Unul din muzeele romanesti de elita, de neratat
Iunie 2022
Finalul la inceput
Este atat de impresionant si valoros acest muzeu ca veti dori sa il revizitati. Este unul din obiectivele turistice pe care realmente nu ma pricep sa il prezint la nivelul pe care il merita.
Asta si poate datorita faptului ca prezentarea doamnei ghid este atat de elaborata si interesanta ca nu am cum sa retin toata informatia si sa o redau la calitatea cuvenita.
Unde? Cand? Cum?
Muzeul National Cotroceni se gaseste in Bucuresti, sector 6, pe Bd. Geniului, Nr. 1, ZIP code 060116. Intrarea se face prin Sos. Cotroceni, pe artera care coboara de la Statuia Leu la Podul Cotroceni, pe partea opusa Gradinii Botanice.
Nu are locuri amenajate de parcare si nu se poate parca in dreptul intrarii. Daca veniti cu autoturismul va recomand sa il lasati pe una din stradutele de la baza pantei.
Cu mijloacele de transport cel mai convenabil este accesul pe lina de metrou M3 de la statia Politehnica, de unde va plimbati jumatate de kilometru pe jos. Alte optiuni sunt troilebuzele 61, 62, 69, 71, 96, autobuzele 139, 136, 336 la statia Piata Leu.
Muzeul National Cotroceni se viziteaza numai cu programare si in grup organizat condus de un ghid. Trebuie sa ajungeti cu 15 minute inaintea orei programate de vizita.
Sa vizitam Muzeul Cotroceni
Pe langa inconfundabilul zid al Palatului Cotroceni

ajungem la intrarea in muzeu, unde facem controlul impus de security si prezentam actele de identitate.
La intrare aflam ca Palatul Cotroceni a fost construit dupa planurile arhitectului Paul Gottereau, in stil eclectic francez. Partea nordica a fost refacuta in stil neoromanesc de arhitectul Grigore Cerchez. Palatul pastreaza pivnitele caselor domnesti ale lui Serban Cantacuzino.
Doamna ghid ureaza “Bine-ati venit!” “grupului si “La multi ani!” copiilor caci este 1 Iunie. Accesul copiilor a fost gratuit de ziua lor. Sunt cateav reguli de urmat: nu se fac poze si filmari in afara cladirilor, la interior nu se fac inregistrari si poze cu blit, iar traseul de urmat este strict, nu este permisa atingerea obiectelor etc.
In anii 1679 – 1681 domnitorul Serban Cantacuzino a ridicat aici pe dealul Cotroceni, pe atunci la vest de Bucuresti o manastire. Ctitoria, cea mai importanta a sa, cuprindea Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, asemanatoare cu cea de la Curtea de Arges, si Palatul Domnesc, ridicat in stil baroc.
Vom urca o alee care ne conduce intre Palatul Domnesc, mai tarziu Regal – Muzeul Cotroceni de astazi – si Biserica. Vom vizita palatul.
Doar ce am intrat in holul de la parter si am ramas cu gura cascata la scara de marmura gri din stanga.

Scara de marmura
Holul de la Onoare este inalt cat parterul si etajul, incarcat cu elemente decorative spectaculoase, brauri poleite, coloane si deschide imperial vizita noastra.

Trecem printr-o sala cu lambriuri – Sufrageria Germana.

si la tot pasul ochii se delecteaza cu ce le e dat sa vada.

Intram in Sala Trofeelor de Vanatoare sau Salonul de Vanatoare.

Prima incapere foarte mare este decorata cu zugraveli florale … am ghicit este Salonul Florilor.

Obiecte valoroase sunt expuse la tot pasul.




Ajungem in impresionanta Biblioteca, foarte bogata in volume de carte. Aici se gaseste o masa cu scaune, care poarta embleme regale si elemente sculptate. Usa masiva este o minunatie.



Urmeaza Salonul Alb sau Marele Salon de Receptie, in care aflam mai multe despre familia regala, al sau arbore genalogic, tinute ale acestora.




Regele Ferdinand I si Regina Maria au avut si resedinta la Palatul Regal Cotroceni. In tablourile din Salonul Alb, tablourile acestora ii reprezinta cu o aura in jurul capului precum sfintii.
Sufrageria Regala prezinta o masa rotunda cu scaune de jur imprejur de o frumusete rara. Sculpturile care impodobesc acest mobilier prezinta elemente ale simbolurilor regale, precum coroana, vulturii, dar si animale fantastice sau sirene. De exceptie!



La etajul superior sunt dormitoarele regale, precum si o sala unde familia regala servea masa sau birouri de lucru regale.




Aici este expusa si Colectia Veche de Arta Decorativa.

Vizita in Palatul Regal se incheie in Holul de Onoare pe unde am intrat.

Langa Biserica Adormirea Maicii Domnului era Gara Regala, in locul unde astazi este intrarea dinspre bd. Geniului si unde era cu 40 de ani in urma un mare nod de linii de tramvaie cu mai multe linii.
Concluzii si Evaluari
Pe Google acest obiectiv are nota medie 4,6 din maxim 5 rezultata din circa 900 de recenzii. De la mine are nota maxima. Pentru ghidaj deasemenea nota maxima, doamna ghid faca nd o prezentare cu mult har, in care a atras copiii, dar si adultii in dialog, descoperind impreuna, pe langa informatiile documentare, cum se derula viata nobila din Palat.
In aripa noua a Palatului este astazi Administratia Prezidentiala. Sa mai amintesc ca pe vremea lui Ceausescu s-a numit Palatul Copiilor. Uneori este posibila si vizitarea bisericii si a cramelor.
Ce mi-as fi dorit mai mult?
As fi dorit ceva flyere in magazinul muzeului, mai complete decat cel cumparat, dar mai putin incarcate decat carti detaliate de zeci de pagini. Mi-as fi dorit sa pot vizita pivnitele regale si biserica si sa pot fotografia exterioarele, dar inteleg regulile si le respect.
Un mare bravo pentru Muzeul National Cotroceni.
Vizita efectiva a durat 50 minute.
Numai bine!