O plimbare in Focsani

https://youtu.be/PMwNTm36cds

Focsani este municipiul resedinta de judet al judetului Vrancea. Este fostul hotar intre Moldova si Tara Romaneasca, unul din putinele orase prin care a trecut o granita.

Suprafata 55 kmp

Locuitori    sub 80.000

Altitudine  46 mdm

Este un oras important de pe artera rutiera DN2 Bucuresti – Suceava – Siret (granita cu Ucraina).

 

Scurt istoric

Sec XIII – aici exista Civitas Milcoviae, resedinta Episcopiei Catolice de Milcov

Sec XV – in apropiere se ridica cetatea Craciuna, fortificata de Stefan cel Mare

Sec XVII – este mentionat ca targ

1859 – dupa Mica Unire, la Focsani urma sa activeze Inalta Curte de Casatie si Justitie si Comisia Centrala, care sa elaboreze legile de interes comun pentru cele 2 Principate Unite – Tara Romaneasca si Moldova

 

Traseul meu

Va propun o tura la pas prin Focsani. Incepem plimbarea pe str. Cuza Voda si trecem pe langa Monumentul Eroilor.

Cand intersectam str. Republicii mergem putin catre dreapta pentru a intalni …

 1. Muzeul Unirii. Acesta prezinta obiecte care au apartinut focsanenilor din sec. XIX, inclusiv unele ale familiei Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Focsaniul este simbolul Micii Uniri din 24.01.1859 si tot aici aflati ca Focsaniul a devenit oficial oras in anul 1862.
Muzeul Unirii

De acum ne intoarcem 180 de grade si vom urma str. Republicii pe care vom remarca multe alte locuri interesante

 • Teatrul Comunal Maior Gheorghe Pastia. Superba cladire a teatrului a fost riducata la initiativa maiorului in rezerva Gheorghe Pastia, care a donat o suma mare de bani cu conditia ca teatrul sa ii poarte si sa ii afiseze numele. In dreptul teatrului exista o alee cu stele ale unor oameni de cultura autohtoni si care este flancata de busturi ale unor personalitati.

Pe aceeasi strada mie mi-au mai placut 2 constructii, chiar daca nu le putem numi obiective turistice. Este vorba de Universitate

si de Catedrala Sf. Parascheva.

Catedrala Sf. Parascheva

Ramanem pe Republicii si pe trotuarul stang este

 • Muzeul Vrancei – Sectia de Stiinte ale Naturii. Tematica initiala a muzeului a fost vanatoarea, cele peste 300 de exponate fiind obtinute de la colectionari particulari. Ulterior muzeul s-a diversificat si numara in prezent peste 50.000 piese expuse.

Republicii se termina intr-un mic giratoriu la intersectia cu bd. Garii si str. Stefan cel Mare. Aici se afla

 • Muzeul de Istorie si Arheologie, pe care l-am gasit in renovare. Face parte din Muzeul Vrancei. Tema principala este legata de Unirea Principatelor Romane sub Domnitorul Alexandru Ioan Cuza. In dreptul muzeului, in intersectie este bustul lui Stefan cel Mare.

Str. Stefan cel Mare, la stanga fata de Republicii, ne va scoate in artera principala a orasului – Bd. Unirii. Catre dreapta pasim spre Piata Unirii, poate locul cel mai cunoscut al orasului. Aici se gasesc Primaria si Prefectura, vechiul Hotel Unirea, Biserica “Nasterea Sf. Ioan Botezatorul”, dar si un interesant obelisc.

 • Monumentul Istoric Ansamblul “Piata Unirii” cuprinde:
  • Piata Unirii – care este si locul de promenada al localnicilor, cateva casute cu dulcegarii si produse sunt aici instalate ordonat
Piata Unirii din Focsani
 • Obeliscul Unirii este opera sculptorului Ion Jalea. Are 20 metri inaltime si la baza are ”o bratara de bronz” care infatiseaza personalitati care au participat la actul Micii Uniri.
 • Monumentul istoric “Borna de hotar”
  • Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia, care a fost inaugurat de Regele Ferdinand I si Regina Maria si este o institutie de cultura
Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia
 • Primaria si Prefectura

Pe directia catre Bucuresti, bd. Unirii se continua cu bd. Bucuresti. Trecem pe langa Sala Polivalenta a Sporturilor Vrancea

Sala Sporturilor

si dupa o bucata mai intinsa, in stanga, retras fata de sosea, se gaseste

 • Monumentul Istoric “Mausoleul Eroilor”. In acesta sunt depuse 750 cripte funerare cu oseminte ale ca. 3000 soldati cazuti in luptele din zona.

Este punctul cel mai sudic al turei noastre. Ne intoarcem pe acelasi drum pana la intersectia cu str. Maior Gheorghe Pastia, pe care o urmam la dreapta sa bifam 2 parcuri. Ele sunt situate opus unul fata de celalalt. Pe mana dreapta avem Parcul Robert Schuman

Parcul Robert Schuman

iar pe stanga, unul putin mai mare, numit

 • Gradina Publica.  Are un loc de joaca, mai multe foisoare frumoase, alei, banci.

 

Concluzie

Sper ca v-a placut plimbarea aceasta, in care am cunoscut putin mai bine orasul Micii Uniri. Evident ca o intrare mai adanca in viata si istoria  Focsaniului o puteti obtine vizitand unele din obiectivele enumerate. Focsaniul nu este foarte ofertant turistic, dar este incarcat de istorie. Un mare minus de la mine pentru ca ii lipseste uni Centru Info Turistic.  

Alte obiective turistice spectaculoase din judetul Vrancea:

 

Evaluari

4,5 /5 din peste 100 rev.          Muzeul Unirii

4,8 / 5 din ca. 500 rev.          Teatrul Comunal Maior Gheorghe Pastia

4,2 / 5 din peste 1000 rev.          Monumentul Istoric Ansamblul “Piata Unirii”

4,7 / 5 din putine rev.           Monumentul Istoric “Mausoleul Eroilor”

4,2 / 5 din peste 100 rev.          Gradina Publica

Dupa mine cel mai spectaculos obiectiv este Teatrul Comunal. Tot la aprecieri Mausoleul. Celelalte sunt cam …. gri si terne.

 

Numai bine!

 

Februarie 2022

Leave a Comment