Muzeul National al Petrolului

Un muzeu inedit

Introducere

Adresa: str. Dr. Dumitru Bagdazar 8

Orar vizitare: marti – duminica 9 – 17

Preturi: 8 lei bilet intreg, 10 lei taxa foto, alte bilete reduce 6 lei

Muzeul Petrolului este parte a Muzeului Judetean de Stiintele Naturii Prahova.

Muzeul Petrolului

Acest muzeu inedit deschis in anul 1961 prezinta istoria industriei petroliere pe meleaguri romanesti, dar in special in Prahova. Se viziteaza o sala generoasa alocata expozitiilor temporare, una imensa de 500 mp, care prezinta istoria exploatarii petrolului, istoria cercetarii geologice de profil, evolutia utilajelor pentru foraj, extractive si prelucrare. In curte sunt exponate mari si vechi de peste 80 de ani, care candva erau active in procesul tehnologic industrial.

Impresii personale

Am inceput in sala cu expozitia temporara.

Expozitia temporara

Am facut o alegere corecta ca am inceput de aici, intrucat o mare parte a informatiei era centrata pe personalitatea savantului Lazar Edeleanu, directorul Rafinariei Vega, care a revolutionat lumea petrolului. Meritele sale au fost recunoscute atat de Casa Regala cat si pe plan international la Londra. Este prezentat Procedeul Edeleanu, care a schimbat istoria acestei industrii. Inventeaza procedeul de rafinare cu dioxid de sulf.

Interesant mi s-a parut si panoul referitor la Conceptii vechi asupra originii titeiului. Astfel in mil. III i.H. Straton sustinea ca asfaltul este o specie de pamant topit. In sec. XVIII se considera ca “dupa pacatul stramosec o parte din grasimi sunt atrase de Soare, iar alta se scufunda in Pamant si se transforma in titei.

Teorii despre originea titeiului

Am trceut apoi in sala principala unde este organizat un circuit cu sens unic in forma serpuita, pe ambele parti ale culoarului format fiind o multitudine de exponate interesante.

Se incepe cu “Petrolul in antichitatea universala si romaneasca”

apoi aflam de “Fabrica de Gazu a fratilor Mehedinteanu”

Avem si imagini cu transportul pacurii

Sunt expuse mai multe felinare si lampi

Anul 1857 este marcat ca un reper pentru industria petroliera. Stiati ca in anul 1857 Romania a inregistrat 3 premiere mondiale: a aparut official in statisticile internationale cu o productie de 275 tone titei, la Ploiesti s-a construit de catre fratii Mehedinteanu prima rafinarie din lume, iar Bucurestiul a fost primul oras din lume iluminat public cu petrol lampant.

Cunoastem numele unitatilor industrial care apar: Steaua Romana, Soc. Romano-Americana, Concordia, Astra Romana, Creditul Minier.

Iata si un cadru al salii mari

Sala principala

Mai multe machete de sonde ies in evidenta

Sau ansambluri din echipamentele de forare sau extractive

Avansam catre unitati tot mai mari. Depasim centrala de prelucrare a materialului seismic

Marcam zonele petroliere din tara

O superba macheta de petrolier este cu siguranta una din atractiile muzeului

Intr-o vitrina sunt mai multe recipiente cu titei extras din zacaminte diferite

Si realizam cat de complexa este aceasta ramura industriala cand intr-o schema explicativa intelegem cate produse se pot obtine pornind de la banalul titei

In curte sunt prezentate componente industriale grele, evident iesite de mult din uz, care insa au functionat la vremea lor

O surpriza este asa numita hecna cu cal – o instalatie folosita la saparea puturilor in sec. XVI

Ne luam “la revedere” de la Muzeul Petrolului, cu impresia ca ne-am mai imbogatit cunostintele generale

Muzeul Petrolului, inedit prin tematica abordata, este foarte interesant si are cu adevarat continut. Poate un ghidaj nu ar strica. Oricum fain!

Evaluari

Google – 4,4 / 5 din peste 200 note. De la mine nota 8 / 10

Numai bine!

Martie 2022

Leave a Comment