Plitvice (Plitvicka Jezera)

Wow dupa wow in cel mai intins parc natural croat

 

Unde este? Cum se ajunge?

Plitvice se gaseste in ”centrul Croatiei”, la 130 km VSV distanta de capitala Croatiei, Zagreb, via E65/E71 si D1, durata parcurgere cu masina 2 ore. In acelasi timp este la numai 10 km catre E de granita cu Bosnia Hertegovina.

Parcul Plitvice are 3 intrari identificate si pe harti ca atare, dar dupa ce l-am vizitat, iesind sa imi fac kilometrii de alergare, am gasit inca 2 cai de acces in parc urmand un drum auto respectiv o poteca marcata.

Coordonate: 44°52′50″N 15°36′58″E 44.88056°N 15.61611°E

Despre Parcul Natural Plitvice

Parcului Natural Plitvice a devenit in anul 1949 primul parc natural croat, iar in 1979 a fost adaugat pe lista Patrimoniului UNESCO.

Cu cei 295 kmp cat ocupa este si cel mai intins parc croat. Lacurile in sine ocupa 2 kmp. Este cred obiectivul turistic nr. 1 din Croatia.

Parcul Plitvice descopera vizitatorilor minune dupa minune, wow dupa wow. Inalnim aici 16 lacuri formate natural in trepte si delimitate de bariere travertine care formeaza intre ele 92 cascade mai mari sau mai mici. Lacurile sunt formate de cursul a doua parauri – Raul Negru si Raul Alb -, care se unesc in raul Matica, dar si de mai multe izvoare de pe fundul lacurilor. Dupa lacul inferior se formeaza raul Korana. Diferenta de nivel intre primul si ultimul lac este de 158 metri.

In parc sunt amenajate mai multe trasee turistice: cu vaporasul – doua la numar, cu autobuzul – doua, poteci – cea din jurul si dintre / de peste lacuri, dar si altele care urca pe culmile inconjuratoare.

Altitudinea parcului variaza de la 367 mdm pana la 1279 mdm in Vf. Seliski din Muntii Mala Kapela, parte a Alpilor Dinarici.

Fiind o zona carstica, relieful contine roci de calcar, pesteri, doline, ponoare, cascade si mai ales lacuri.

Ce si cum se viziteaza?

Facem circuitul parcului pe jos, partial cu vaporase, partial cu un autobuz, pe la cele 16 lacuri, care sunt unite prin cascade peste pragurile naturale majoritatea inierbate (travertin cu mult muschi), un fel de Cascada Bigar de 100 de ori mai mare si replicata de cateva 10 de ori. Vizita a durat 6 ore efectiv + accesul pana la punctul de intrare, in cazul nostru 2 – 3 km dus – intors, la / de la Pensiunea Breza, o bijuterie de cazare aflata in parc.

Caseta tehnica

Dificultate: usor

Durata / distanta: 1 ora / 3 km

Marcaj: pe sosea

Surse apa: la pensiune

Alt min: 540 mdm

Alt max: 590 mdm

Elevatie: +60 m / -60 m

Observatii: drum de acces

9:30 – Noi am inceput la statia de vaporas P3 care parcurge catre amonte cel mai intins – 82 ha – si totodata cel mai adanc lac – 47 m – Lacul Kozjak.

Aproape de destinatie pe malul drept ne bucuram de primele cascade care ies de “nicaieri” si curg aliniate paralel, in lac. Foarte repede aveam sa constatam ca sunt printre cele mai mici.

10:00 – Am schimbat apoi vaporasul si am traversat pe celalalt mal, unde este si statia de autobuz atat pentru cel care urca la lacurile superioare cat si pentru cel care coboara la cele inferioare.

10:30 – Am luat mai intai autobuzul ”in jos”.

Caseta tehnica

Dificultate: usor

Durata / distanta: 1,5 – 2 ore / 4 – 5 km

Marcaj: nemarcat

Surse apa: la purtator

Alt min: 510 mdm, la Cascada Mare

Alt max: 580 mdm, la St 1 de autobuz (pornire)

Elevatie: +180 m / -190 m

Observatii: am preferat poteca de pe mal

Incep sa ni se arate minunile parcului la tot pasul.

11:00 – Alegem sa continuam catre Cascada Mare. Traversam pe malul stang pe podete din lemn construite la limita dintre doua lacuri.

11:15 – Cascada Mare sau Veliki slap se gaseste in partea inferioara a parcului si are o cadere de 78 de metri. Este punctul de maxima atractie din parc si cel mai aglomerat. Recomandarea mea este sa vizitati cascada mare in prima parte a traseului si cat mai devreme posibil pentru a prinde mai putina aglomeratie.

Ne intoarcem partial pe acelasi drum, apoi alegem sa continuam in amonte pe malul drept dupa ce mai traversam o data printre lacuri.

Ne bucuram de bucuria pestilor care se joaca in apa, de ratele care vin la poza

Ajungem din nou pe malul lacului Kozjak, al mare. Aici am cunoscut indeaproape o libelula, pe care o vom porecli “”libeli-da””. A stat pe degetul meu vreo 15 minute. Ba si o broasca a dorit sa devina vedeta si a pozat fotogenic.

13:00 – Dupa o plimbare superba si lejera, ajungem din nou la statia centrala de autobuz, de unde ne imbarcam catre ”la deal”, spre lacurile superioare.

Caseta tehnica

Dificultate: usor

Durata / distanta: 1,5 – 2 ore / 4 km

Marcaj: nemarcat

Surse apa: izvoare pe traseu

Alt min: 540 mdm, la sosire

Alt max: 660 mdm, la plecare

Elevatie: +110 m / -240 m

Observatii: de pe un mal pe altul printre lacuri si cascade

13:15 – incepem bucla mai lunga a traseului per pedes de la lacul de sus inapoi pe podete si carari pana la lacul mare.

Proscansko Jezero este al doilea cel mai mare lac din parc, ocupa 68 hectare si este adanc de 38 m.

Este de vis. Priviti si admirati!

15:00 – Suntem din nou la vaporas. Si urmam plimbarile inapoi pe ruta pe care am venit.

15:30 – La punctul de debarcare este o poiana mare cu un magazin cu suveniruri, unde se intra restrictionat din cauza regulilor locale ”anti-corona”, cand unul iesea putea intra altul. Erau si niste optiuni de a bea sau a manca in aer liber la mese, stand pe bancute din lemn.

 

Evaluare Google si concluzia mea

4,7 / 5 din peste 75.000 recenzii

Am ramas cu atata bucurie / energie dupa aceasta vizita in natura! 😊 Desi am parcurs 18 km pe jos, nu am simtit cand a trecut timpul. Nu subestimati durata vizitei la Plitvice. Padurea care inconjoara lacurile este acolo unde trebuie pentru o plimbare reconfortanta.

Va trebuie o zi si probabil ca tot nu va veti satura si daca veti putea veti reveni.

Mai vreau sa revad lacurile de la Plitvice asezate pe trepte naturale legate intre ele prin cascade sau fire de apa care curg prin / peste straturi de muschi. A fost o zi de exceptie. O intalnire cu natura si ale ei vietuitoare in adevaratul sens al cuvantului. 😊 Nu voi uita libeli-da! 😊

Numai bine!

Iulie 2021

Leave a Comment