O plimbare in Ploiesti

Un oras cu muzee inedite

Despre Ploiesti

Ploiesti este municipiul resedinta de judet al judetului Prahova, localizat in sudul tarii, in Campia Romana, la 60 km nord de capitala. Orasul este situat intre raurile Prahova si Teleajen si ocupa 60 kmp. Cota medie 165 mdm.

Populatia de aprox. 200.000 locuitori a orasului este compusa din punct de vedere etnic din romani ortodocsi ca. 90%.

Ploiesti este cunoscut ca oras industrial. In anul 1856 aici s-a construit prima rafinarie din tara. Este supranumit “capitala aurului negru”, industria petroliera dezvoltandu-se in oras si in imprejurimile acestuia. Aici, la Ploiesti, se extrage petrol, se produc produse petroliere si mai apoi se transporta mai departe catre beneficiari sau distribuitori. Companiile care activeaza in industria petrolului ofera cele mai multe locuri de munca din zona, cel mai mare angajator de aici fiind Petrom OMV.

Ploiesti este un important nod de artere rutiere: A3 catre capitala Bucuresti, DN1 care Bucuresti pe de o parte si catre Brasov – Oradea pana la granita maghiara pe de alta, DN1A spre Brasov via Cheia si spre Bucuresti via Buftea, DN1B spre Buzau, DN72 spre Targoviste – Gaesti.

Coordonate: 44°56′24″N 26°1′48″E

Traseul meu

Pentru vizualizarea traseului si distantelor urmariti harta de mai jos.

Incep partea povestita a plimbarii mele din centru, de langa Hotel Central aflat in Bd. Republicii 1.

Hotel Central

Traversam vis-à-vis, unde se inlantuie 3 parcuri. Mult spus parcuri, dar spatii verzi, amenajate si curate. Ele se numesc Parcul Nichita Stanescu, cel mai din dreapta fata de reperul de la hotel, apoi Parcul Ion Gheorghe Duca si Parcul Central sau Piata Ion Luca Caragiale. In aceste parcuri sunt busturi ale unor personalitati romane.

In capatul din stanga al spatiului verde este Ansamblul Monumental Ion Luca Caragiale.

 

Ansamblul monumental I L Caragiale

  • Palatul Culturii / Sala Coloanelor / Muzeul Judetean  de Stiintele Naturii

Suntem in fata Palatului Culturii. Palatul Culturii din Ploiesti a fost ridicat in stil neoclasic, cu 2 etaje, si a fost inaugurat in 1933 de regele Carol al II-lea pentru a gazdui Palatul Justitiei. Renumita este Sala Coloanelor din interiorul palatului. Astazi gazduieste Biblioteca Judeteana si Muzeul Judetean de Stiintele Naturii.

Sectii ale acestui muzeu sunt deschise in mai multe localitati ale judetului Prahova: la Bucov, la Sinaia, la Slanic Prahova, la Cheia, la Valenii de Munte si bineinteles la Ploiesti, unde fiinteaza Muzeul Omului, Acvariul si Muzeul Petrolului, pe ultimul vom ajunge putin mai tarziu in plimbarea noastra.

Adresa: Str. Slt. Erou Calin Catalin 1

Evaluare Google 4,5 / 400

  • Halele Centrale

Facem un S pe langa Palatul Culturii si pe strada paralela cu Republicii, ne sare in ochi un turn din caramida cu ceas. Sunt Halele Centrale care sunt spatii care gazduiesc piete. Exista urmatoarea segmentare: Hala Principala – la parter si la etaj, Hala de Peste – la parter, Hale Intermediare — la parter si Depozite frigorifice si de marfa — la subsol. In spatele halelor este o piata cu produse agro-alimentare in aer liber. Desi constructia e super, ea arata parasita!

Adresa: Str. Emile Zola Nr. 8

  • Casa Memoriala Nichita Stanescu

Acum pornim kilometrajul pedestru 😊 si urmam harta de mai sus pentru circa 1 km trecand pe langa impunatoarea cladire a Colegiului National I. L. Caragiale spre Muzeul Nichita Stanescu.

