O vizita in Gunzenhausen (D)

Doua plimbari in Gunzenhausen

2019

Stiti ceva despre Gunzenhausen?

Eu nu stiam daca firma nu ma trimitea aici. Si pentru ca este un loc atat de linistit si de placut, m-am gandit sa impartasesc cu Dumneavoastra cate ceva. Mai intai cate ceva din sursa wiki si cate ceva de la mine.

Gunzenhausen este o statiune in nord vestul Bavariei. Nu este genul de statiune cu scandal ca in multe locuri pe la noi. Aici asculti linistea si incarci bateriile pe malul lacului Altmuehlsee sau in lungul raului Altmuehl sau in centrul istoric. Este un oras cu mai putin de 17.000 locuitori si situat la ca. 400 m altitudine.

Traseu si obiective

Traseul Centrul Vechi

Incepem la Spitalkirche (Biserica Spitalului sau a Sfantului Spirit), situata pe Spitalstrasse 8. Aceasta a fost ridicata in anul 1352 de Cavalerul Burkkard von Seckendorff si mai tarziu refacuta in stil baroc. Pe fatada exterioara este o fresca care prezinta cum arata complexul spitalicesc in anul 1728. Veti remarca usor silueta galbena a bisericii.

Urmatoarea oprire est la alt obiectiv pe care il veti remarca datorita inaltimii sale, Blasturm (probabil Turnul instrumentistilor de suflat). Acesta, ridicat in sec. XV, face parte din fortificatia cetatii. Isi trage numele de la faptul ca demult in zilele festive muzicantul sef al orasului si a lui capela canta din acest turn cantecele bisericesti.

Trecem prin gangul de sub acesta (deschis si circulatiei auto) de partea cealalta si ajungem la Centrul Info Turistic, situat in aceeasi cladire cu muzeul orasului. De aici se organizaeza ture ghidate ale orasului Gunzenhausen dupa un program afisat.

Strazile sunt pavate cu piatra, vehiculele circula cu sub 30 km/h, fara exceptie, este o placere sa te plimbi aici. In zona sunt ridicate multe cladiri in stil baroc, care mai de care mai frumoase. Straduta ne conduce in strada Marktplatz. Aici gasim Rathaus (Primaria), o cladire cu 2 etaje, zugravita exterior in galben.

Urmam directia catre stanga si intram in “Piata” (Marktplatz). Aici este centrul istoric. Am remarcat un catarg inalt cu stemele diferitelor subdiviziuni administrative si in apropierea acestuia un ceas inalt cu figurine rotative cu multe multe clopote pe care l-am surprins in exercitiul functiunii la ora exacta. Continuam printre superbele cladire perfecte care nu isi divulga vechimea la prima vedere, doar stilul baroc tradeaza anii pe care ii poarta.

Strada ne conduce apoi pe sub niste umbrele colorate catre urmatorul obiectiv inalt Faeberturm (Turnul vopsitorilor). Acesta a fost ridicat pe la anul 1300 si face parte tot din fortificatia cetatii impreuna cu un al treilea turn (Storchenturm, al berzelor), pe care insa nu l-am mai vizitat. Turnul vopsitorilor se mai numeste si al hotilor si era parte integranta din Weissenburger Tor (poarta cetatii albe) – distrusa si refacuta simbolic in spatele turnului.

Pe straduta ce se formeaza in stanga inainte de Faeberturm se zareste die evangelische Stadtkirche (Biserica Evanghelica). Biserica masiva din sec XV in stil gotic este ridicata dintr-o constructie initiala romana aflata pe teritoriul fostului castel roman.

De aici ne intoarcem prin Marktplatz de unde am plecat, admirand alte si alte cladiri in stil baroc.

In oras sunt numeroase restaurante cu gradina sau terasa, unde berile locale curg in valuri. Atentie, unele peste 7% alcool! Si sunt bune!

Traseul propus se parcurge intr-un timp efectiv de 20 – 30 de minute, dar cu siguranta veti deschide ochii larg, veti poza sau filma, veti intra intr-unul sau altul din locuri sau localuri.

Traseul Altmuehlsee

Este vorba de o plimbare de 2 – 3 – 4 – 5 km, aici depinde cat vreti sa o lungiti. Altmuehlsee inseamna Lacul Vechii Mori. Este paradisul oamenilor care vor sa se retraga intr-un loc linistit in natura dar mai ales al pasarilor si animalelor caci este o zona protejata.

Lacul se gaseste la 2 km nord vest de Gunzenhausen. Il gasiti usor, dupa harta sau urmand malul raului Altmuehl. Exista atat un drum de biciclete cat si poteca. Se poate si cu masina, dar chiar merita mers pe jos poate veti intalni pasarile si animalele pe care eu le-am intalnit si poate chiar multe altele.

Pentru accesul per pedes, recomand plecare din spatele Hotelului Adlerbraeu de la Freundschaftsbruecke (Podul Prieteniei), un pod pentru acces ciclo si pe jos care traverseaza raul Altmuehl, apoi in lungul raului pana la baraj, pe sub cele 3 poduri pe unde conduce mai intai drumul asfaltat de biciclete, apoi drumul forestier prin pasune.

Dupa baraj, in dreapta acestuia in sensul de curgere al raului, este o parcare si o alee asfaltata care probabil inconjoara tot lacul. Din aceasta se desprind mai multe locuri de popas sau catre statiile vaporasului, care sunt simple, rustice. Eu am mers pana la Hirteninsel (Insula Ciobanilor) legata printr-un istm de uscat. Pe insula nu este permis accesul cu caini intrucat aici este paradisul gastelor. Sunt si lebede si rate, dar vedete sunt gastele, niste gaste uriase care se apropie de talia lebedelor.

Traseul in jurul lacului masoara 12 km.

La intoarcere nu m-am saturat pozand si filmand animale si pasari, pe unele le-am surprins ca nu se asteptau sa intalneasca picior de om, la fel cum si eu am fost surprins de carduri de gaste aparute de niciunde sau de un iepure de camp care a aparut din miriste si apoi mi-a fost companie o bucata de drum, e drept la o distanta de vreo 100 de metri inainte, fricosul!

La lac, sunt si plaje cu nisip, plimbari cu vaporasul, un port pentru ambarcatiuni private, locuri limitate unde se poate pescui sau inota, unde se poate sta pe pasune, altele. Bineinteles ca germanii stiu sa expoateze asemenea daruri naturale si au dezvoltat si practicarea sporturilor nautice in zona.

Inainte de toate este liniste, o curatenie impecabila, cu exceptia resturilor bio de la gaste si alte pasari. Sa mai spun ca in aceasta zona naturala protejata traiesc 300 de specii diferite de pasari, iar momentul sosirii / plecarii pasarilor migratoare este un eveniment ce merita marcat in acest loc.

Frumos, curat, linistit, eco, fain tare la Gunzenhausen.

Numai vacante faine!

Leave a Comment