O zi in Pitesti

https://www.youtube.com/watch?v=KiGTRGkTwns

Astazi vreau sa va “vorbesc” despre Pitesti. Am avut ocazia sa cunosc mai bine orasul in cateva ore petrecute aici cat fiul meu, Emi, a participat la o competitie de tenis. Fie vorba, eu cunoasteam Pitestiul din activitatea mea de business, dar acum am avut in vizor pentru prima data si perspectiva turistica, asa ca am luat orasul la pas.

 

Despre Pitesti

Pitesti este municipiul resedinta de judet al judetului Arges. Este un nod rutier important din sudul Romaniei, situat la 120 km distanta de Bucuresti via autostrada A1, la 70 km via DN7 de Ramnicu Valcea, la 140 km via DN73 de Brasov si la 70 km via DN65 de Slatina. Raul Arges, care izvoraste din Muntii Fagaras, spala tangential limita estica a orasului. Pitestiul se situeaza la altitudinea medie de 289 mdm, cu mentiunea ca in nord urca pana la 400 mdm. Se intinde pe 111 kmp si numara circa 150.000 locuitori, peste 90% fiind romani ortodocsi.

Pitesti este indubitabil un oras industrial. Toata lumea stie ca in apropiere, la Mioveni, se gaseste Automobile Dacia. De jur imprejur s-a dezvoltat industria orizontala de profil din care fac parte mai multi producatori de piese auto. In Pitesti este si o importanta rafinarie de petrol Arpechim (Petrom), care este din pacate si o sursa de poluare a orasului, dar pe de alta parte o sursa de locuri de munca, cea mai importanta dupa Dacia.

Din activitatile mai “domestice” trebuie amintite cele legate de pomicultura si producerea vinului la Stefanesti si a tuicii de Pitesti. Iar la “”culturale”” trebuie bifata Simfonia Lalelelor.

Cativa pitesteni / argeseni celebrii cf wiki: Ion Antonescu, Ion C. Bratianu, Armand Calinescu, Nicolae Dobrin, Cristi Minculescu.

 

Istoria Pitestiului

Pe aceste meleaguri s-au gasit urme ale vietii umane din paleoloitic apartinand culturii de Prund(u).

Meleagurile argesene de azi au fost locuite in antichitate de tribul lui Dromihete, iar mai apoi de daci si de romani, castrul roman de la Albota stand marturie.

Prima atestare documentara a Pitestiului dateaza din anul 1388, ca vechi targ al Tarii Romanesti. In evul mediu, Pitestiul a crescut repede la rang de oras. Au aparut curtile domnesti, Pitestiul fiind resedinta temporara a mai multor voievozi. Domnitorii Mihai Viteazul si Neagoe Basarab, dar si mari familii de boieri, intre care Golestii si Cantacuzinii, au poposit pe taram argesean.

 

Plimbarea mea prin Pitesti

Am parcat masina in fata Scolii Matei Basarab. Prima destinatie pe care mi-am propus-o a fost Zona Trivale. Am urmat str. Petre Ispirescu care urca doua terase succesive ale Cartierului Gavana pana la Padurea Trivale unde se intzeapa in str. Nicolae Labis. Pe ultimii 100 de metri strada nu este asfaltata, dar circulabila. Mai departe ajungem la o intersectie in T marcata cu indicatoare.

Indicatoarele te ghideaza in directia dorita

Am mers spre stanga, prin padure, catre Zoo. Condus de indicatoare am ajuns in fata intrarii in Gradina Zoologica a orasului Pitesti, din cele citite cel mai popular obiectiv al locului. Am strabatut 3 km de la start.

Zoo Pitesti se gaseste in Padurea Trivale si ocupa 12 hectare. Gazduieste ca. 1900 de vietuitoare. Imi amintesc cu placere de o vizita mai veche la Zoo Pitesti, de care m-am bucurat, chiar daca erau multe dovezi ca avea nevoie de un facelift. Copiii insa stiu mereu sa se bucure de prezenta animalelor.

Am facut partial cale intoarsa pana la intersectia in T si am continuat inainte catre cartierul Trivale. Pe dreapta trecem pe langa un restaurant mare Cornul Vanatoului, unde am mancat si eu de cateva ori, dar in ciuda amplasarii superbe in padure, cu o curte generoasa, ultimele impresii nu ma conving sa il recomand. Lasam soseaua sa faca un viraj, punct in care continuam tot inainte pe o strada larga pietonala, cu pista de bicicleta, cu banci amenajate pe margine, care se strecoara prin padure in sunetul de cioc-cioc al ciocanitorilor pana la Manastirea Trivale. 2 km de la Zoo.

Manastirea Sfanta Treime Trivale este declarata monument istoric. A fost ridicata in sec XVII – XIX. Ansamblul actual afost zidit intre anii 1672 si 1688 de catre Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti, pe locul unde au existat inainte doua alte lacasuri duhovnicesti.

Am urcat cateva scari pana in curte, pe sub turnul clopotnita si am apreciat linistea din acest loc. Turnul clopotnita, care joaca astfel rolul de poarta de access a aparut in sec. XX.

De aici intentionam sa ma intorc in buricul targului si am ales un traseu superb care traverseaza Parcul Trivale.

In parc, in mijlocul padurii, sunt alei, pe care este o placere sa te plimbi. M-am bucurat sa vad ca din dragoste pentru ele, pasarelele se bucura de multe casute din lemn construite in copaci. Un patinoar se pregatea sa isi primeasca dansatorii pe ghiata. Directia principala, aleea cea mai lata se continua de la iesirea din parc cu str. Trivale, pe care am pozat Palatul Copiilor.

