Seeboden. Millstaetter see

O statiune cu aer ozonat si un lac imens, minunat

Seeboden

Suntem in Carintia (Kaernten), in subregiunea Spittal am Drau. Aici se gaseste o statiune linistita – Seeboden – la 618 m altitudine pe malul lacului Millstaetter See.

Coord 46° 49′ N, 13° 31′ E

Numai 6500 locuitori numara statiunea, dar pe langa localnicii rezidenti, exista multi oameni care au case de vacanta in apropierea lacului, unele putand fi si inchiriate.

Localitatea s-a ridicat in golful vestic al Millstaetter See si urca usor pe culmea muntelui adiacent.

Istoria Seeboden este bogata pentru ca aici s-au descoperit obiecte din epoca de piatra din mileniul 3 i.H., apoi din epoca bronzului, din perioada Hallstatt. Pe aceste meleaguri au locuit ilirii, care vorbeau o limba indo-germanica de unde denumirile Tauern (alocate marilor grupe muntiase din zona) si Drau (raului principal din directia spre Italia). Mai tarziu si-au lasat influenta pe aceste meleaguri romanii si slavii.

Seeboden este o statiune eminamente de recreere, civilizata, unde turismul este activitatea de baza.

Obiectivele turistice ale locului sunt:
– Burg (cetatea) Sommeregg din sec. XII,
– care gazduieste Muzeul Torturii
– Muzeul Bonsai
– Si evident Millstaetter See

Millstaetter See

Lacul care scalda malul statiunii Seeboden si se intinde pe langa alte cateva localitati este Millstaetter See, aflat la altitudinea de 588 mdm.

Ocupa 14 kmp, este lung de 12 km, lat de 2 km, si atinge o adancime maxima de 141 m. El strange 30 parauri si formeaza raul Seebach.

Coordonatele lacului sunt 46° 48′ N, 13° 35′ E

Denumirea Millstatt vine din limba latina si este legata de legenda lacului, care spune ca in secolul VIII Domitian a aruncat in lac in lac o mie de statui.

Interesant este cum s-a format acest lac imens. Dupa epoca glaciara, ghetarii Moell si Drautal au format un rau de gheata, care s-a unit mai la vale cu ghetarul Lieser, apoi s-a asezat in covata de la Seeboden. Prin urmare este considerat un lac rezultat al epocii glaciare, format natural.

La N de lac sunt varfuri de circa 2000 m din Alpii Millstaetter, in S este alta culme muntoasa mai joasa, iar in E se ridica Vf. Mirnock 2110 mdm. Pe culmile amintite se pot organiza drumetii in general usoare.

M-a frapat cand am vazut lume facand baie in apele acestui lac atat de intins si de adanc. Ei bine, temperatura apei lacului la suprafata atinge 22 – 28 grade Celsius.

Turismul si sportul se simt acasa la Seeboden si pe Millstaetter See. Iesiti la plimbare sau la alergare disdedimineata sa admirati rasaritul. Iesiti peste zi sa va plimbati cu vaporasul sau alta ambarcatiune, sa pescuiti sau sa inotati, sa va plimbati cu bicicleta sau pe joss au sa alergati pe drumurile din jurul lacului. Eu am facut multe plimbari si alergari de seara si de dimineata si mi-am incarcat bateriile si am uitat de griji.

Am admirat si m-am jucat si am vornit cu lebedele si ratele, am intalnit ciute si magari, am urmarit fasnetii pesti din apa, m-am ozonat si m-am simtit foarte “”relaxed””.

Pentru caravana noastra Seeboden a fost gazda de 3 nopti pentru neuitatele excursii pe soselele alpine austrieci care ne-a condus catre:

Canionul Raggaschlucht

Cascada Fallbach

Malta HochalmStrasse si Barajul Koelnbrein

Varful Grossglockner (3798 mdm) si Ghetarul Pasterze

Cascadele Krimml

dupa ce am vizitat la venire Castelul Hochosterwitz
si inainte sa plecam spre Italia, in Muntii Dolomiti. Wonderful! 😊

Evaluare

Muzeul Torturii 4,2 / 5 din 600 pareri
Muzeul Bonsai 4,6 / 5 din 700 pareri
Millstaetter See 4,7 / 5 din 600 pareri

Iunie 2021

Leave a Comment