Piramidele din Valea Stancioiului

Fenomen geologic spectaculos la doi pasi de Ramnicu Valcea

Localizare

Piramidele din Valea Stancioiului se gasesc la 6 km de centrul orasului Ramnicu Valcea, la marginea cartierului Goranu, pe paraul Stancioiu.

Am atasat acest articol si la capitolul “Muntii Cozia”, in mod deliberat, desi localizarea obiectivului este in Subcarpatii Valcei. Fiind atat de aproape de Muntii Cozia, si pentru ca locul este putin cunoscut, am facut aceasta eroare intentionata, astfel ca cei care vin in Cozia sa se abata si pe aici.

Daca veniti din centrul municipiului, urmati Bd. Tudor Vladimirescu, treceti pasajul dublu recent construit peste calea ferata si raul Olt si ajungeti in giratoriul de pe centura ce duce spre Sibiu. De aici urmati “europeanul” pentru 100 metri pana la prima intersectie unde cotiti dreapta catre Goranu. Drumul se numeste pe DJ703F. Drumul are multe curbe si ramificatii, de aceea puteti seta obiectivul pe waze. Acesta va scoate din nou in dreapta pe strada Islazului, care urca pe un deal. La penultima casa de pe ulita ingusta se termina asfaltul. De aici se poate continua cu masina pe drum de pamant pentru inca 300 metri. Jos din masina! Ce intalnim aici?

In imaginea mai sus atasata cititi “”accesul interzis””! Destul de neclara exprimarea aceasta. Sa fie vorba de accesul cu masina? Ar avea sens, desi de aici trebuie 4×4 sau ATV sau bicicleta, sa fie vorba de „drumetitul interzis” ? Mi-e mai greu sa accept asta, desi la o simpla citire, fara interpretarile de mai sus, asta inseamna. Sau poate sa dai o taxa sau este o insinuare de spaga.

Las polemica deoparte. In fata noastra undeva la vreun kilometru distanta drept in fata, catre vale, se vad niste formatiuni geologice spectaculoase care aduc cu imaginile din Marele Canion (miniatura) sau de la Rapa Rosie de langa Sebes (AB).

Piramidele din Valea Stancioiului

Despre Piramidele din Valea Stăncioiului

Piramidele din Valea Stăncioiului sunt un fenomen geologic. Ele ocupa o suprafata de 12 hectare si sunt mai multe decat cele care se vad din poiana amintita. Cele care nu se vad din poiana sunt situate in dreapta fata de cele vizibile, pe aceeasi vale. Dealul in care s-au format se numeste Cornetu, iar locul este cunoscut intre oamenii locului drept ” La Ciuroaie”. Sateanul cu care eu am vorbit cunoastea si denumirea „piramidele din Valea Stancioiului” , ba m-a si corectat ca am pocit usor numele vaii. Piramidele s-au format din roci sedimentare, nisip, argila, pietris erodate puternic de apa si aer.

Se poate cobori la baza piramidelor urmand drumul de pamant si apoi dreapta sau chiar de-a dreptul pe directia lor.

Fie spus din poiana, de langa indicator, perspectiva asupra „piramidelor” este una foarte buna si arata spectaculos.

Vizitati Piramidele din Valea Stancioiului daca vreti sa va abateti putin de la soseaua aglomerata. Merita si pentru un popas de 15 minute in aer curat, in care va atintiti privirea spre dealul erodat de intemperii.

Piramidele din Valea Stancioiului

Pe Google are o nota de 4,2 din maxim 5 din circa 100 recenzii.

Martie 2022

Numai bine!

Leave a Comment