Parcul Drumul Taberei (ex-Moghioros)

Locul meu de favorit de antrenament

Localizarea. Accesul.

Parcul Drumul Taberei sau Moghioros cum il cunosc multi bucuresteni, dupa denumirea lui veche, este situat in sectorul 6 al capitalei, in Cartierul Drumul Taberei. Este imprejumit de Drumul Taberei, strada Targu Neamt, din nou Drumul Taberei (strada in forma literei J (!) si strada Brasov.

Are vreo 10 intrari, cele mai mari sunte cele 2 de la intersectiile Drumul Taberei cu strada Brasov (pe unde circula celebrul 😊 tramvai 41).

Suprafata parcului este de circa 30 hectare.

Hai sa alergam in Parcul Moghioros!

Stati usor ca nu va alerg daca nu vreti sau nu puteti! 😊 Stiu, cei mai multi vin sa se plimbe in parc, sa stea sa se odihneasca intr-un coltisor verde umbros sau poate insorit, sa pedaleze sau sa merga pe role, skateboard, sa plimba animalul patruped de companie si asa mai departe.

Eu ies in aproape fiecare weekend de la 7 dimineata sa imi urmez antrenamentul de mers si alergare. La acele ore matinale ma bucur sa vad ca nu sunt singur in parc, ba chiar deloc. Sunt orele cand ies in special “sportivi” matinali care cauta racoarea diminetii pentru programul ales de alergare sau sport.

Admir in mod special batranii care fac plimbarea de dimineata, unii chiar alearga cot la cot cu tinerii si in egala masura parintii sau bunicii care ies sa plimbe bebelusii in carucior.

Sa facem un tur de parc. Eu am acces prin extremitatea nord-vestica, in dreptul statiei de mijloace de transport in comun Poiana Muntelui. Aici este amplasat un panou care informeaza despre proiectul Regio de modernizare arhitecturala si peisagistica a parcului (perioada 2014-2020).

Imi amintesc ca in anul 2013 parcul a fost inchis pentru modernizare. A fost un proiect politic, care a durat pentru locuitorii cartierului o vesnicie. Cand s-a deschis a fost agitatie in spatiul public ba ca e chicios, ba ca e neterminat si altele. E drept ca proiectul initial nu se dusese la bun sfarsit si nu se “predase” lucrarea catre primarie. Dupa ce s-a redeschis si a inceput sa fie cautat, in paralel s-a deschis un nou proiect care a completat alte lucrari de modernizare.

Dupa parerea mea, Parcul Moghioros, este un parc superb, foarte bine dimensionat pe nevoia unui cartier aglomerat si care arata modern, nou. Fiti liberi si va spuneti parerile proprii…
De la intrare continuam catre stanga. Sunt doua cai paralele, care pot fi urmate: una de biciclete (pe care disdedimineata se alearga) si alta mai lata pietonala, asfaltata. Acestea trec mai intai prin dreptul terenurilor de tenis de camp si a meselor pentru tenis de masa si a terenului de baschet si handbal.

Parcul are asigurata paza, iar angajatii firmei de securitate patruleaza ades pe aleile parcului. Parcul este foarte curat, in fiecare dimineata se fac “sectoarele” foarte minutios inclusiv toamna cand multi copaci isi leapada frunzele.

In continuarea terenurilor de sport, la primul colt, este un spatiu amenajat cu aparate de gimnastica si fitness. In aer liber si care arata foarte bine.

Urmeaza serele Drumul Taberei. Acestea pot fi vizitate gratuit in interiorul orarului afizat cu insotitor. Incinat serelor si planetele de aici arata foarte bine, asa ca un “ocol” prin sere este o idee buna. Serele au 7 camere cu flora specifica diferitelor zone climatice: tropical 1 si 2, Mediterranean, desert 1 si 2, palmariu, ecuatorial.

Prin fata serelor continua pista de biciclete pe o alee flancata de gard viu frumos ingrijit.

Aleile sunt limbi de asfalt care “taie” spatiul verde inierbat, pe care in cea mai mare parte te poti plimba sau odihni, cu unele excepetii semnalizate.
Intre elementele atractive se numara podurile,

imprejumite pana la acoperite cu vegetatie. Sub unele poduri sunt mese de ping pong sau de sah, banci.

Continuam plimbarea noastra pe conturul interior al parcului. Ajungem la locul de joaca pentru copii.

In zona respectiva, in afara spatiul delimitat special, exista si cateva desene vopsite pe alee, precum un sotron sau o spirala, alte optiuni de joaca pentru cei mici.

In parc sunt mai multe cabine WC semiautomate, cu spalare automata, care sunt in stare buna.

Acum la ceas de inceput de primavara, ne bucuram privirea cu culorile primilor copaci si arbusti infloriti.

Highlightul parcului se gaseste in mijlocul sau. Este podul arcuit din beton, care vibreaza cand il traversezi. Acesta ofera o panorama superba asupra intregului parc.

La picioarele acestuia se gaseste alt obiectiv iubit de multi, Lacul Drumul Taberei. Este unul artificial, este destinat activitatilor de agreement asa ca are si un mic debarcader de unde se pot inchiria barci si hidrobiciclete, mai la vara 😊. Lacul se intinde pe 1,2 hectare si are o adancime aproape constanta de 1 metru. Nu putea lipsi din mijlocul lacului o fantana arteziana, care face deliciul copiilor si nu numai.

Pe un mal al lacului este teatru de vara pentru copii sau amfiteatrul.

In apropierea acestuia un pod din beton, cu scari, asigura traversarea peste un brat al lacului catre o peninsula pe care este fixat principalul picior de sustinere a podului arcuit.

Cu pamantul excavat la saparea lacului, s-a construit pe alt mal un deal artificial, pe unde urca pista de biciclete, deal care este impadurit si confera multa umbra.

Aleile, parti ale podurilor sunt iluminate seara frumos, deschizand astfel o invitatie si pentru o plimbare de seara. Pana si cosurile de gunoi au un aspect estetic.

Intre locuitorii permanenti ai parcului se numara porumbeii care se bucura cand sunt hraniti de iubitorii de pasari si animale.

Pe ultima latura a parcului este un skate park,

dar si un labirint, ultimul provizoriu inchis (nu inteleg de ce).

Bancutele sunt nenumarate; cea mai tare alee este una laterala, acoperita complet de coroanele copacilor si unde sunt aliniate zeci de bancute pe ambele parti ale acesteia.

La capatul altei alei laterale este amenajat un spatiu pentru caini.

Parcul Moghioros este parcul unde parcurg 10 – 20 km aproape in fiecare sambata si duminica. Imi place atat de mult incat nici in miezul iernii sau pe vreme inorata nu m-am dat in laturi sa bifez portia de km si de fapt de sanatate.

Va invit intr-un parc superb in toate anotimpurile anului, unde m-am bucurat sa vad intr-o zi pe la ora 9 un grup de asiatici insotiti de un ghid roman, veniti sa viziteze parcul ca pe un obiectiv turistic, asa cum ar trebui promovat.

Evaluari pe Google
Nota 4,4 din 5 din peste 10.000 impresii

Alt parc: Parcul Carol I

Aprilie 2021

2 thoughts on “Parcul Drumul Taberei (ex-Moghioros)”

Leave a Comment