Muzeul Parfumului

Un foarte mic muzeu inedit

Stiai ca?

  • Stiai ca in Bucuresti exista Muzeul Parfumului?
  • Nici eu! 😊

Surpriza! Da, exsita Muzeul Parfumului!

Unde?

Pai nu v-am spus? In Bucuresti. Unde mai exact? Pe dreapta, pe stanga? Hai ca va spun, dar ce va grabitzi asa?

Adresa este: Calea Dorobanti 172, sector 1, Bucuresti, cod 010565. Se afla in incinta magazinului de cosmetice de lux Beautik. Atentie! Pe Google Maps apar 2 locatii! O alegeti pe cea de la adresa de mai sus.

Este deschis pana la 9 seara si se deschide la 10 dimineata. Intrarea este gratuita. Si iesirea! 😊

Ce e cu muzeul asta?

Este o initiativa privata a unui pasionat. Se numeste Val Iacob. Omul a inceput in 2006 cu o sticlutza, prima sticlutza. Muzeul l-a deschis abia in 2014.

Zau daca stiam de el pana mai deunazi!

Vizitarea muzeului

Intram in magazinul de cosmetice. Pe mana dreapta catre spatele magazinului este muzeul.

Muzeul Parfumului prezinta o colectie privata de parfumuri si alte cosmetice sau obiecte, numarand circa 10.000 articole, am citit in presa online, dar sincer mi se pare o mare exagerare. Este unic in tara noastra.

Exponatele din colectie sunt atat romanesti cat si straine, marci cu nume, unele apuse, altele in floare.

Cu siguranta acest muzeu are si o valoare in adevaratul sens al cuvantului pentru ca reprezinta o colectie de parfumuri vechi, celebre, cu “”istorie””.

Pe mine m-au impresionat parfumurile romanesti vechi si in general tot ce era acolo romanesc. Poate va mirati de interesul meu pentru marci precum Miraj, Romarta, Farmec, Doina, Femina, Tabac, Do-Re-Mi, Nivea, Jubileu, Doina, dar sunt nume care apareau in anii comunismului prin baile si dulapurile romanilor si cum orice intoarcere in tinerete si copilarie este placuta, ea produce un clic. Dar ce spuneti de recipentul cu apa de colonie de la Parfumeria Regina Maria de pe Calea Victoriei? Produsele romanesti sunt pozitionate in stanga intrarii in camarutza muzeului.

Si sa trecem granitza… pastrand inca legatura cu tara noastra …. Vom descoperi astfel “”apa de colonie”” apreciat de Regele Carol I, fabricata la Koeln, in Germania, de unde si provine cuvantul “”colonie”” (Cologne este denumirea franceza a Koelnului).

Exponatul cel mai “”vechi”” – din anul 1852 – este legat de numele Casei Luban. Este un parfum de 200 ml ambalat in cofraj.

Parfumul cel mai “”apreciat”” face parte din colectia “”Mon Budoir”” a Casei Houbigant din Paris si este “”alesul”” Reginei Mari.

Multe sticlute avand povestioara lor cum ar fi: … a apartinut lui …. a placut lui … fiind mentionate nume celebre… Grace Kelly … Napoleon Bonaparte.

Nume cunoscute: Yves Saint Laurent, Nina Ricci…

Am mai vazut un ierbar, niste monezi vechi…

Alte parfumuri

Pentru a avea un tablou corect si a nu merge cu asteptari gresite la acest muzeu trebuie sa stiti ca este unul foarte mic, o camera de nici 10 mp cu vitrine, iar bijuteriile acestea cu licori nu pot fi …. mirosite. ☹ sau 😊, cum vretz!

Numai bine! 😊

Decembrie 2021

Leave a Comment