Pestera Muierilor

O pestera draga mie

Atractia pesterii

In primul rand este o pestera situata “la sosea”, deci accesibila cu auto pana “la botul calului”.

Este o pestera vizitabila numai insotiti de un ghid al pesterii. Se intra pe o parte si se iese pe alta.

In afara formatiunilor spectaculoase specifice pesterilor, aici veti gasi un schelet reconstituit de urs de pestera.

Localizare

Pestera Muieilor sau Pestera Muierii se gaseste la poalele Masivului Parang, in localitatea Baia de Fier, judetul Gorj. Se gaseste la 55 km distanta rutiera de Targu Jiu via DN67, la 30 km de Horezu (VL) via DN67 si la 250 km departare de Bucuresti, care se parcurg in 4 ore via E81. Exista indicatoare multe care te conduc pana la pestera.

Pestera se poate vizita numai contra unei taxe de vizitare insotiti de unul din ghizii pesterii. Orar vizite: zilnic 9 – 18 din mai pana in septembrie si 9 – 16 in rest.

Asa arata peisajul de pe malul stang al raului Galbenul in apropierea parcarii de la intrarea in pestera, care se gaseste pe malul drept.

Excursia

In parcare suntem intampinati cu “bun venit”.

Intai se urca cateva minute pe o carare pana la gura de intrare a pesterii, unde se gaseste si casa de bilete. Intrarile sunt la ora fixa din ora in ora. De pe scurta poteca ascendenta pana la intrare, pe la jumatatea ei, se desprinde un traseu marcat catre dreapta, care duce pana in Statiunea Ranca, in Muntii Parang.

Caseta tehnica

Dificultate: usor

Durata / distanta: 10 minute / 250 m

Marcaj: nemarcat

Surse apa: in parcare

Alt min: 606 mdm, la start, in parcare

Alt max: 653 mdm, pe poteca

Elevatie: +50 m

Observatii: accesibil tot timpul anului

La casa de bilete se pot cumpara si magneti.

De pe un panou in 6 limbi, ne putem documenta despre pestera ce urmaeaza sa o vizitam. Pestera este constituita dintr-un labirint de galerii, insirate pe 4 niveluri si insumand 8 km. Pestera este cunoscuta datorita descoperirilor din epoca neolitica si a fosilelor de urs de pestera, specie care a trait cu 40.000 ani in urma.

Caseta tehnica

Dificultate: usor, dar cu mai multe portiuni de mers ghemuit

Durata / distanta: 30 minute / 1 km

Marcaj: nemarcat, se viziteaza numai cu ghid

Surse apa: nu sunt

Alt min: 580 mdm, la sosire

Alt max: 710 mdm, in pestera

Elevatie: +50 m / -130 m

Observatii: accesibil tot timpul anului

Intram pe la intrarea nordica si vom urma strict traseul amenajat, la inceput unul lejer prin Sala Electricienilor.

Sala Electricienilor

Trecem pe langa bazinele mici, pe care le-am gasit aproape seci, si apoi pe langa orga.

Bazinele mici
Orga

Sala Altarului sau La Altar este una de trecere. Apar tot mai multe formatiuni calcaroase interesante.

Sala Altarului

Urmeaza o oprire mai lunga in Galeria Turistica. Aici ghidul are prima prezentare mai ampla, si … ultima.

Pestera prezinta multe formatiuni specifice precum stalactite (cele care pornesc din tavan), stalagmite (se formeaza de jos in sus) si coloane (rezultate din unirea stalactitelor si stalagmitelor).

In vitrine sunt expuse descoperiri care atesta existenta vietii in neolitic pe aceste meleaguri. In continuarea vitrinelor si meselor de expunere este expus un schelet reconstituit de urs de pestera de talie medie.

Schelet de Ursus Spelaeus

La ultima vizita, ghidul ne-a tratat “pe repede inainte” si afirm aceasta pentru ca am vizitat de mai multe ori pestera si am nimerit si alt ghid, care a facut o prezentare mai ampla, cu popasuri si explicatii in fiecare sala. Ba strecura si multe glume in expunerea sa. Practic in acest punct ne-a turuit tot ce am mai avea de vazut pe parcursul vizitarii pesterii pana la iesire.

Intr-o pestera este fain sa cauti cu privirea si sa gaseste formatiuni interesante, apoi dupa propria imaginatie pe poti si asemui cu animale, obiecte, etc.

Trecem pe langa Cascada impietrita.

Cascada Impietrita

si ajungem apoi intr-o sala mare – Sala Turcului – unde se gasesc mai multe “atractii”.

In Sala Turcului ne intalnim cu Domul Mare, cu Turcul sau cu Mos Craciun.

Domul Mare
Turcul
Mos Craciun

Eu am remarcat si altele…

Pana aici au fost cateva portiuni in care ne-am aplecat pentru ane strecura in zonele mai putin inalte ale deschiderii pesterii, dar de acum chiar trebuie sa ne ghemuim bine in cateva pasaje si sa avem grija sa nu ne lovim la cap sau spate.

Nu-i misto?

O sala mai mare de pe traseul turistic este Sala cu guano. Guano sunt excrementele de lilieci. In pestera traiesc trei specii de lilieci, care sunt animale insectivore, noaptea vanand in afara pesterii.

Sala cu Guano

Sala Boltilor prezinta de la mama natura niste boltiri din calcar.

Sala Boltilor

Tot traseul amenajat se desfasoara pe o poteca cimentata si marginita de doua cabluri.

Inainte de iesire (care cu ani in urma era intrarea) mi-am facut un selfie, asa ca am trecut pe aici pe la … muieri. Aici este “”intrarea sudica”‘. In aceasta sala de la iesire, se adaposteau pe vremea invaziilor inamice femeile, cu copiii si batranii. De aici se trage si numele pesterii – Pestera Muierilor.

Iesim din pestera

si urmam poteca bine conturata care coboara intr-o poiana, unde parcheaza masinile “la iesire”, unde sunt cateva chioscuri. Suntem la firul Vaii Galbenului.

Evaluare personala si Google (nota medie din maxim 5 / nr. recenzii)

Mie imi place mult Pestera Muierilor, pentru ca este o pestera bogata in formatiuni si datorita povestilor legate de descoperirile din zona si scheletul de urs. Daca veti nimeri si un ghid cu chef si haios, veti iesi super incantanti din Pestera Muierilor.

De la mine nota 4,5 din 5.

Pe google acest obiectiv turstic primeste 4,6 / 6.000.

Vizitati Pestera Muierilor, aduceti aici si copiii sa invete georgafie aplicata si sa se bucure de minunile Mamei Natura!

mai 2022

Numai bine!

Leave a Comment