A patra etapa din ciclul 2500-arii Romaniei
iulie 2022
Acest articol are 4 pagini:
1/4 – Introducere. Prezentare generala. Evaluari. Pareri.
2/4 – Urcarea: Piscul Negru – Vf. Negoiu
3/4 – Varfurile: Negoiu, Cornul Caltunului, Lespezi
4/4 – Coborirea: Vf. Lespezi – Piscul Negru
1/4 – Introducere. Prezentare generala. Evaluari. Pareri.
Despre Muntii Fagaras
O prezentare a Masivului Fagaras puteti citi aici. Acesta are 8 din cele 13 varfuri de peste 2500 m altitudine aflate in tara noastra.
Intre ele Vf. Negoiu cu cei 2.535 mdm este al doilea cel mai inalt varf din tara.
Vf. Cornul Caltunului (sau Caltun) – 2.505 mdm – este singurul 2500-ar din Carpatii nostri care nu are o poteca marcata, omologata, fiind astfel cel mai greu accesibil 2500-ar.
“Fratele” sau mai mare este Vf. Lespezi – 2.517 mdm -, care este al 5-lea cel mai imalt varf al Romaniei.
Acces
In ciclul 2500-arii Romaniei, mi-am propus sa abordez cucerirea tuturor varfurilor inalte de peste 2.500 metri din tara noastra, pe traseul cel mai rapid. Dupa ce am studiat mai multe variante, am ajuns la concluzia ca Vf. Negoiu, Caltun si Lespezi trebuie abordate “la pachet” cu plecare de la Piscul Negru, intr-o tura hard. Mai era o idee de a lega o tura de 2 zile cupland si ascensiunea pe Vanatoarea lui Buteanu, dar as fi repetat foarte mult din traseul Fagaras – full ridge de anul trecut, etapa 2 si etapa 3.
Traseul
Piscul Negru (1.200) – L. Caltun (2.135) – Portita Caltunului (ca. 2.200) – Strunga Doamnei – Vf. Negoiu (2.535) – Caldarea Berbecilor – Vf. Cornul Caltunului (2.505) – Vf. Lespezi (2.517) – Piscul Negru (1.200)
Caseta tehnica
Dificultate: greu
Durata / distanta: 10 – 11 ore (cu pauze de 2 ore) / ca. 20 km
Marcaj: triunghi albastru / banda rosie / banda albastra / punct rosu / nemarcat / punct rosu
Surse apa: pe paraul Caltun, la L. Caltun, apoi izvorul / firicelul din Caldarea Berbecilor, la Stana Lespezi
Alt min: 1.200 mdm la baza
Alt max: 2.535 mdm in Vf. Negoiu
Elevatie: +1.900 m / -1.900 m
Observatii: interzis iarna, de evitat in perioade cu descarcari electrice, necesita orientare dupa momai pe Cornul Caltunului si dupa harta pe scurtatura ce iese din Caldarea Berbecilor
Pareri. Evaluari.
Este un traseu greu care necesita o conditie fizica buna, ceva abilitati de orientare, putin curaj pentru cele cateva sectoare de drum abrupte sau expuse, luciditate, musai vreme fara fulgere in creasta, rezerve de apa de 1,5 – 2 litri, preferabil incaltaminte specifica bocanc, gheata de munte, fluier in zona mai joasa de padure, energizante, fructe, gustarea. Singura optiune de a rupe tura in doua, ma refer la inoptare intermediara, este la cort sau la Refugiul Caltun.
Traseul este spectaculos, ofera perspective generoase, dar lung si cu o diferenta de nivel considerabila.
Desi mi-a fost oarecare teama pentru cum va fi portiunea mai expusa dintre varfurile Lespezi si Caltun, acum dupa ce am parcurs-o afirm ca nu e chiar atat de infricosatoare. Oricum mult sub emotiile petrecute cu un an in urma in Custura Saratii. Mai exista o portiune cu lanturi in hornul abrupt de la Strunga Doamnei, dar nu e nimic de netrecut. Varianta prin Strunga Dracului este in continuare inchisa. Strunga Dracului este tot un horn abrupt, mai stancos, pe care l-am strabatut de mult in tinerete.
Evaluari Google (nota medie dinmaxim 5 / numar recenzii)
Vf. Negoiu – 4,9 / 200
Vf. Lespezi – 4,8 / 100
Urmeaza
2/4 – Urcarea: Piscul Negru – Vf. Negoiu