Muzeul Golestilor

Complexul Muzeal al Golestilor (Golesti, Stefanesti, AG)

O mana de muzee ce nu trebuie ratate

Localizare

Pe waze veti gasi Complexul Muzeal Golesti sub denumirea Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti sau Golesti Museum, iar pe Google Maps drept Muzeul Golesti.

Adresa este Strada Banul Radu Golescu, nr. 34 conform bilet intrare, dar nr. 1 cf google, sat Golesti, Stefanesti (AG), cod postal 117715.

De la Bucuresti se ajunge urmand A1 pana la iesirea spre Ciresu si Topoloveni, apoi pe DJ105, DN7 si DJ75 pentru circa 110 km in 1,5 ore, detalii aici. Golesti apartine administrativ de orasul Stefanesti, situat la 10 km de Pitesti, pe DN7.

Se poate parca in afara carosabilului pe un spatiu inierbat, langa zidul muzeului, vis-à-vis de Biserica Golesti, alt obiectiv in sine, in proces de restaurare cand am ajuns eu.

Acces si vizitare

Ansamblul muzeal este deschis vara intre orele 9 – 18 si iarna intre orele 8 – 16, mai putin in zilele de luni.

Biletul intreg de intrare costa 10 lei, biletul redus 5 lei, iar un tur ghidat costa 25 lei. Daca doriti si puteti sa alocati timp acestei vizite, luati in calcul cateva ore bune si optati pentru o vizita ghidata. Ghidajul este unul de exceptie. Exista si o aplicatie cu cod QR prin intermediul careia veti putea afla detaliile despre locurile vizitate.

La casa de bilete se gaseste si un magazin cu suveniruri, unele deosebite, dar si o oferta de vinuri din Podgoria Stefanesti,

Imagine din magazinul muzeului
casa de bilete gazduieste si magazinul muzeului

Evaluare

De la mine: nota 10 plus pentru ghidaj, nota 10 plus pentru abordarea celor responsabili cu privire la dezvoltarea acestui complex, la accesarea fondurilor europene, la imbogatirea destinatiei cu activitati, servicii si posibilitati de agrement precum calarie, plimbari cu trasura, spatii de joaca, scoli de vara, tabere de creatie, filmari, teambuilding, evenimente organizate cu mese traditionale si spectacole cu artisti populari.

Bineinteles ca trebuie sa va interesati dinainte asupra acestora, si acum in pandemie cu atat mai mult.

Obiectivul nostru inregistreaza pe Google nota 4,7 din 5 din peste 1600 evaluari.

Prezentare de ansamblu

Pe un panou explicativ de la intrarea in Complexul Muzeul Golesti citesc faptul ca muzeul este organizat in principal in “casele familiei Golescu”, recunoscuta in istoria noastra pentru contributia adusa de unii membri ai sai la dezvoltarea culturii romanesti, pentru activitatea desfasurata in cadrul revolutiilor din anii 1821 si 1848 – 1849, in perioada unirii principatelor in 1859 si in lupta pentru independenta de stat a Romaniei in 1877 – 1878.

Muzeul a fost infiintat in anul 1939 de Regele Carol al II-lea sub numele de “Muzeul Dinicu Golescu”.

Muzeul cuprinde urmatoarele sectii:

  • Sectia memoriala “Casa Golestilor”, costruita in anul 1640,
  • Sectia de istorie “Locul si rolul Golestilor in istoria si cultura nationala”,
  • Sectia pedagogica “Prima scoala sateasca, in limba romana, de nivel superior, din Tara Romaneasca”,
  • Foisorul in care a trait ultimele zile de libertate Tudor Vladimirescu in anul 1821,
  • Sectia pavilionara “Etnografia si arta populara a jud. Arges”,
  • Depozitul de studio al muzeului, ateliere, laboratoare,
  • Muzeul viticulturii si pomiculturii din Romania.

Pe parcursul vizitei puteti face o plimbare si intr-un parc amenajat unde au loc si spectacole si din care se ajunge intr-un superb muzeu al satului romanesc.

V-am spus eu ca va trebuie timp sa vizitati acest loc?

Biserica Golestilor

Inainte sa intrati in curtea conacului puteti traversa strada pentru a vizita Biserica Golestilor. Aceasta poarta hramul Sfintei Treimi. A fost construita in anul 1646 de mesterul Stoica si este ctitorie a lui Stroe Leurdeanu si a Visei din Golesti. In mormintele din pronausul bisericii, se odihnesc membrii de vaza ai familiei Golescu. Am gasit-o in proces de renovare.

Biserica Golestilor

Foisorul de paza (sec. XVIII – XIX)

Foisorul se inalta chiar deasupra portii de intrare in curtea muzeului. O scara din lemn urca la etaj unde poti face roata intr-un balcon care circumscrie constructia oferind privelisti asupra locului. Un drapel flutura mandru deasupra foisorului.

Foisorul de paza

Aici, in ziua de 21 a lunii mai a anului 1821 a fost arestat Tudor Vladimirescu, tradat fiind pe drumul de retragere de la Bucuresti spre muntii Olteniei. Fiind in bune relatii cu boierii Golesti, Tudor Vladimirescu si-a instalat tabara la Golesti. A fost tradat de membrii Eteriei si de unii din proprii panduri. A fost arestat de oamenii lui Alexandru Ipsilanti. Urma sa fie judecat la Targoviste, dar a fost asasinat pe drum.

