:00

Elevatie +380 m

Alt. min. 590 m Alt. max. 940 m

 

Traseul meu

Am abordat la urcare traseul cel mai usor. Este cel mai din dreapta cum stai cu fata la munte si este marcat pe primul segment, cel de urcare, cu banda albastra. Pe indicator scrie 45 – 50 minute pana in Saua Tampei. Banda albastra continua pana pe Vf. Postavaru (1799 m alt.), dar nu este destinatia de astazi din acest articol.

Ora 17:36 Start. Bine, ca sa fiu corect eu am startul putin mai jos, in oras pe str. Michael Weiss, vreo 700 m mai inainte de indicatorul, care consemneaza intrarea pe poteca.

Urcam prin padure. Poteca este destul de lata, trece la inceput pe langa un gard de sarma si iese repede intr-o poienita pentru putin timp. Ultimul urcus, cel mai solicitant, este din nou prin padure, pe poteca lata, clar conturata.

Ora 17:50 Saua Tampei. 14 minute in loc de 45 cat scria pe indicator pare foarte bine, dar nu este asa, pentru ca recunosc ca ultima treime nu am putut-o alerga, datorita pantei si resurselor pe care nu mi le-am dozat bine, asa ca am luat-o la pas.

Din Saua Tampei schimbam marcajul de urmat. Conform indicator din poiana aflata in sa, 30 min pe triunghi galben spre Vf. Tampa si telecabina, statia superioara.

Poteca este una slab conturata pana intra efectiv din drumul de creasta, care se intrevede datorita perspectivei bune. Apoi in creasta alerg pe un drum forestier lat pe care ar putea circula orice 4×4.

Vf. Tampa Mica (926 malt.), Vf. Tampa (960 m alt.) si punctul de belvedere sunt usor in stanga potecii. Imediat dupa ramificatia care vine de la acestea, se distinge poteca numita “Drumul Serpentinelor”, marcata triunghi rosu, care coboara pe sub telecabina pana la promenada. Este traseul mediu ca dificultate din cele 3. Eu doar l-am punctat aici, dar nu am avut treaba cu el. Am continuat pe creasta, pe triunghi galben, ba urcand usor, pana la choscurile si antena de la statia telecabinei.

Ora 18:00 Am marcat 10 min in alergare in loc de 30 cat se estimeaza in mers. Comci comca. Langa statia telecabinei sunt mai multe indicatoare care ne informeaza ca suntem in rezervatia naturala Muntele Tampa si asupra optiunilor de a cobori pe “Drumul Serpentinelor” pe triunghi rosu 1 ora (urcarea este 1,5 ore) si pe “Treptele lui Gabony” pe triunghi galben tot 1 ora (urcare este 1,5 ore), traseul putin mai dificil, pentru care voi opta si eu in articolul linkuit.

In incheiere iata si o poza panoramica mai veche cu Brasovul vazut de pe Tampa, din telecabina.

M-am bucurat ca pe traseu am intalnit suficienta lume, inclusiv 2 alergatori.

Dintre cele 3 variante, aceasta este cea mai usoara si o recomand celor care urca mai greutz. 😊

Nu m-am uitat daca am ajuns sus inaintea celor cativa care stau in coada la telecabina jos. 😊

Numai bine! ? Continuare aici.

NU ezitati sa vizitati si orasul!

Leave a Comment