Tre Cime di Lavaredo

Simbolul Dolomitilor

Acces

Misurina este baza ideala pentru vizitarea Tre Cime.

Sunt de parcurs numai 5 km pe SP 49, o sosea care urca foarte iute in serpentine stranse peste 500 metri diferenta de nivel pana in parcarea de langa Rifugio Auronzo (2320 mdm).

Rifugio di Auronzo

Traseul clasic

Tre Cime di Lavaredo sunt 3 turnuri calcaroase verticale foarte inalte, simbolul cel mai cunoscut al Dolomitilor. Ele sunt asezate, ”crescute” pe o baza formata din conglomerate, la fel ca in Piatra Craiului. De fapt sunt mai multe mega mototoaie , dar de departe se vad ca si cum ar fi 3.

Un traseu bucla de dificultate medie inconjoara Tre Cime in circa 3 – 4 ore. Important este sa va documentati daca traseul este inzapezit intrucat atunci prezinta cateva riscuri in plus si presupune si echiparea cu incaltari aderente.

Majoritatea celor ce ajung in zona parcurg cam o tremie din bucla amintita, portiune care este plana si de tip ”bulevard”. Ea trece pe la Rifugio Auronzo, o bisericuta, Rifugio Lavaredo si ajunge in trecatoarea Forcella Lavaredo, de unde se desprind mai multe trasee. Exista si o scurtatura intre Rifugio Lavaredo si Forcella Lavaredo, accesibila oricui. Partea asta de traseu este de dificultate usoara.

Daca doriti inchiderea buclei, aceasta se face prin nordul stancilor de la Tre Cime, de aceea aici persista zapada mai mult timp. Aici este portiunea non-bulevard, adica poteca de munte, care mai traverseaza si mici grohotisuri. Ea tine in buna parte curba de nivel si trece pe langa cateva lacuri glaciare si pe langa Varful Col. Forcellina, apoi pe la Forcella del Col de Medo si dupa care inchide circuit la Rifugio Auronzo.

Traseul (meu) inedit

Caseta tehnica

Dificultate: foarte dificil

Durata / distanta: ca. 3 – 4 ore / ca. 6 km, intre punctele 3-6 de pe harta poteca imaginara la baza acestora, nu cum arata harta

Marcaj: nemarcat

Surse apa: la refugii

Alt min: 2290 mdm, intre cele 2 refugii

Alt max: ca. 2550 mdm, pe poteca imaginara

Elevatie: +480 m / -480 m

Observatii: pe sectorul imaginar traseu interzis, foarte dificil

Eu studiasem harta pe mapy.cz si am vazut niste linii punctate, adica poteci nemarcate care se strecoara mai pe la baza turnurilor, ba mai trec si printre ele.

9:30 Start traseu la inceput pe drumul popular admirand florile de munte.

Pe teren, am ochit poteca care corespundea cu planul meu. Am avut sansa de a fi insotit de un camarad de caravana, prieten si montaniard, Ati, asa ca se indeplineau conditiile minimale sa ne putem aventura putin.

Dupa ce am parcurs o bucatica de ”boulevard”, inainte de bisericuta exsita 2 ramificatii, poteci vizibile care urca spre stanga, spre baza stancilor. Eram la sud de Cima Grande (2999 mdm) si ne apropiam vertiginos de baza lui.

La un moment dat urcusul a devenit dificil nu atat din cauza pantei, care oricum crescuse, ci mai ales datorita grohotisului pe care urcam. Perspectiva in jur chiar ne taia respiratia.

A fost cum a fost pana am dat de zapada. Poteca intra pe un horn intre Cima Grande (2999 mdm) si vecinul lui Cima Piccola (2857 mdm). Ca sa realizati grandoarea acestor “”cime”” noi eram abia pe la cota 2500.

Am decis ca este periculos sa urcam hornul cu zapada si am cugetat dupa alternative. Era evident ca nu vom putea incercui cimele pe unde am luat-o intrucat daca intre stanci era zapada, cu siguranta pe fata nordica unde am fi iesit dintre stanci trebuia sa fie si mai multa zapada.

Cima Grande (2999 mdm)

Am vazut o poteca tip brana care mergea chiar pe la baza Cima Piccola, partial semnalata si pe harta. Am depasit un mic obstacol, o mica vaiuga, cu ajutor 😊, dar poteca devenea tot mai imaginara, iar pe harta nu mai exista defel.

Pe sub Cima Piccola, pe poteca imaginara

Pana in dreptul ultimului turn Punta di Finda (2789 mdm) am inaintat cu grija pe brana. “Bulevardul”, bisericuta, refugiul se vedeau mai jos sub noi, dar nu puteai cobori asa de-a dreptul caci era abrupt si cu grohotis.

Am remarcat insa o mica creasta care lega Punta di Finda cu saua Forcella Lavaredo, trecand pe langa Cima Piccolissima (2699 mdm).

Oare om putea sa facem echilibristica pe acea creasta si sa ne intepam in traseul popular? Am luat-o pe creasta imaginara, si exact ce imi doream mai putin, am dat de un pasaj de descatarare. Eu, cu frica mea de inaltime / de abrupt, ce ma fac? Cum trec eu pe aici? Pe de alta parte aveam in plan in cateva luni sa parcurg creasta Fagarasului, inclusiv celebra Custura Saratii. Pai, atunci ce antrenament mai bun puteam gasi decat depasirea acestui pasaj de descatarare de pe un turnulet de cativa metri inaltime! Hai ca imi tremura tastatura cand imi amintesc! Din nou cu ajutor de la Ati 😊 am facut-o si p-asta!.

Doamne, ce minunatie de jur imprejur!

O data ajunsi in sa, am intalnit zeci de turisti,

Forcella Lavaredo
Rifugo Lavaredo

poate peste o suta chiar pe drumul pe care aveam sa ne intoracem, via scurtatura catre Rifugio Lavaredo,

apoi pe “”popular”” in pas de dans pana la Rifugio Auronzo.

pe “bulevard”

Traseul nostru inedit a durat 2 ore si ceva si indiscutabil a fost unul dificil. A fost o tura speciala. 😊
Pe acolo am fost!

Si am admirat

Am sa adaug si un comentariu pe care l-am primit dupa parcurgerea acestui traseu, cum ca m-am expus posibilitatii de a fi amendat abordand un traseu nemarcat. Nu stiu daca este asa, insa daca ajungeti in Dolomiti si aveti idei “inedite”, verificati informatia de mai sus.

Evaluare Google

Rifugio Auronzo 4,2 / 5 din > 3000 pareri

Tre Cime di Lavaredo 4,8 / 5 din > 2000 pareri

Rifugio Lavaredo 4,2 / 5 din > 1000 pareri

Forcella Lavaredo 4,8 / 5 din > 600 pareri

Daca aveti posibilitatea sa ajungeti in Italia, in Muntii Dolomiti, nu ezitati nicio clipa sa vizitati Tre Cime di Lavaredo. Este ceva ce la fata locului veti aprecia mai mult decat oricate articole ati citi sau poze ati viziona. Mergeti la Tre Cime! Drumuri bune sa aveti! 😊

Am mai vizitat

Lago di Misurina

Cinque Torri

Falzarego si Lagazuoi

Lago di Braies

Lago di Santa Caterina

Iunie 2021

Leave a Comment