Muzeul Zoologic din Cluj-Napoca

Surprinzatorul “”Micul Antipa”” clujean

Am cautat in Cluj un obiectiv interesant, atat pentru fiica noastra Denisa (10) cat si pentru noi, si pe cat posibil mai putin cunoscut / mediatizat. Astfel am aflat de Muzeul Zoologic. Am ajuns aici la putine zile dupa (re)deschiderea muzeului la 1 Iunie 2021. Ne-am interesat de orar si preturi si iata ce era valabil la data amintita:

  • Deschis de marti pana vineri intre orele 10 – 16, sambata si duminica intre 10 si 14 ; atentie sunt 2 pauze de 15 minute la 9:45 si 13:00
  • Taxa de vizitare este de 8 lei biletul intreg si 4 lei cel redus. Accesul este gratuit pentru persoanele cu dizabilitati si studentii UBB.

Muzeul Zoologic din Cluj este parte a Universitatii Babes Bolyai (UBB), Facultatea de Biogie si Geologie. Adresa exacta este: strada Clinicilor 5-7, Cluj-Napoca. Ca reper puteti lua Institutul de Speologie Emil Racovita pe langa care urca alee ace porneste din strada Clinicilor, intrarea in muzeul nostru fiind in curtea din spate. Din acelasi complex museal face parte si Vivariul, inchis la momentul vizitei noastre.

De cand am pasit in prima sala de expozitie am facut asocierea cu celebrul Antipa din Bucuresti. Eram in “”acelasi film””.

Organizarea exponatelor este “”de la mic la mare””. Prima sala este dedicate in principal nevertebratelor, dar “creste” catre vertebrate mici. Ea prezinta bureti, corali, crabi, scoici / melci, caracatite, paianjeni, pesti, stele de mare, crocodili, serpi si altele. Unele din exemplarele expuse sunt conservate in alcool / formol. O subgrupa aparte este cea a fluturilor, insectelor. Multe din ele sunt deosebit de spectaculoase si interesante. In ciuda diversitatii atat de mari de exponate, atentia mi-a fost captivata, devenind curios sa ma uit la vietatile expuse si sa ma minunez.

Trecerea catre urmatoarea incapere mare se face printr-o camera mica de legatura care prezinta diorame cu pasari.

“Dimensiunea urmatoare” se gaseste in sala pasarilor si mamiferelor. Aici studiem vulturi / pasari rapitoare, dropia, bufnita, pelicani, zeci de tipuri de oua de pasari, capriorul, papagali, lupi, viezurele, ursi, paunul, camila, jaguarul, maimute, tigrul, pisica salbatica, ariciul, lilieci, pasari de balta, altele. Exponatele sunt prezente in vitrine sau prezentate integrate in diorama, iar mamiferele impaiate.

Scurt istoric

Muzeul Zoologic a luat fiinta in anul 1859, ca sectie a Muzeului Ardelean. In timp si-a marit numarul de exponate atat cu exemplare din fauna tarii noastre cat si cu specii care traiesc in alte tari. Astazi ocupa 700 mp si poate fi vizitat si in scop educativ / didactic de elevi si studenti. Mi-ar placea o ora de zoologie tinuta intr-un asemenea spatiu si decor.

Valorea adaugata a colectiilor

Muzeul Zoologic gazduieste si 4 colectii valoroase: 2 de lepidoptere, 1 de ortoptere si 1 de arahnide.

Prima colectie de lepidoptere numara peste 400 de fluturi din 14 familii si este “culeasa” de R. Jeannel acum 100 de ani, om de stiinta care a studiat fauna pesterilor noastre. O a doua colectie de fluturi, valoriasa dpdv stiintific, i se datoreaza lui J. Franzenau, are peste 150 ani vechime, fiind si cea mai veche colectie de acest fel din tara si numara peste 1600 exemplare.

De la O. Hermann vin 2 colectii din secolul XIX. Cea de ortoptere (peste 600 insecte ex: lacuste, greieri) si cea de arahnide (peste 600 paianjeni) pastrate in alcool.

Impresii

Desi Muzeul Zoologic din Cluj nu se compara ca dimensiune cu fratele celebru din Bucuresti (Muzeul ANtipa), am petrecut aici o ora captivanta de zoologie, care i-a placut mult si Denisei. Am facut multe poze, dar am incarcat in articol numai cateva, tocmai pentru a ca starni curiozitatea sa vizitati si Dumneavoastra acest muzeu.

Daca v-au placut animalutzele, sigur vreti sa va bucurati si de plantutze aici vizitand Gradina Botanica 🙂

Iar daca vreti sa vedeti ce ofera Clujul si sa faceti un tur de oras, intrati pe urmatorul link Ghid Cluj-Napoca

Numai bine! 😊

Iunie 2021

Leave a Comment