La pas prin Trivale
Palatul Copiilor

De aici am gasit o alee ingusta in scari, in panta ascendenta, care nu figura pe Google Maps, pe care am urmat-o si care m-a scos in str. Teilor.

Am mers apoi mult si bine pe aceasta strada, la vale, pana in Bd. Eroilor, unde putin dupa ce am cotit stanga, am identificat urmatoarele obiective concentrate intr-o singura cladire. 2 km de la manastire.

In cladirea Muzeului Judetean Arges, cu intrare, cred provizorie, din bd. Eroilor, se gasesc modernul Planetariul, Lapidariul, Sectia de Istorie, Sectia de Biologie, Sectia de Stiintele Naturii, Muzeul Sportului Argesean, Expozitia de Numismatica si Expozitia Flori de Mina. Cladirea muzeului este una veche de la sfarsitul sec. XIX. Interesant de vizitat.

La capatul constructiei care gazduieste aceste obiective, in fata sa de fapt, este un mic parc, Parcul sau Gradina Publica 1907, unde se afla statuia din bronz a lui Ion C. Bratianu.

Parcul 1907
Statuia lui Ion C. Bratianu

Intram in zona centrala, traversam bd. Republicii, foarte circulat, si vedem cladirea Cercului Militar, vechiul hotel comunist Muntenia,

Cercul Militar
Hotel Muntenia

iar in capatul Bd. Eroilor, ajungem intr-o noua zona pietonala a orasului.

Am continuat la dreapta, prin Parcul Central pe langa un laculet artificial sinusoidal cu fantana arteziana si alei mai largi si aglomerate sau mai mici si retrase pe langa lac si fantana, pana in Piata Vasile Milea, unde se gasesc Prefectura si Primaria.

Parcul Central
Prefectura si Primaria

Multi porumbei stiu ca vor fi bine hraniti pe platoul larg al pietzei, in care se mai gasesc Monumentul Eroilor Revolutiei din 1989, si Biserica Sf. Gheorghe.

Monumentul Eroilor Revolutiei si Biserica Sf. Gheorghe

In piata am schimbat directia 90 de grade catre stanga spre si prin Pasajul Sf. Vineri, pe sub bd. I. C. Bratianu. Am gasit pasajul destul de curat, luminat si amenajat cu benzi rulante functionale.

Pasajul Sf. Vineri

La capatul celalalt al pasajului este str. Grivitei. De aici am urmat la dreapta un Z, pe Brancoveanu si apoi pe Raurilor, am trecut pe sub calea ferata si am ajuns la Parcul Strand. 1,5 km de la muzeu.

Parcul Strand este amplasat pe malul raului Arges si are in mijloc un lac, de fapt niste canale, in forma ovala foarte intersanta, care pot fi admirate de pe un podet acoperit.

Am iesit pe alta poarta a parcului, situata mai nordic. Am trecut pe langa Bazinul Olimpic.

Bazinul Olimpic

Pe ruta Costache Negri, Gheorghe Sincai, Cal. Bascovului, Eremia Grigorescu, Trandafirilor, Negru Voda am ajuns dupa alti 2,5 km la Memorialul Inchisoarea Pitesti, pe care tare as fi vrut sa il si vizitez, dar era inchis datorita pandemiei. Din pacate.

Penitenciarul din Pitesti, in forma sa actuala, s-a ridicat intre cele 2 razboaie mondiale si a functionat cu aceasta destinatie pana in 1977. Putea gazdui 800 prizonieri in aproape 100 de cellule, aici fiind inchisi foarte multi detinuti politici.

Memorialul Inchisoarea Pitesti

Via Negru Voda si Mircea Eliade am ajuns la locul unde am parcat masina dupa inca 2 km.

Va salut din Pitesti!

 

Evaluari

Pitesti este un oras in care majoritatea turistilor, mai ales cei cu copii, viziteaza Gradina Zoologica. Mie mi-au mai placut parcurile Trivale, Central si Strand. As fi fost curios sa vizitez Memorialul Inchisoarea Pitesti, dar n-a fost sa fie si cred ca sunt interesante si muzeele inglobate in Muzeul Judetean, in special Planetariul.

Iata si notele pe Google pentri obiectivele prezentate (punctaj maxim 5):

Gradina Zoologica                4,4 din > 1.600 recenzii

Manastirea Trivale                4,7 din 550 rec.

Muzeul Judetean Arges                 4,3 din ca. 200 rec.

Parcul Strand                                 4,5 din peste 3.000 rec.

Memorialul Inchisoarea Pitesti         4,7 din ca. 300 rec.

Zona de langa Pitesti este mai ofertanta turistic de cand orasul Pitesti in sine. Astfel veti fi placut impresionati daca veti vizita in Stefanesti

Complexul Muzeul Golesti             4,7 din 2.000 rec.

Muz. Nat. Bratianu (Vila Florica)         4,7 din ca. 600 rec,                                

mari proprietati ale familiilor nobile ale Golestilor si Bratienilor.

Iar in nordul judetului va recomand Campulung, Curtea de Arges, Namaesti, Barajul si Lacul Vidraru, Manastirea Corbii de Piatra si … Muntii Fagaras.

 

Surse

In afara impresiilor personale am folosit surse de informare de pe Wikipedia.

Numai de bine! Plimbari agreabile tuturor! 😊

 

Ianuarie 2022

Bottom of Form

Leave a Comment