Schitul Sinca Noua

Legatura cu Arsenie Boca

iunie 2022

Sinca Noua este situata la 9 km de Sinca Veche, pe DN73A catre Zarnesti.

In dreptul unui pod, mai multe indicatoare ne invita catre stanga. Unul dintre acestea urma sa ne conduca catre destinatia noastra Schitul Sinca Noua. Traversam raul si mai facem o data stanga, practic am trecut pe maul celalalt al raului, in sens opus fata de directia din care am venit. Din acest punct si pana la Manastirea Sinca Noua sunt de parcurs 4,2 km pe drum forestier printr-o zona salbatica, aparent uitata de lume. Pe parcurs vom mai intalni cateva indicatoare in punctele unde drumul se bifurca astfel ca nu avem cum sa ne ratacim. De fapt pe parcurs se lasa catre stanga doua ramificatii spectaculoase catre doua viaducte: Podul Ilii si Podul Negru, catre Podul Ilii am avut chiar curiozitatea sa facem o plimbare de 10 minute la pas.

Podul Ilii

Schitul are doua corpuri principale de cladiri, care nu par la prima vedere a arata a asezamant bisericesc. Constructia principala gazduieste obstea de calugari care locuieste aici si paraclisul (biserica).

Manastirea Sinca Noua

O alta constructie mai mica este panagarul (adica magazinul bisericesc).

Pangarul

A mai aparut o constructie, o biserica noua si inca nedata in folosinta, care nu era la cele 2 vizite anterioare.

Biserica pe cat de simpla, pe atat de impresionanta. Impodobita cu icoane si picturi bisericesti, avea amplasate in cele doua parti raclele cu (o parte din) moastele Sf. Nectarie si ale Sf. Anastasia Romana.

Schitul poarta hramul „Duminica tuturor sfintilor romani” si a fost infiintat in anul 2009 la initiativa primarului din Sinca Noua, dl Dumitru Flocus, a preotului paroh Sorin Suciu, dar si a credinciosilor din parohie, pe locul unei manastiri vechi de acum doua secole. Aveam sa aflam ca toata comunitatea sincanilor noi este foarte credincioasa si apropiata de biserica.

Aici la Schitul Sinca Noua se afla si epitrahilul parintelui Arsenie Boca, dovada a trecerii parintelui Arsenie pe la acest locas. Epitrahilul reprezinta cel mai important vesmant liturgic, purtat de preot si episcop in timpul slujbelor, in forma de esarfa a carei extremitati atarna in jos pe piept.

De altfel Arsenie Boca este oficial, prin Hotarire a Consiliului Local, ocrotitorul localitatii Sinca Noua, din anul 2012.

Celor ce doresc sa viziteze un schit special, locuit de o obste de calugari cu har, izolat si ceva mai greu accesibil, le recomand schitul Sinca Noua.

Evaluari

Conform Google nota medie 4,9 din maxim 5 posibil rezultata din circa 200 de pareri. Foarte mare!

Si de la mine nota maxima.

Doamne ajuta!

Numai bine!

Leave a Comment