 

Colegiul National I. L. Caragiale

Muzeul este parte a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova. In aceasta casa s-a nascut in anul 1933 si a copilarit poetul Nichita Stanescu. Casa a devenit muzeu in anul 2002 si prezinta „fenomenul Nichita”, viata si opera sa.

Adresa: str. Nichita Stanescu, nr. 1

Program: Marti – Duminica 9 – 12 si 13 – 17

Evaluare Google: 4,5 din 100 recenzii

  • Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie

Mai punem o data la lucru kilometrajul pedestru pentru inca 1 km si ne indreptam spre Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova trecand pe langa Biserica Sf. Vineri.

Muzeul de Istorie si Arheologie a fost infiintat in anul 1955 prin stradania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, un mare nume al Ploiestiului. Este un muzeu reprezentativ insumand 17 sectii cu exponate din patrimoniul judetean, dar si din intregul spectru national si international. In curte sunt mai multe busturi ale unor personalitati marcante din istoria romanilor.

Adresa: Str. Toma Caragiu Nr. 10

Program: Marti – Duminica intre orele 9 – 17

Evaluare Google          4,4 / 200

  • Muzeul National al Petrolului

Nu departe, urmand niste stradute imbarligate, trecem pe langa cladirea Judecatoriei

 

Judecatoria

si ajungem la Muzeul National al Petrolului, care este parte a Muzeului Judetean de Stiintele Naturii si singurul muzeu de acest gen din tara noastra. S-a deschis in anul 1961 si prezinta peste 8.000 de exponate intre care utilaje de foraj din secolul XIX, inventii, harti, probe mineralogice si machete primei instalatii de foraj din Romania.

Adresa:                str. Dr. D-tru Bagdazar, nr. 8

Program:             marti – duminica intre orele 9 – 17

Evaluare Google          4,4 / 200

 

Muzeul National al Petrolului

In imediata apropiere, dupa ce traversam o cale destul de circulata, ne gasim langa “”Casa de Targovet”. Muzeul este parte a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova si este cea mai veche casa din Ploiesti (sec. XVIII), monument de arhitectura, si prezinta lumea / viata comerciala din sec. XVIII –XIX. Casa a fost ridicata de negustorul Hagi Prodan. In anul 1953 cu implicarea profesorului Nicolae Simache devine Muzeul „Hagi Prodan”. Cu alta ocazie mi propun sa vizitez pe indelete aceasta casa.

Adresa: str. Democraţiei, nr. 2

Program: marti – duminica intre orele 9 -17

Evaluare Google 4,7 / 200

  • Muzeul Ceasului Nicolae Simache

Doar directia buna sa o avem si nu dupa multi pasi, dupa ce am marcat cateva poze in scuarul I. L. Caragiale recunosc de la distanta Muzeul Ceasului Nicolae Simache, sectie si el a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie.

 

Scuarul I. L. Caragiale

Din anul 1997 Muzeul Ceasului poarta numele profesorului Nicolae Simache, care in anul 1963 a organizat unicul muzeu cu acest profil din tara. Un muzeu foarte drag mie. Cladirea care il gazduieste este monument de arhitectura (sec. XIX) si a apartinut magistratului si prefectului Luca Elefterescu. Expozitia de ceasuri I alte instrumente de masurat timpul incepand cu sec. XVI este foarte bogata si atractiva.

Muzeul detine circa 1000 de piese, unele rare precum un pendul vechi din lemn, un ceas actionat printr-o cadere de apa, unele la moda pe vremea bunicilor mei cum sunt ceasurile de buzunar, pendulele, precum si multe piese de marca. Inainte de plecare pot fi ascultate cutiutele muzicale – bucuria copiilor sau unele cu mecanisme funny. 