La etaj este amenajata si o camera decorata corespunzator acelor vremuri.

Etajul foisorului de paza

Rotonda Golestilor

Undeva usor in stanga se gaeste o piateta circulara amenajata cu busturile Golestilor. Aceasta este Rotonda Golestilor.

Conacul Golestilor

Aici se desfasoara partea cea mai consistenta a vizitei.

Casa Golestilor

Conacul a fost ridicat in anul 1640 in stilul architectural pre-brancovenesc de marele vornic Stroe Leurdeanu si de sotia sa Visha, constructor fiind mesterul Stoica. Este totodata singura constructie laica medievala fortificata din tara si este imprejmuit de ziduri inalte din caramida si turnuri de aparare. Conacul a fost restaurant in anii ’40 si se prezinta intr-o stare foarte foarte buna prin comparatie cu alte conace din tara. Aici sunt expuse obiecte personale ale familiei Golescu, mobilier de epoca, manuscrise si carti, majoritatea obiectelor fiind obtinute din donatii ale descendentilor familiei sau altor apartinatori.

Conacul Golestilor

Conacul este o constructie etajata, are in subsol un beci sau o crama. Am urcat intai la nivelul usor inaltat al parterului unde in pridvor este prezentat intr-o imagine inramata arborele genalogic la familiei Golescu, care incepe cu parcalabul Baldovin in anul 1495, stapanitor al Golestilor de Muscel si dainuie peste multe generatii pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, desi multi mebrii ai familiei nu au lasat urmasi.

arborele genealogic al Familiei Golestilor

Se intra intai intr-un hol foarte larg. Aici iese in evidenta o scara spiralata din lemn care duce la etaj. Interesante si sunt sobele cu olane varuite in alb, construite in zid la petrecerea dintre camera si spatiul din hol.

holul

De o parte si de alta a holului sunt mai multe camere care au capatat tematici distincte in cadrul muzeului. Astfel vom parcurge pe rand camera de primire a oaspetilor, camera de lucru a fratilor Golesti, camera Zincai si al lui Dinicu Golescu, camera familiei Davila, sufrageria de iarna incluzand camera cu tronul si biroul regal, camera orientala. Nu voi descrie in amanunt fiecare dintre acestea. Voi puncta numai ca sunt deosebit de interseante si bine prezentate si va invit sa le apreciati in pozele pe care le voi atasa articolului. In mod special mi-a placut camera orientala si camera care gazduieste biroul regelui.

Dupa aceasta incursiune fascinanta in istorie romanilor si familiei Golestilor, vom cobori in beci unde pot fi admirate cateva butoaie si arhitectura specifica unei asemenea incaperi sapate jumatate in pamant.

Vizita la acest obiectiv mai atinge cateva puncte interesante.

Bolnita este un spatiu amenajat menit sa aminteasca grija pe care marele ban Radu Golescu a acordat-o amenajarii locurilor pentru bolnavi indiferent de starea lor sociala acoperind si costurile generate de asigurarea unui medic care sa ii trateze pe suferinzi si a medicamentatiei acestora.

Bolnita

Un alt loc vizitat este Baia Turceasca unde am putut remarca ce bine s-a pastrat acest loc in care se poate vedea / deduce functionalitatea acestor bai vechi de trei secole. Baia are forma patrata si un tavan boltit.

Intre altele am remarcat si un turn de aparare.

Nu am vizitat scoala sateasca, despre care insa mi s-a povestit, motiv insa de a reveni pentru … aprofundare. Un mare merit a avut Banul Radu Golescu, care a fost primul om de cultura roman care a dezvoltat scoala la tara.

Expozitia de Pedagogie – Scoala Sloboda Obsteasca

Muzeul satului

In curtea alaturata, delimitate de un zid da aparare gros, este un spatiu deschis, cu bancute, un iaz si un pod arcuit peste acesta. Aici este si un loc de joaca cu tiroliana, unde sper sa revenim cand se va deschide accesul la aceasta dupa ridicarea restrictiilor sanitare. La limita opusa a acestui spatiu, ideal pentru un popas, am vazut montata o scena,unde tocmai de desfasura un concurs artistic, un superb spectacolul din care eu am prins momentul dansului calusarilor.

Si mai trecem intr-o curte vecina, unde se deschide lumea satului romanesc. Este un muzeu al satului, cu casute din diferite regiuni ale tarii, amplasate in teren exact ca pe harta tarii.

Aici veti putea regasi gospodaria veche romaneasca, cu unelte, shure, anexe gospodaresti si camerele caselor asa cum erau ele oranduite de stramosii nostri. Nu putea lipsi biserica din lemn. O prezentare a casutelor puteti urmari accesand codul QR afisat la acestea. Muzeul se intinde pe 10 hectare si detine 40 de gospodarii si anxele acestora.

Am mai vizitat

Expozitia Petre Grant – Parinetle Afisului Modern Romanesc

Concluzie

Vizitand acest loc minunat am realizat ca nu l-am explorat suficient si in totalitate, motiv pentru care am revenit la foarte putin timp cu familia sa il mai vizitez o data pe indelete.

Multumesc in mod special doamnei care m-a insotit, un ghid cu har, un ghid profesionist si pasionat.

Numai de bine tuturor! Nu ratati vizitarea Complexului Muzeal al Golestilor. Deosebit! Un mare bravo!

Si tot in Stefanesti, de partea cealalta a soselei vizitati Conacul Bratienilor – Vila Florica.

2020

Leave a Comment