Pestera Postojna (Postojnska Jama)

Cea mai frumoasa pestera din Europa

Acces. Situare.

Postojna este un orasel in Slovenia situat pe E61 intre Skocjan undeva in SV si capitala tarii, Ljubljana, la 53 km in NE.

Coordonate: 45° 46′ 58,2″ N, 14° 12′ 14″ E

Din centrul orasului pana la pestera aveti de parcurs mai putin de 2 km pe drumul local 913. Se poate merge si pe jos, dar … cine ajunge la Pestera Postojna ar merita sa isi faca timp sa viziteze si Castelul Predjama, cel mai mare castel ridicat intr-o pestera! Acesta se gaseste pe acelasi 913, urmand inca 10 km de drum dupa pestera. Asa ca faceti-va calculele cum vreti si pueti sa va deplasati.

Un alt amanunt important este faptul ca aveti nevoie de o zi intreaga pentru vizitarea celor 2 obiective.

Langa pestera este o parcare mare amenajata, mai multe case de bilete si magazine cu multe, multe suveniruri. Nu subestimati numarul imens de turisti care ajung la acest obiectiv. Exista mai multe variante de bilete. Doar pestera, pestera & castelul, pestera expo carst & vivariul sau toate cele 4. Pretul biletelor il gasiti pe saitul pesterii, par scumpe, dar ce va urma sa vedem este unic dupa parerea mea, pentru mine cu siguranta fara precedent.

Despre Pestera Postojna

Ansamblul de pesteri de la Postojna face parte din patrimonial UNESCO. Pestera principala masoara 24 km lungime si se intinde pe 3 etaje. Este o pestera uda, vie, adica in dezvoltare. La nivelul inferior curge raul Pivka, a carui resurgenta se vede in stanga intrarii principale in pestera.

In Pestera Postojna traiesc 175 specii de vietuitoare, din care peste 100 pot vietui numai in microclimatul existent in pestera. Dintre acestea o specie de aici este celebra. Se numeste Proteus anguinus. Este un animal orb ca un vierme mare. Acesta a fost studiat si s-a reusit monitorizarea lui pentru mai mult de o generatie, dand nastere la pui in laboratorul unde este studiat. In germana se numete “”Menschentier”” – animalul-om.

Vizitarea Peșterii Postojna

Pe bilet se mentioneaza ora la care urmeaza sa intrati in pestera. Trebuie sa fiti cu cateva minute inainte la filtrul de la intrarea in cavitate, nu aveti cum sa ratati directia dupa fluxul de turisti si indicatoare.

Grupurile se divid inainte de intrare in 4. Accesul in pestera se face numai cu insotitorul autorizat de grup. Acesta poate prezenta in limba slovena, in engleza, in germana sau in italiana, fiecare turist fiind liber sa opteze pentru una din cele 4 limbi si sa se alature ghidului respectiv.

Pe aici va trebui sa mergeti spre intrare.

Si aici se formeaza subgrupele. Este si prima intalnire cu pestera, e drept deocamdata din exterior. 😊

Ghidul face un instructaj si un intro despre pestera, mentionand ca vom vizita cea mai frumoasa pestera din Europa.

Pestera Postojna, in fapt pesterile Postojna, masoara 24 km lungime din care 5 km sunt vizitabili.

Intram in pestera si ajungem la …. Gara! Pe bune! 😊

Pestera fiind foarte inalta este strabatuta pentru aproape 2 km dus si tot atata la intoarcere de un trenulet precum, cel din imaginea urmatoare.

Trenuletul ne plimba printr-un mega palat natural subteran din calcar, luminat pe unde trecem, evidentiind coloane groase si multe, dar si stalactite si stalagmite. NU am feelingul ca sunt intr-o pestera unde trebuie sa ma aplec sau sa am ghemuiesc sa nu dau cu capul in tavan. Parca suntem intr-un parc de distractii prin care ne plimbam cu trenuletul ca niste copii fericiti. 😊

Debarcarea! Incepe vizitarea. Pai nu mai incepuse o data? Hai sa consideram ca trecem la nivelul 2 ca in jocuri: urmeaza vizita per pedes.

