Un tur de Mioveni

Plimbare de seara in Mioveni

Mioveni este cunoscut ca “resedinta uzinei Dacia”. Este situat in judetul Arges, un oras numit initial Colibasi, dar care a crescut pe langa industria auto autotohtona. Se afla la 15 km NE de Pitesti, accesibil via DN73 si DN73D.

Incepem plimbare de la Catedrala Ortodoxa Sf. Ap. Petru si Pavel – impozanta si spectaculoasa. Se gaseste in centrul civic al orasului, pe Bd. Dacia.

Ne vom plimba pe bd. Dacia. Cateva bancute cu umbrar sunt ocupate seara de tineri sau de cei ce vor sa serveasca ceva in aer liber.

Putin mai in stanga fata de aceasta artera principala a orasului, se gaseste stadionul orasenesc.

In zona de blocuri, bulevardul are la inceput 2 benzi si este iluminat, apoi urmeaza case si drumul are numai o banda pe sens. Orasul arata ca unul clasic ridicat in socialism.

Trecem de o troita frumoasa si de o fantana, un izvor cu apa potabila.

In prima intersectie cu giratoriu, un fel de intersectie in Y, urmam latura dreapta pentru 100 metri si ajungem la Cula Racovita. Cula a apartinut boierului Racoviceanu. Ridicata in anul 1806, este inalta, cu etaj, solida, simpla, construita in scop de aparare impotriva haiducilor si pradatorilor straini. Astazi gazduieste Muzeul Etnografic Prof C-tin Nastase, care prezinta circa 1.200 exponate din toate zonele tarii. In curtea muzeului se gaseste lingura de lemn uriasa, inregistrata in Guinness Book of Records, masurand 17,79 m lungime și 1,50 m latime maxima. A fost realizata in 14 zile de mesterii populari Ion si Gheorghe Rodos. Lingura este ornata cu motive populare traditionale si cu sigla orasului.

Asta a fost plimbarea de seara prin Mioveni.

Februarie 2022

Numai bine!

Leave a Comment