Vf. Hartopul Darei & Vf. Dara – Muntii Fagaras

A cincea etapa din ciclul 2500-arii Romaniei

august 2022

Acest articol are 3 pagini:

1/3 – Introducere. Prezentare generala. Evaluari. Pareri.

2/3 – Urcarea: Gura Bandei – Vf. Hartopul Darei

3/3 – Varfurile si creasta: Vf. Hartopul Darei, Vf. Dara si traseul Dara – Caldarea Galbenele

1/3 – Introducere. Prezentare generala. Evaluari. Pareri.

Despre Muntii Fagaras

O prezentare a Masivului Fagaras puteti citi aici. Acesta are 8 din cele 13 varfuri de peste 2500 m altitudine aflate in tara noastra.

De data aceasta tinta drumetiei au fost Vf. Hartopul Darei si Vf. Dara intr-o zi, respectiv Vf. Vistea Mare si Vf. Moldoveanu ziua urmatoare.

Vf. Hartopul Darei2.506 mdm si Vf. Dara – 2.500 mdm – sunt aproape ingemanate.

Acces

In ciclul 2500-arii Romaniei, mi-am propus sa abordez cucerirea tuturor varfurilor inalte de peste 2.500 metri din tara noastra, pe traseul cel mai rapid. Dupa ce am studiat mai multe variante, am ajuns la concluzia ca Vf. Hartopul Darei, Dara, Vistea Mare si Moldoveanu merita abordate “la pachet” cu plecare din Valea Rea, intr-o tura de 2 zile, dificila.

Am cugetat asupra a 3 optiuni.

Cea clasica presupune abordarea Vf. Dara si Hartopul Darei pe traseu marcat cu plecare din Valea Sambetei ca. 8 ore urcarea si 5 ore coborirea. Dar trebuia apoi sa mutam baza …

Alta idee era sa infiintam baza pe Valea Rea de unde intr-o zi sa urcam pe nemarcat pe Hartopul Darei si Dara si in alta zi pe marcat pe Vistea Mare si Moldoveanu, cu posibilitatea de a gandi niste trasee in bucla, dar cu diferenta de nivel de + / – peste 1.300 m in fiecare din zile.

In acest articol si in urmatorul voi prezenta cea de a treia si cea mai putin aleasa solutie, dar cea mai rapida si optimizata: prima zi Gura Bandei – Hartopul – Dara – creasta principala, a doua zi creasta – Vistea – Moldoveanu – Gura Bandei.

Traseul

Gura Bandei (ca. 1.300) – V. Bandei – Braul Darei – Vf. Hartopul Darei (2.506) – Vf. Dara (2.500) – Feresatra Mica a Sambetei (2.196) – Caldarea Galbenele (ca. 2.300)

Pareri. Evaluari.

Este un traseu greu care necesita in primul rand experienta de orientare pe trasee nemarcate, o conditie fizica buna, un efort considerabil in zona de urcus pieptis, multa luciditate, musai vreme buna, fara ploaie si fara ceata deasa permanenta, rezerve de apa de minim 2 litri, preferabil incaltaminte specifica bocanc, gheata de munte, fluier in zona mai joasa de padure, energizante, fructe, gustare, cort cu cele aferente sac de dormit, saltea. Atentie si la vipere!

Traseul este superb, ofera perspective generoase, dupa voia cetii si norilor, dar si lung.

Observatie: este important de a descoperi in teren una din caile de acces din Caldarea Bandei catre Vf. Dara, altfel urcusul de-a dreptul pe grohotis si stanca este imposibil.

Evaluari Google (nota medie dinmaxim 5 / numar recenzii daca sunt peste 50)

Gura Bandei – 4,7

Vf. Hartopul Darei – 4,8

Vf. Dara – 4,9

Fereastra Mare a Sambetei – 4,8 / 100

Fereastra Mica a Sambetei – 4,6

Urmeaza

2/3 – Urcarea: Gura Bandei – Vf. Hartopul Darei

Leave a Comment