Parcul Carol I

Un parc aerisit care ar putea fi pus si mai bine valoare

Introducere

Cei care au prins vremea lui Ceausescu cunosc Parcul Carol I sub denumirea de Parcul Libertatii. Este unul din parcurile intinse ale capitalei, ocupa o suprafata de 36 hectare, cu alei largi, este aerisit, nu te calci pe picioare cu altii chiar si atunci cand iese multa lume la plimbare. Din anul 2015 Parcul Carol I este declarat oficial monument istoric, cu actuala denumire fiind botezat in 2011.

Localizare si acces

Ca si adresa pe Google Maps figureaza Bd. Marasesti si atat, intrarea principala fiind aflata intr-o piata larga cu un rond in jurul caruia sa parcheaza, piata numita Piata Libertatii. In mijlocul rondului se gaseste Fantana Zodiac. Parcul in sine se gaseste pe colina numita Dealul Filaretului in sectorul 4.

Perimetrul parcului este dat de Piata Libertatii, strada Candiano Popescu, unde se poate si parca uneori mai lesne decat in rond avand si intrare in parc, Calea Serban Voda, pe o scurta distanta, strada Cutitul de Argint, de asemenea cu intrare in parc si strada doctor Constantin Istrati, si inchidem bucla exterioara parcului tot in Piata Libertatii.

Obiectivele din Parcul Carol I si experienta noastra

Intr-o sambata insorita de februarie tarziu a anului 2021 am purces cu fratele meu si cu copiii nostri catre acest loc verde din Bucuresti. Ne-am intalnit la intrarea principala, unde sunt arborate si cateva steaguri.

In fata se deschide aleea centrala a parcului, in capatul careia se remarca mausoleul. Aleea principala este flancata de alte doua alei late, mai inguste insa decat principala, in lungul carora sunt amplasate banci pentru odihna picioarelor.

Eu va propun sa pornim plimbarea prin dreapta aleii din dreapta, caci si acolo este alta cale de mers. Chiar unde incepe aceasta alee este statuia doctorului Constantin I. Istrati si un loc de joaca pentru varsta 2+. Incepem cu o pauza pe o banca cat fetele noastre s-au zbenguit in jur. Statuia a fost amplasata initial in zona Arenelor Romane, mutata apoi aproape de intrarea principala. Este realizata din bronz de sculptorul O. Spaethe. Monumentul s-a ridicat dupa ce mai multi oameni de vaza romani ai secolului al XX-lea, intre care Titeica si Racovita, au initiat o cheta publica la 9 ani de la moartea profesorului. Statuia il infatiseaza foarte sugestiv pe profesor “la ora”. Dr. Istrati (1850 – 1918) a fost professor universitar, membru al Academiei Romane, ministru si primar al Bucurestiului si comisar al organizarii parcului inaugurat in 1906.

Continuam pe aleea umbrita de copaci si ne oprim sa admiram Fantana George G. Cantacuzino. Am gasit fantana seaca, poate pentru ca eram inca la limita dintre iarna si primavara. Monumentul este construit in stil neoclasic in anul 1870 pe cheltuiala primarului de atunci Gheorghe G. Cantacuzino, de arhitectul Al. Freiwald si sculptorul Al. Storck. Fantana este situata pe locul unde inaintea ei a existat o alta fantana monumentala, Fantana de pe Dealul Filaret. Apa ei a fost candva potabila. Mi-a amintit de vizita la Roma.

La prima intersectie mai mare avem optiunea sa o luam la stanga pentru a ajunge din nou pe axa centrala a parcului de unde sa admiram lacul, podul lung care il traverseaza si scarile care urca la mausoleu. O alta optiune este sa continuam inainte catre Arenele Romane. Noi vom face 2 ture de parc, asa ca mai intai ne indreptam stanga si apoi dreapta catre capatul lacului si inceputul podului.

In parc sunt mai multe chioscuri de unde se pot cumpara vata de zahar, floricele, freshuri, inghetate, amintiri si multe altele. Apreciez curatenia gasita in parc si existenta toaletelor publice.

Traversam podul, urcam scarile si ajungem la Monumentul Eroului (Ostasului) Necunoscut. Este ridicat de sculptorul E. W. Becker in memoria celor 225.000 de ostasi romani care si-au jertfit viata in Primul Razboi Mondial. La inaugurarea din anul 1923 a participat familia regala. Acest monument a fost stramutat in 1958 la Marasesti pentru a face loc aici Monumentului eroilor luptei pentru socialism. In anul 1991, Monumentul Eroului Necunoscut a fost readus in Parcul Carol I. Este catalogat drept monument istoric. Flacara care arde aici vesnic si mormantul sunt pazite permanent de 2 militari. Flacara vie de aici ne-a adus aminte cu placere de recenta vizita la Focul Viu de la Andreiasu de Jos.

