Muzeul National al Politiei Romane

Un muzeu inedit si interesant in Targoviste (DB)

Localizare

Muzeul National al Politiei Romane se gaseste pe Calea Domneasca la numarul 185 in Targoviste (DB). Poti parca in dreptul stadionului Chindia, aflat in dreapta, pe strada perpendiculara pe Calea Domneasca, inainte de zona muzeelor, cum vii dinspre Bucuresti.

poti parca langa stadion

Am trecut la pas pe langa fostul Tribunal, astazi Muzeul de Istorie, la nr. 189, si am intrat in curtea urmatoare, unde este fosta Prefectura, astazi Muzeul de Arta. Undeva in spatele curtii este muzeul despre care iti povestesc; este o cladire alba, cu un etaj.

fostaMuzeul National al Politiei Romane, fosta Casa a Coconilor

Pretul biletului de intrare este de 5 lei / persoana. Tura de vizitare benficiaza de ghidaj competent si placut.

Muzeul este deschis de marti pana duminica intre orele 9 si 17.

Despre muzeu

Muzeul National al Politiei Romane este unicul muzeu cu acest profil din tara noastra. A fost inaugurat in anul 2000 si aflasem de el dintr-un reportaj TV, dar si dintr-o a doua sursa. Este fosta Casa a Coconilor ridicata de domnitorul Constantin Brancoveanu in anul 1701 pentru a servi drept locuinta fiilor sai. Mai tarziu, in secolul al XIX-lea aici a fost gazduita Ocarmuirea Judetului si mai apoi Muzeul de Etnografie. Cladirea este construita in stil neoclasic si pastreaza si vechile beciuri. Deja interesant!

Muzeul prezinta etapele de dezvoltare ale Politiei Romane, oglindind drumul parcurs de aceasta institutie pe plan national, dar include si o zona rezervata sectiunii internationale.

Vizita noastra

Mai intai admiram cateva desene tematice realizate de copii.

Salile cu exponate se afla la etajul cladirii. Circuitul este deschis cu sala dedicata Agiei, prima institutie politieneasca de la noi, aparuta la cumpana veacurilor XVIII – XIX. Sunt expuse aici uniforme de aga si dorobanti, arme si documente. Am vazut pistoale cu cremene, revolvere.

Se continua cu perioada principatelor, apoi cu cea interbelica. Mai multe documente intre care ordine de ridicare sau urmarire si pasapoarte vom vedea aici.

Stiati ca? La inceputul secolului al XX-lea femeile nu aveau voie sa calatoreasca in lume neinsotite de barbati, astfel ca pasapoartele puteau avea fie poza unui barbat daca apartineau unui barbat sau poza unui barbat si al femeii acestuia, daca apartineau unei femei. Ceva similar cum astazi copiii pot iesi din tara numai insotiti de parinti. Exceptiile de rigoare existau si atunci ca si acum.

In vitrine si pe pereti gasim documente si informatii interesante din istoria politiei, pistoale si pistoale mitraliera.

Din perioada comunista nu lipseste AK7, o arma construita de rusul Kalasnikov si testata in conditii vitrege de iarna siberiana, de desert si calcata cu tancul la incercari.

Celebrul Kalashnikov

Un spatiu larg ilustreaza activitatea politiei in perioada contemporana, fiind expusa si o motocicleta a Politiei Rutiere.

Motocicleta a Politiei Romane

In ultima sala sunt exponate reprezentand politiile din alte tari, in special uniforme si arme. Nu lipseste nici insigna de serif american.

Pe holul central este prezentata statuia in bronz a domnitorului Alexandru Ioan Cuza si povestea politistului psiholog, antropolog Cantemir Riscutia, care l-a prins pe temutul Rimaru, violator si criminal temut din anii ’70.

Admiram la sfarsitul vizitei din incinta muzeului un “curcan”, simbolul uneia din promotiile scolii de ofiteri de politie.

Curcanul – simbol al unei promotii de politisti

In curte sunt expuse aliniate mai multe scaune auto cu centuri de siguranta, in dreptul fiecaruia fiind atasata o poveste referitoare la un accident si rolul centurii in acea situatie.

Povestea scaunelor cu centura de siguranta

Vizitati Muzeul National al Politiei Romane! Noua ne-a placut mult!

Muzeul National al Politiei Romane – Targoviste (DB)

Numai bine!

2017

Leave a Comment