Traseul urmeaza forma cifrei 8 urcand la un etaj superior si apoi coborand din nou la cel unde a oprit trenuletul. Ca la Pestera Ursilor in Apusenii nostri.

Desi sunt atatea si atatea formatiuni interesante care ar putea fi asemuite cu animale, obiecte, constructii etc, datorita dimensiunii imense a obiectivului vizitat acestea nu sunt puse in evidenta prin atatea nume cum intalnim in pesterile noastre. Iata cateva cadre:

Traseul este amenajat, podeaua in zona pasajelor de trecere este impreganata cu antiderapant. Gardulete sau balustrade delimiteaza in cea mai parte aria permisa a fis circulate de restul galeriei.


Trecem pe langa cocos

si apoi traversam unul din punctele de atractie – podul rusesc, un adevarat pod construit in al II-lea razboi mondial care faciliteaza traversarea la un nivel superior dintr-o galerie in alta.

Panga pod avem si un turn din Pisa

Galeriile sunt atat de bogate in formatiuni calcaroase multe dintre ele de dimensiuni remarcabile.

Galeria tuburilor sau galeria alba este usor de recunoscut.

Trecem prin Poarta Raiului

Identificam usor si galeria rosie

Inconfundabila este si galeria neagra, care pe tavan multe urme ale faptului ca aici s-a facut focul in timpul razboiului.

Level 3. Ne apropiem de sfarsitul turei pedestre si ajungem la formatiunile simbol ale Pesterii Postojna – 1 stalactite imense albe de 5 m, numita briliantul.

Alte galerii vizitate au fost Sala Concertelor, Sala Balului, Golgota

Level 4. Oare mai avem parte de multe surprize? In aceasta pestera, care reprezinta de fapt o inlantuire de pesteri care comunica, traieste si o vietate unicat care si-a gasit aici un mediu .. propice. Nu stiu cum se cheama “”animalul”” in limba romana, dar in traducere directa din germana I s-ar spune “”animalul-om””. Acestora nu le prieste lumina si zgomotul. Informatii despre aceasta faptura sunt prezentate pe un ecran, apoi poti vedea cateva intr-un acvariu, dar nu ai voie sa folosesti blitzul si nici sa faci psss! Liniste si intuneric sa puteti vedea ciudatul animalutz! 😊 Vietatea aceasta ciudata se mai numeste olm.

Level 5. Magazinul de suveniruri. Acesta este in mijlocul pesterii. Pe langa amintiri “”clasice””, aveti expouse spre cumparare plusuri cu “”animalul-om””.

Aproape gata!

Coborim la tren si mai avem 2 km pe roti, partial pe alta ruta decat la venire pana la iesirea din pestera unde…

Level 6. Te asteapta daca vrei sa mai scoti niste banuti din buzunar o poza, un instantaneu facut de o camera undeva putin dupa intrarea in pestera.

Mai e de vizitat? Gata lumina si cateva grade in plus in termometre. 😊 A fost fascinant. Si daca ne gandim ca am vizitat numai o mica parte din galerii, in majoritatea accesul turistilor comuni fiind interzis, ele fiind deschise speologilor si cercetarilor.

Si daca suntem la Postojna, merita sa vizitati si Castelul Predjama de care v-am informat la inceputul postarii… Castelul Predjama – cel mai mare castel construit intr-o pestera (!), este ridicat in sec. XIII, ghidaj la casca.

Biletul combi pestera & castel a costat 38,50 eur / pers. Timp necesar ca. 3 ore.

Evaluare Google

4,7 / 5 din peste 27.000 recenzii. Numarul imens de feedback-uri arata de departe ca este vorba de un obiectiv turistic de talie mondiala. 😊

Sen-za-tio-nal! 😊

Iulie 2021

Leave a Comment