Suntem la baza Mausoleului, un alt simbol al acestui parc, pe care il vom inconjura si vom constata ca accesul pana in proximitatea acestuia este interzis, inclusiv la mormintele care il inconjoara. Este pacat ca nu se valorifica acest obiectiv deschizand posibilitatea vizitarii lui, a amplasarii unor obiecte de muzeu, a unor filme istorice, care ar putea avea rol educativ pentru copii si ar atrage turisti romani si straini. Mausoleul, numit in anii de trista amintire Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului si a partiei, pentru socialism, a gazduit osemintele unor nume marcante ale comunistilor. Mausoleul este impunator si vizibil de la distanta, fiind amplasat in varful dealului Filaret.

Dupa inconjurarea mausoleului, coborim pe partea cealalta a lacului de langa un castel-turn superb, care gazduieste Oficul National pentru Cultul Eroilor. Initial aici a fost Turnul de apa “”Cetatea lui Tepes Voda”” sau Castelul Vlad Tepes. A fost construit in anul 1906. Accesul la castel nu se face din parc, ce pacat!, ci din strada Candiano Popescu. Ansamblul este copia la scara mai mica a Cetatii Poenari (AG), ridicata de domnitorul Vlad Tepes. Destinatia turnului de apa a fost de fapt o unitatea de pompieri pentru stingerea incendiilor.

Am continuat la vale pana la un pod, la baza caruia am coborit pe o poteca sa admiram ratele si gastele de pe lac. Am intalnit si alte spatii amenajate pentru joaca si am tinut aleea laterala interioara a parcului de pe flancul dinspre strada C. Popescu, care la un moment dat trece pe langa Muzeul National Tehnic Prof. Dr. Dimitrie Leonida. Acesta exista din anul 1909 si poarta numele celui care l-a infiintat. Cel putin din afara muzeul arata destul de rau. Imi amintesc de vizita cu scoala acum … niste multi ani. Este un muzeu care ar trebui altfel popularizat caci reprezinta o comoara pentru educatia copiilor. Cu siguranta ca trebuie sa tina pasul cu timpul si cu cerintele unui muzeu modern. Eu cred ca daca ar intra pe maini iscusite ar putea avea foarte multi vizitatori romani si straini. Are o intrare aproape de intrarea principala in parc.

Inchidem prima tura de parc in dreptul intrarii principale de langa Fantana Zodiac. Fantana a fost construita in anul 1935 si inaugurata de regele Carol al II-lea si este catalogata monument istoric.

O tura de parca masoara cam 2,5 km. Purcedem la o noua tura de parc, alegand si alte alei, cu scopul de a ajunge si in zona Arenelor Romane, de care am amintit, situate pe latura dinspre str. Cutitul de Argint. Arenele Romane sunt o capodopera arhitecturala lasata uitarii in ultimii ani. Din 1906 se ridica aici datorita arh. L. Negrescu si ing. George Constantinescu. A gazduit multe spectacole in aer liber. Imi amintesc cu mare drag de un concert sustinut de monstri sacri ai muzicii rock din tara noastra. Superba constructie nu poate fi imortalizata in splendoarea ei din afara, din parc. Grandoarea ei poate fi admirata numai daca ii treci pragul si te afli “”in arena””. Acum inchise. In prezent este in proprietatea unui muzician si intr-o stare de degradare accentuata. Imi vine sa plang de cum (nu) stim sa pastram ce ne-au transmis stramosii nostri si sa oferim generatiilor ce vin dupa noi. Alt spatiu care ar putea admiratori si vizitatori si ar si putea produce bani.

Pe drumul de intoarcere catre intrarea principala trecem pe langa Fantana 1906. Este construita in stil italian, are 4 metri inaltime, mie imi place, chiar daca este mult mai simpla decat Fantana Cantacuzino. Este amplasata pe aceeasi latura a parcului cu aceasta.

Concluzie

Parcul Carol I este un parc important al Bucurestiului, curat, aerisit, potrivit pentru plimbare, odihna, joaca, sport. A propos am vazut si masa de sah, teren de baschet si masa de ping pong, ultima greu utilizabila in conditii decente. Am intalnit copii cu biciclete, role, etc, este loc pentru toata lumea.

Consider ca avand atatea obiective vechi de peste 100 de ani, cei respnsabili de starea lor ar trebui sa le acorde alta atentie, acestea ar trebui intretinute si chiar valorificate. Se poate face mai mult pentru turism in Bucuresti.

Nota 4,6 (din 5) rezultata din cateva mii bune de recenzii pe Google.

Numai bine! O primavara cu flori frumoase! 😊

Alt parc: Parcul Drumul Taberei

Leave a Comment