Turnul televiziunii din Stuttgart

Panorama din Fernsehturm

2016

Adresa si acces

Turnul televiziunii din Stuttgart este un reper pentru capitala landului Baden – Wuerttemberg. Datorita inaltimii sale si a faptului ca este ridicat in varful unei coline, acesta poate fi recunoscut de la distanta.

Adresa este: Jahnstrasse 120.

Baza turnului se aflam cota 483 mdm.

Dar totusi cum se ajunge din centrul orasului, de la Hauptbahnhof (gara centrala) pana la turn?

Cu turismul parcurgeti 6 km in maxim 15 minute via Wagenburgtunnel, Planckstrasse, Pischekstrasse.

Cu mijloacele de transport in comun sunt mai multe variante. Eu am optat pentru U7 (sau U15, ambele posibilitati exista). Calatoria cu U-Bahnul a durat 15 minute, alte 15 minute a trebuit sa o iau la pas. Statia de destinatie se numeste Ruhbank (Fernsehturm). O data coboriti din U-Bahn traversati catre imensul parc impadurit din varful colinei. Nu aveti cum sa va rataciti, intrucat veti intalni indicatoare la tot pasul pentru acces auto, cu bicicleta sau la pas.

Se poate parcurge si toata distanta per pedes. Scurtatura poate fi parcursa intr-o ora, distanta de strabatut fiind de 4 km.

 

 

Prezentare generala

Fernsehturm Stuttgart sau Turnul televiziunii din Stuttgart este locul, care ofera cea mai buna panorama asupra Stuttgartului si imprejurimilor sale.

In jurul pilonului vertical si impozant al turnului, in partea superioara a sa este construit “”un cos”” circular cu 4 niveluri, unde sunt situate “birourile”. Deasupra acestuia sunt doua platforme panoramice.

Constructorul turnului de televiziune este inginerul Fritz Leonhardt. El a avut ideea de a construi primul turn de televiziune din lume.

Anul acesta se implinesc 60 ani de la inaugurarea in Februarie 1956 a turnului de televiziune din Stuttgart. Ridicarea constructiei a durat numai 20 de luni.

La cei 217 metri ai sai, turnul televiziunii din Stuttgart a fost mult timp in top 10 cele mai inalte constructii din lume. Pentru a avea o impresie mai fidela ce reprezinta aceasta inaltime, am sa punctez inaltimile altor mari constructii de pe planeta noastra: Statuia Libertatii cu tot cu piedestal (New York, SUA) – 93 m, Domul din Koeln (Germania) – 157 m, Emipre State Buiding (New York, SUA) – 381 m.

Dupa anul 2000 in Asia in special s-au ridicat multe alte constructii cu inaltimi incredibile. Ce spuneti despre top 3: One World Trade Center (New York, SUA) – 541 m, Abraj Al-Bait Clock Tower (Mecca, Arabia Saudită) – 601 m, Burj Khalifa (Dubai, EAU) – 828 m (cea mai inalta constructie de pe Terra)?

Turnul cantareste 3000 tone, iar fundatia sa alte 1500 tone.

Turnul televiziunii este un loc indragit deopotriva de copii, tineri si varstnici. In imediata vecinatate a acestuia este un loc de joaca pentru copii, iar toata zona este impadurita, oferind multe posibilitati de plimbare si relaxare. Sunt atat cai de acces pentru vehicule, cat si alei amenajate prin padure si trasee pentru biciclisti.

Intrucat vizita mea a avut loc in timpul desfasurarii Campionatului European de Fotbal, langa turn era amenajat un spatiu deschis cu mese si banci din lemn, cu 2 ecrane TV gigant, unde fanii puteau urmari meciurile televizate. La cativa metri distanta este o baza sportiva, care include si stadionul echipei Stuttgarter Kickers, a doua echipa valorica a orasului.

La baza turnului se gaseste restaurantul cu gradina Leonhardts, bineinteles scumput, fiind situat langa acest obiectiv din al doilea cel mai scump oras al Germaniei.

Atat la inceputul, cat si la finalul vizitei turnului, trebuie sa traversam magazinul acestuia, de unde se pot cumpara suveniruri. Nici aici nu puteti trece cu vederea preturile exorbitante ale multora dintre acestea.

 

 

Platformele

Cele doua platforme vizitabile de unde puteti admira panorama superba, dominata de mult, mult verde, se situeaza la 150 m, respectiv 153 m de la baza turnului. Daca vizibilitatea este buna, puteti admira Muntii Padurea Neagra, de unde izvoraste Dunarea, traversand cu privirea toata Tara Svabilor, asa cum am avut eu sansa in seara cand am urcat in turn.

Accesul pe prima platforma se face cu unul din cele doua lifturi rapide, cu insotitor. Calatoria dureaza numai 36 secunde, liftul atingand viteza de 5 m/s. In lift platforma unde ne oprim se numeste etajul 9. In timp ce urcam (evident si la coborire), un display din lift indica dinamic inaltimea la care suntem.

Sus te afli parca in alta lume. Fac intai un tur al platformei mari, la nivelul unde m-a adus liftul. Admir si atat. Apoi urc la nivelul superior, pe cea de a doua platforma. Accesul se face pe o scara metalica si este permis numai cand aceasta nu este inghetata. Platforma superioara are un diametru mai mic. Pe marginea sa sunt inseminate reperele si obiectivele ce se pot admira de jur imprejur, precum si unele distante calculate in linie dreapta pana la diferite destinatii de pe toate continentele.

Am identificat aeroportul, bineinteles Stuttgart-ul cu centrul sau, dar si Castelul Hohenneuffen. Am vazut Muntii Padurea Neagra si am descoperit si indicatorul catre … Bucuresti … 1400 km.

Pe platforma era instalat si un binoclu prin care puteai cauta sau apropia vederii anumite repere dorite din spectrul vizual.

Deasupra celor 2 platforme pana la inaltimea maxima a turnului se ridica o antena.

Pe platforma exista si o Panorama Café.

 

 

Program de vizitare

Vizitarea turnului televiziunii este posibila dupa urmatorul program:

-de luni pana joi intre orele 10 si 23,

-in rest intre orele 9 si 23.

Recomand vizitarea turnului, care ofera in zilele cu vizibilitate buna o excelenta panorama a zonei, este frumos, nu as putea spune ca este wow, in traducere nu as vizita si data viitoare acelasi obiectiv.

 

 

Evaluare Google

Pe Google acest obiect turistic are nota medie 4,6 din maxim 5, rezultata din 10.000 recenzii, ceea ce indica popularitatea acestei destinatii turistice.

Vizitati Fernsehturm in Stuttgart!

Numai bine!

Leave a Comment