Vf. Tampa – Treptele lui Gabony – Brasov

Drumetie sau alergare pe coborirea de pe Vf. Tampa

Introducere

Buna, din nou! 😊 Continuare de aici

Povestea continua dupa articolul care a descrie pe unde am urcat pe Vf. Tampa, in alergare, via Saua Tampa. Cum nu era sa raman sa petrec noaptea pe munticelul asta impadurit populat cu ursi, trebuia sa si cobor si sa inchid si primul antrenamentul de alergare montana.

Caseta tehnica

Lungime 2 km

Durata 1 h

Marcaj triunghi galben (eu am facut si o mica combinatie cu triunghi rosu)

Dificultate: greu

Start: 18:00 Sosire: 18:28

Elevatie -380 m

Alt. min :940 m Alt. max :590 m

Traseul meu

Am hotarit sa cobor pe varianta mai grea din cele 3 prezentate in articolul anterior (via Saua Tampei, via Drumul Seroentinelor si via Treptele lui Gabony) adica ultima din ele. Durata de coborire este 1 ora pe fiecare din acestea.

Ora 18:00 Marcam intai poza cu releul de langa statia telecabinei.

Trebuie sa urmam marcajul triunghi galben. Poteca trece chiar pe langa constructia releului si coboara cateva trepte de ciment. Vom urma linia crestei, prin padure, pe poteca

si in cateva minute mai depasim o antena.

Imi place mai mult poteca asta decat drumul lat pe care am urcat. Nadusesc si alerg destul de incet pentru ca sunt multe radacini de copac, unele acoperite cu frunze si alunecoasa din cauza ploii de mai devreme.

Nu dupa mult timp se deschid mai multe perspective frumoase catre oras, in unele poieni fiind amenajate si locuri de popas.

Incepem sa simtim panta descendenta a potecii chiar daca nu este inca pronunatata.

Ora 18:11 – 18:16 Cea mai spectaculoasa este cea numita pe buna dreptate “Treptele lui Gabony”. Sunt realmente trepte de piatra. Pe alocuri poteca este marginita de un parapet metalic de siguranta.

Orasul este mai aproape

Acest segment de trepte, cat si o portiune dupa acestea in care poteca traverseaza niste stanci slefuite, a trebuit abordat cu mare grija, practic am mers, nu am mai alergat, ca sa nu alunec.

Ultimul tronson a fost din nou de poteca obisnuita de padure, buna de alergat.

Ora 18:24 Am ajuns la intersectia cu triunghi rosu, “Drumul serpentinelor”.

Si am urmat acest nou marcaj, caci este o scurtatura care te scoate langa statia de jos a telecabinei.

Ora 18:25 Am ajuns la asfalt, langa cladirea statiei de cabina.

Suntem la superbul loc de promenade de sub Tampa

De aici am mai alergat putin (600 m) catre oras, pana pe str. Michael Weiss, unde vroiam sa inchid tura.

Si pe traseul de coborire am intalnit lume, dar niciunul in creasta, in padure, unde am fluierat din cand in cand sa imi anunt prezenta pentru a nu ma intalni cu ursul.

Dintre cele 3 variante, aceasta este cea mai dificila. Mi-e greu de spus daca e mai abordabila la urcare decat la coborire. Este insa mai frumoasa, mai salbatica.

Merita sa abordati urcarea si coborirea pe Tampa pe trasee diferite pentru ca veti avea perspective diferite in punctele de belvedere, in special daca optati pentru traseele de pe extreme, prezentate aici.

V-am cam alergat, se vede si din pozele miscate, imi cer scuze.

Numai bine! 😊

Nu ezitati sa vizitati si orasul! 🙂

2021

Leave a Comment