Observatorul Astronomic din Bucuresti

Cu ochii dupa craterele Lunii

Unde? Cand? Cat costa?

Observatorul Astronomic din Bucuresti se gaseste pe bd. Lascar Catargiu, nr. 21, sect. 1, in apropiere de Piata Romana. Se poatea ajunge parca pe stradutele din jur, de exemplu pe str. Am. V. Urseanu, la noroc, seara cu sanse mai bune. Se poate ajunge aici si cu mijloacele de transport in comun astfel: la statia Orlando a liniilor 300 si 381, la statia Piata Romana a liniilor 79, 81, 133 sau a magistralei de metrou M2. O alternativa este statia Piata Victoriei unde deasemenea ajung mai multe mijloace de transport in comun.

Programul de vizitare este urmatorul:

  • miercuri si duminica intre orele 10 – 17;
  • de joi pana sambata inter orele 14 – 21.

Highlight-ul vizitarii Observatorului ar trebui sa fie observatiile astronomice care se fac de pe terasa cladirii, cand cerul este senin. Exista observatii de zi si de seara.

Biletul de intrare se achizitioneaza de la etajul 2 si costa 10 lei intreg si 5 lei jumatate.

Un minus este faptul ca nu ofera pliante, flyere sau mici amintiri.

Despre Observator

Cladirea care gazduieste observatorul este construita in forma de corabie ancorata, asa cum a dorit Amiralul Vasile Urseanu, caruia I se datoreaza deschiderea Observatorului Astronomic in anul 1910 si care astazi in poarta numele.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu este administrat astazi de Muzeul Municipiului Bucuresti.

Scurt istoric

  • 1908           – Victor Anestin il coopteaza pe Am. Urseanu in Societatea Astronomica Romana, al carui presedinte devine amiralul cu intentia de a deschide un observator popular
  • 1910           – se deschide observatorul conform presei vremii; prima luneta din dotare fost marca Zeiss, diamentru 150 mm
  • 1933           – dna Urseanu doneaza cladirea municipalitatii dupa moartea sotului, un timp cladirea a gazduit o pinacoteca
  • 1950           – se reinstaleaza luneta Zeiss
  • anii ’60       – se completeaza dotarile cu mai multe instrumente de observare

Observatorul Astronomic si-a indeplinit peste ani rolul de mediatizare a astronomiei.

Vizita noastra

Intr-o sambata seara de Februarie cu cer partial senin am fost cu fiica mea, Denisa (11), sa vizitam Observatorul. In preajma acestuia mai multi copii insotiti se indreptau catre aceeasi destinatie, cee ace aveam sa constatam si in cladire.

Observatorul Astronomic

Inainte de a urca scarile la etajul 2 unde este casa de bilete si expozitia de imagini, am vazut in holul de la parter, doua din figurile marcante ale astronomiei, una fiind cea a Amiralului Urseanu, iar pe scari un tablou imens care ii infatiseaza pe amiral si pe sotia acestuia in calitate de ctitori ai pinacotecii municipiului.

La etajul 2 sunt 3 sali ce pot fi vizitate precum si holul dintre ele.

In camera din dreapta este prezentata galaxia noastra, una intre sutele de mii ale Universului, conditiile de creare a unei galaxii precum si fazele de evolutie a corpurilor ceresti.

In cea de a doua incapere se gasesc expuse cateva vechi instrumente de observare a cerului.

Ne deplasam in ultima incapere, care este si cea mai interesanta, dupa parerea mea. Aflam de asteriozi cu nume romanesti si detalii despre sistemul nostru solar, reprezentarea planete,lor fiind tridimensionala evidentiind astfel marimea lor diferita prin comparatie. Evident ca pentru copii este foarte atractiv sa “vada” aceste informatii, despre care unii au invata cate ceva si la scoala. 

Din 30 in 30 de minute un domn urca cu cate un grup pe terasa, langa cupola, unde sunt instalate si reglate cateva aparate de observatie prin care vom putea toti vizitatorii, pe rand, sa privim astrele.

Pana ne-a venit randul am admirat luna cu ochiul liber care facea eforturi sa nu fie acoperita de un nor . Am mai privit si bulevardul iluminat de pe acoperisul unde ne aflam.

Privind prin telescopul MEADE putem avea mega zoom-uri ale imaginilor de pe Luna, evidentiind detalii de 1 km. Fie spus, pe mine personal nu m-a convins aceasta observatie.

Telescopul MEADE LX200R de 305 mm diametru

In cele din urma ne-am concentrat si noi privirea prin ocheanul dispozitivelor, dar am fost destul de dezamagiti ca nu am inteles si vazut mare lucru.

Pe coborire, la etajul 3, Denisa s-a oprit sa mai studieze luna si ale sale cratere

Studiul Lunii

Reveniti la etajul 2 am revizitat cele 3 Sali, pentru ca se mai rasfirase aglomeratia. Cateva panouri sunt cu touch screen si au atras-o sa exploreze.

In holul etajului 2 am studiat Emisfera Nordica a cerului

Emisfera Nordica a Cerului

Iar la coborire vitraliile cladirii

Superbele vitralii ale cladirii

Luna va invita la Observatorul Astronomic

Evaluare Google

4,4 / 5 din peste 1000 recenzii.

De la mine a primit insa nota 3. Motivatia este lipsa unui ghidaj, a unor flyere sau materiale explicative, suveniruri si mai ales ca prin comparatie cu ce poti invata la Planetariu, aici nu iti ramane nici a 10-a parte. Parerea mea …

Februarie 2022

Leave a Comment