Adresa: Str. Nicolae Simache, nr. 1

Program: marti – duminica, intre orele 9:00-17:00

Evaluare Google: 4,6 / 1300

 

Muzeul Ceasului Nicolea Simache

  • Muzeul Judetean de Arta Ion Ionescu Quintus

Revenim in bulevardul principal, care in dreapta ne indruma spre Muzeul de Arta, care are originea in Pinacoteca Municipiului Ploiesti, infiintată in anul 1931 intre altii de avocatul, omul politic si colectionarul de arta Ion Ionescu Quintus. Cladirea unde este astazi muzeul se numeste Palatul Ghita Ionescu.

Adresa: Bd. Independentei Nr. 1

Program: marti – duminica, intre orele 9:00-17:00

Evaluare Google: 4,6 / 200

 

Muzeul Judetean de Arta

  • Muzeul I.L. Caragiale

Traversam si urmam harta undeva in spatele bulevardului pentru a identifica Muzeul I. L. Caragiale.

Din nou vom aminti de Nicolae Simache. Din interesului si pasiunea acestuia a luta nastere Muzeul „Ion Luca Caragiale” in anul 1962. Muzeul se afla in „Casa Dobrescu”, monument de arhitectura de sec. XVIII.

Sunt infatisate vizitatorilor aspecte relevante din viata si opera scriitorului, aici putand fi vazuta masa de lucru a lui Caragiale, obiecte care au apartinut acestuia.

In curte este bustul scriitorului.

Adresa: str. Kutuzov, nr. 1

Program de vizitare: Marti-Duminica 9.00 – 17.00

Evaluare: 4,2 / 200

Daca doriti sa inchideti aici circuitul sunteti foarte aproape de punctul de pornire. Eu am avut curiozitatea sa lungesc plimbarea catre un obiectiv controversat.

Parcul Municipal Ploiesti Vest

3 – 4 km sunt pana la acest parc, care se desfasoara acum pe un spatiu pe care ani la rand il vedeam din tren cand oprea in Gara Vest si care arata jalnic, infect.

S-a scris ca in spatele amenajarii acestui spaiu, ca nu pot sa ii spun mare parc, este o afacere murdara.

Realitatea sta cam asa… Parcul este situate practic in afara orasului, intre linia de tren si centura auto. Nu exista mijloace de transport in comun are ajung la aceasta destinatie! Cat am mers eu pe jos, dus-intors, de la pasajul peste CF pana la parc, circa 2 x 1,5 km, nu am intalnit decat 2 persoane per pedes si niciuna pe bicicleta! Sa precizez ca asta s-a intamplat intr-o duminica insorita de Februarie pe la orele 11, cand alte parcuri ar fi circulate. Parcul nu are umbra! Vara trebuie sa fie crancen. O parte din parc traverseaza pe niste poduri amenajate gazoductele, ceea ce arata lamentabil. Foarte putine si mici locuri de joaca pentru copii. Nu are WC-uri! Plusuri as numi muzica usoara moderna, romaneasca pe care am ascultat-o la difuzoarele instalate in parc, aleile curate, cu banci si multe avioane de mici dimensiuni care pe traiectoria lor de aterizare la Baza Strejnic treceau pe deasupra parcului. Exista un spatiu de spectacole, cateva mese de tenis, un lac, piste de biciclete, o parcare imensa.

Evaluare: 4,2 / 900.

De la mine o nota de corigenta. ☹

In partea opusa orasului este Gradina Zoo de la Bucov, o atractie in special pentru cei mici.

Concluzie

Ploiestiul are ce sa ofere vizitatorilor sai. Pacat ca nu este promovat. Muzee remarcabile, unicat precum al Ceasului, al Petrolului, Casa Targovet trezesc curiozitatea numai prin denumirea lor. Are avantajul ca obiectivele sunt concentrate pe o suprafata mica, ceea ce ar justifica organizarea unot tururi de prezentare a orasului, care lipsesc. NU are centru info turistic!

Daca iesim din oras si vrem sa cuplam cu vizitarea altor obiective turistice din judet, cred ca ajunge numai sa numim Muntii Bucegi, Muntii Baiului, Sinaia, Busteni, Campina, Cheia, Brebu, Slanic, Valenii de Munte…..

Vizitati Ploiestiul si ale lui muzee.

Numai bine!

Februarie 2022

Leave a Comment