Scurt popas in Codlea

Oraselul de la poalele Magurii Codlei

Asezare

Doua vorbe despre Codlea. Hai trei, patru. 😊

Codlea, in limba germana Zeiden, este un orasel din judetul Brasov, situat la cota 560 mdm, avand vreo 20.000 locuitori. Pana la Brasov sunt de parcurs 15 km pe DN1.

Putina istorie

Codlea a aparut ca si colonie germana pe vremea cavalerilor teutoni. In sec. XIII acestia au construit pe Magura Codlei, muntele conic si impadurit de langa oras, o cetate – Cetatea Neagra. Prima ei atestare apare in limba maghiara sub numele Castro Feketewholum. Cetatea nu a avut viata lunga, fiind pusa la pamant in sec. XIV. Ruinele ei pot fi vizitate si astazi, dar nu urcati cu mari asteptari caci in afara de niste pietre nu veti vedea mare lucru. Localitatea apare in documente abia in sec XIV cu numele de Cidnis. In Codlea au locuit de-a lungul secolelor sasi, bineinteles alaturandu-li-se cu timpul si alte neamuri. In 1945 multi sasi au fost deportati, comunistii populand localitatea cu romani, aceasta devenind oras in anul 1950. In prezent peste 80% dintre locuitorii orasului sunt romani.

Codlea este cunoscuta pentru serele de flori. Prima a prins viata in a doua jumatate a sec XIX, apoi fiind infiintate tot mai multe. Cele mai multe flori cultivate aici erau garoafe.

Sa vizitam putin Codlea

Am ajuns la Codlea si am ramas peste noapte ca sa particip ziua urmatoare la primul meu semimaraton montan oragnizat pe Muntele Magura Codlei. Am profitat de ocazie sa vizitez scurt orasul. Ma voi opri asupra a 3 obiective turistice care sunt vecine, situate in Centrul Istoric, pe strada Lunga.

Muzeul Codlei sau Muzeul Traditiilor Codlene si al Administratiei Publice gazduieste Centrul Info Turistic, dar si casa de casatorii. Muzeul s-a infiintat in anul 2016 si a prins continut datorita donatiilor localnicilor si isi propune sa prezinte crampeie din istoria sasilor, romanilor, maghiarilor si tiganilor, colectia devenind una reprezentativa.

In stanga muzeului, stand cu fata la acesta, se gaseste Casa de Cultura.

De partea cealalta este cel mai reprezentativ obiectiv al oraselului – Biserica Evanghelica-Luterana Fortificata. Biserica a fost ridicata in sec XIII, doua secole mai tarziu fiind inconjurata de cetatea bisericeasca, de fortificatie, si refacuta in stil gotic. Are o clopotnita inalta de 65 metri cu 4 clopote. In sec XVIII este acoperita cu un fel de coif in stil baroc. In biserica se poate admira o orga cu 2000 de tuburi.

Din Centrul Istoric se poate pleca catre zona Maial, unde este o poiana intinsa, de unde pornesc mai multe trasee usoare de drumetie catre Cetatea Neagra sau Vf. Magura Codlei (1294 mdm) sau Strandul Codlea cu cele 2 lacuri ale sale.

Numai de bine! 😊

Octombrie 2021

 

Leave a Comment