Muzeul Trovantilor Costesti

Pietrele vii martore la forta trupelor minierilor

 

Unde este si cateva detalii?

Muzeul Trovantilor se gaseste pe DN67 Drobeta Turnu Severin – Targu Jiu – Ramnicu Valcea, la 38 km inainte de Ramnicu Valcea si la 9 km dupa Horezu pe sensul numit aici. Dupa ce traversati raul Costesti in dreptul localitatii valcene omonime, mai parcurgeti 1,5 km si parcati inainte de o curba, pe marginea soselei, in afara carosabilului, cand vedeti “”un perete ca de nisip””, de departe pare o cariera.

Pentru cei care isi amintesc cadrele cu mineriada cand ortacii au pornit pe jos de la Targu Jiu spre Ramnicu Valcea, este exact locul unde minierii au spart baricada autoritatilor luandu-i prin invaluire.

In dreptul obiectivului se gaseste si un panou. Desi se numeste muzeu, nu este un obiectiv cu vreo cladire, este 100% “”in natura””.

Vizitarea este gratuita si se poate face la orice ora din zi si din noapte.

Ce sunt trovantii?

Trovantii, care se numesc si “”pietrele vii””, sunt gresii dezvoltate in nisip “”crescute impreuna”” anume “”lipite”” cu cu ciment natural carbonatic. Astfel aceste formatiuni rezultate cresc din centru catre marginicu ca. 1 cm la 300 de ani. Formele lor sunt interesante asemanatoare unor cilindri, elipsoide, sfere, unor 8-uri cu suprafata exterioara oarecum slefuita.

In Romania se intalnesc trovanti in mai multe zone: pe V. Bezdeadului (DB), la Ulmet in Muntii Buzaului (unde sunt cele mai multe si mai interesante forme), in zona judetelor Cluj, Hunedoara, Bacau, Suveava, Bistrita Nasaud. In Valcea, pe langa spectaculosii trovanti de la Costesti, mai exista o locatie, unde insa nu am ajuns, la 16 km sud de Horezu spre Craiova, pe paraul Gresarea.

Impresiile noastre de la Costesti

“”Muzeul”” de la Costesti a aparut in anul 2005 si este intretinut din fonduri europene de o organizatie NG. O suprafata de ca. 1 ha a fost declarata rezervatie geologica si arie protejata.

Aici la Costesti, ca si la Ulmet de altfel, densitatea de trovanti este mare astfel ca merita din plin o vizita pentru a ii admira si fotografia.

Am citit ca trovantii ar avea o varsta de 6,5 milioane ani. Pe atunci in zona era o delta, care a format o depunere mare de nisip. Materialul transportat de rauri s-a depus unul peste altul, straturile noi presand cele vechi. Apa a iesit prin golurile gasite si in prezenta carbonatilor prin cimentare s-au nascut aceste gresii cu forme bizare, trovantii.

O oprire de 30 – 60 minute la trovantii de la Costesti face “”toti banii””.

Pe Google obiectivul este apreciat cu 4,3 din 5 / peste 1500 evaluari.

Alte obiective in zona:

Manastirea dintr-un lemn

Culele din Complexul Muzeal Maldaresti

Iunie 2021

Leave a Comment