Palatul Culturii din Targu Mures

O bijuterie ne pusa in valoare

Adresa. Acces.

Palatul Culturii din Targu Mures se gaseste in Centrul Cultural al orasului, in Piata Victoriei, la intersectia cu strada George Enescu. Sunt mai multe parcari in zona, dar tineti cont ca este o zona aglomerata si nu veti gasi neaparat usor un loc de parcare pe parcursul zilei. Noi am parcat pe strada Bolyai la circa 400 m distanta de Palat.

Nu aveti cum sa nu il remarcati. Este spectaculos de la prima vedere.

Palatul Culturii din Targu Mures

Intrarea la casa de bilete este prin strada principala, intrarea pentru vizitarea palatului pe strada laterala.

Biletul intreg a costat 16 lei, exista si 2 categorii de bilete reduce cu 8 si 4 lei. Exista taxa foto, dar nu se impune si nici nu se cere sa nu fotografiezi, dar cu limitare clara in Sala Oglinzilor.

Pot fi vizitate:

Sala Mare, Holul si Scarile, Sala Mica, Sala Oglinzilor, Sala Bernády, Sala Dandea, Sala Secession, Galeria Permaneneta de Arta Romaneasca Moderna, Galeria Permanentă de Arta Clasica Maghiara, Galeria Ion Vlasiu, Galeria Donatia Elisabeta si Gheorghe David, Galeria Dósa Géza si expozitii temporare.

Orarul de vizitare este:

marti – vineri intre orele 9 – 16,

sambata si duminica intre orele 9 – 14:30.

Despre Palatul Culturii

Palatul Culturii a fost construit intre anii 1911 – 1913 sub administratia primarului Gyoergy Bernady. Prima sa denumire a fost Casa de Cultura Franz Josef. Proiectanti au fost arhitectii maghiari Marcell Komor  si Dezsoe Jakab, aceiasi care au lucrat si proiectul Primariei.

Stilul arhitectural al Palatului Culturii este cel secesionist maghiar. Salile Palatului Culturii urmau sa gazduiasca concerte, conferinte, o scoala de muzica si limbi straine, un muzeu si o biblioteca.

Cu decorarea au fost investiti alti specialisti maghiari – Aladar Koeroesfoel-Kriesch, Sandor Nagy si Ferenc Sidlo.

Primarul a dorit sa evidentieze amprenta maghiara a locului. Operele care pot fi vazute sunt inspirate din mitologia si istoria maghiara, dar in egala masura intalnim si picturi si arta populara transilvaneana.

Intram prin strada George Enescu pe intrarea principala destinata viztatorilor. Holul este wow! Vedem fresce imense. Pe tavan sunt pictate ornamente aurii. Este impresionant!

Sala mare de concerte este decorata cu motive inspirate din natura si arta populara transilvaneana. Ea se gaseste in centrul cladirii si are o capacitate de 800 locuri. Deasupra scenei se gaseste Orga Rieger, inaugurata in anul 1913.

In cele doua capete ale holului principal sunt scari maiestuoase din marmura. Pe aici se urca la cele 3 etaje.

Sala Oglinzilor este highlightul Palatului. Se gaseste la etajul 1 si detine mobilierul original. Uimesc cele 12 vitralii ale ferestrelor fatadei principale executate de artistul Miksa Roth in anul 1913. Pe laterale sunt 2 triptice cu scene din legendele secuiesti si din viata obisnuita transilvaneana. Cele 4 vitralii din mijloc prezinta balade maghiare. Toate aceste povesti sunt prezentate intr-o inregistrare audio in diferite limbi.

Sala Mica se gaseste la etajul 2 si gazduieste concerte de camera, spectacole artistice, evenimente literare si culturale.

Vizita si impresiile noastre

Ne-am apropiat din Piata Trandafirilor de Piata Victoriei si am intrezarit deja spectaculosul exterior al Palatului Culturii.

Cum spuneam la intrarea in Holul Mare de la parter ramai wow, blocat de admiratie.

Aici, in hol, era si o expozitie temporara interesanta.

Expozitie temporara

Am stat cateva minute ca la dentist, cu ochii pe sus si gura mare!

In admiratie totala, am continuat, sa urcam Scarile de marmura. Intre etaje sunt vitralii superbe.

Am ajuns la etajul 1 unde am deschis usa Salii Mari. Pe scena un grup de oameni discutau probabil detalii ale unui spectacol.

Sala Mare a Palatului Culturii

Revenim pe Scari.

Am urcat pana la ultimul nivel unde este una din sectile Muzeului Judetean Mures. Vizitam Galeria de Arta Maghiara. O doamna plicitisita responsabila de acel sector, nu numai ca nu transmitea un bun venit, dar parca se ferea sa nu fie intrebata ceva. Sa ajungi intr-un loc de-a dreptul de exceptie si sa nu gasesti un ghid, o explicatie! Rusine! Nepermis pentru valorile de aici!

Am coborit la etajul 1 si am gasit Sala Mica.

Sala Mica

Destul de rataciti in maretia ce ne inconjoara, intrebam pe unde se ajunge la celebra Sala Oglinzilor. Am traversat pe la randurile de sus Sala Mare si am iesit de cealalta parte a ei in jumatatea opusa a cladirii. La intrarea in Sala Oglinzilor am fost intampinati de o doamna care ne-a dat cateva explicatii, reguli de respectat in sala si ne-a intrebat daca vrem sa ascultam o inregistrare audio, care prezinta sala. Foarte, foarte frumos. Macar asa ma asteptam sa gasesc si in alte spatii ale generosului palat. Am fost norocosi ca exact dupa noi s-a inchis!

Pe acelasi etaj, alaturat am vizitat Expozitia Targu Mures Art Nouveau.

Urmatoarea sala in care am intrat a fost Expozitia Comemorativa Dr. Emil A. Dandea, fost primar al orasului in perioada interbelica.

Am continuat la expozitia de tablouri a lui Eugen Gasca.

Am revenit la etajul 3, dar acum pe partea opusa cum scriam pentru a descoperi alta atractie: Galeria de Arta Romaneasca Moderna sectia a Muzeului Judetean Mures.

Galeria Ion Vlasiu expune opere interesante ale artsistului.

De aici am coborit in Holul Mare de care ne-am mai bucurat inca o data.

Concluzie

Palatul Culturii este obiectivul turistic de top in Targu Mures – parerea mea, intr-un oras generos turistic asa cum puteti afla in acest ghid al orasului. Dupa mine, nu este prezentat la valoarea sa adevarata si nu inteleg de ce. Sa ai asemenea minunatii si doar sa le arati in loc sa le prezinti este un mare minus, dar care poate fi inca usor reparat.

Evaluarea Google        4,7 / 5 din aproape 3000 impresii

Alte obiective turistice in Targu Mures

Platoul Cornesti

Gradina Zoologica

Numai bine!

Februarie 2022

Leave a Comment