Parcul Natural Vacaresti (B)

O “”delta”” aparuta din senin

iunie 2022

Parcul Natural Vacaresti este cea mai mare arie naturala urbana a orasului Bucuresti. Aici, puteti intalni, functie de noroc, sute de specii de plante si animale intr-un ecosistem format “din nimic” sau corect spus, 100% natural.

Parcul ocupa circa 185 hectare.

Situare si acces

Se gaseste in permietrul circumscris de Splaiul Unirii, Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei si Calea Vitan- Barzesti.

Are doua intrari: din strada Gladitei, dinspre Pasajul Mihai Bravu, si din strada Savinesti, pe partea opusa.

La prima se poatea ajunge cu urmatoarele mijloace de transport in comun: liniile 133, 313 si 381 statia Sos. Mihai Bravu , linia 1 sub pasaj, dar si cu metroul liniile M1, M3, statia Timpuri Noi.

La a doua se ajunge pe linia 610, 102 statia Stadion, dar si cu metroul linia M2 statia Piata Sudului.

Parcul este deschis non-stop.

Ce putem vedea?

In parc sunt cateva locuri amenajate de observare si odihna. Mai multe poteci tematice strabat aceasta arie naturala.

Eu va invit pe “”Poteca biodiveristatii urbane””, care parcurge un sfert din parc. Este si cel mai popular traseu din aceasta arie protejata. Are o lungime de 3 km cu pajisti, stufaris, lacuri si puncte de observare.

Mai exista traseul “”Pe vale”” si traseul “”Pe dig””.

Accesul cu biciclete este permis.

Istoric

Regimul comunist a expropiat locuitorii zonei in anul 1988 pentru a amenaja Lacul Vacaresti. Alimentarea lacului urma sa se faca gravitational pe o distanta de 27 km cu apa adusa (condusa) din raul Arges. In ’89 s-a abandonat proiectul si s-a pompat apa din Dambovita, dar s-au inundat mai multe zone limitrofe. A urmat “stop joc!”.

A intrat in actiune Mama Natura. Lasata zona in grija nimanui, de fel umeda si mlastinoasa, s-a dezvoltat in mod natural vegetatia, apoi si-au ales aici traiul pasarile si animalele. Specilaistii organizati in 2012 in Asociatia Parcul Natural Vacaresti au realizat potentialul natural al ecosistemului nascut. In 2016 a fost declarat Parc Natural.

Sa ne plimbam!

Intrati dinspre pasaj, am urcat scari pe buza digului si am ales “”Poteca biodiveristatii urbane””. La inceput am mers pe poteca de sus, de pe dig, conform hartii de la intrare si a celei de pe mapy, apoi am coborit malul inclinat de beton catre interior, spre stanga. Astfel am intrat in “”natura””. Poteca trece pe la cateva puncte in care sunt instalate panouri explicative, dupa mine insa putine si neconcludente. In mijlocul parcului se intalnesc in cruce ppotecile principale. Schimbam directia din nou spre stanga. Un punct de observare ne invita sa vedem aceasa lume mai de sus. Perspectiva este mai buna de aici, putem vedea unul din lacuri si “”viata pe lac””. Vom inchide traseul dreptungiular tot catre stanga pentru a iesi pe unde am intrat.

Viata din Parcul Natural

Flora este specifica zonelor umede de campie. Gasim plopi, rachita, salcioara, frasini, ulmi, duzi, arbusti precum macesi, soc, muri, in total peste 300 specii din care unele de interes pentru specialisti. Nu sunt evidentiate si prezentate cum ma asteptam.

Fauna este bogata. Evident nu lipsesc insectele – libelule, greieri, albine, paianjeni, fluturi -, pestii – carasi, bibani, babusca -, amfibienii – tritoni, broaste -, reptilele – broasca testoasa, serpi, tritoni -, pasarile de balta – lebede, pitigoi, starci, rate, cormorani, pescarusi – mamiferele – soareci, vulpi, vidre.

Va invit la poze

panoul de la intrarea dinspre pasaj
Poteca fluturilor
stufaris
panou

Evaluari

Conform Google nota medie 4,5 din maxim 5 rezultata din peste 3.000 de recenzii. De la mine nota 2, imi pare rau, oricat as iubi natura, dar am plecat cu asteptari prea mari dupa un reportaj TV si review-urile citite.

Numai bine!

1 thought on “Parcul Natural Vacaresti (B)”

Leave a Comment