Muzeul de Vanatoare August von Spiess (Sibiu)

Colectie impresionanta de trofee de vanatoare

iulie 2022

 

De ce sa vizitezi Muzeul de Vanatoare din Sibiu?

Este un muzeu bine structurat, in care ghidajul te introduce foarte reusit in lumea vanatorilor, chiar si fara sa ai aceasta pasiune, cazul meu. Muzeul este impresionant in egala masura pentru copii si adulti. Mi-ar placea sa il revad.

 

Evaluarea Google

Pe Google are o nota buna de la cei ce si-au exprimat parerea dupa vizitarea acestui muzeu. Dintr-o nota maxima de 5, evaluarea medie rezultata din parerile a peste 300 de vizitatori este 4,5.

 

Unde? Cand?

Muzeul Cinegetic (de Vanatoare) August von Spiess se gaseste in Sibiu, pe str. Scoala de Inot, nr. 4, foarte aproape de Piata Unirii sau de intrarea dinspre centru pe Calea Dumbravii (500 m). Cod postal 550005.

Este deschis spre vizitare de miercuri pana duminica de la orele 9 la 17. Pentru ca am ajuns cu putin inainte de ora inchiderii, l-am vizitat in mare graba, dar pregatiti 30 – 60 minute pentru o vizita pe indelete a acestui muzeu.

 

Cine este August von Spiess?

August von Spiess da numele acestui muzeu. Acesta a avut gradul de colonel si a fost vanator al Casei Regale la sfarsitul sec. XIX, inceputul sec XX. Casa care gazduieste muzeul a fost si resedinta lui A. v. Spiess si a fost donata in 1966 de fiicele acestuia in scopul muzeului de astazi.

 

Ce colectii prezinta muzeul?

Muzeul de Vanatoare August von Spiess prezinta peste 1.600 exponate. Muzeul este structurat foarte bine pe tematici si incerc sa redau aceasta in prezentarea urmatoare. Pe tot parcursul vizitei m-am bucurat de un ghidaj valoros, bogat in informatii, facut cu mare pasiune.

 

Prezentarea structurata a salilor de expozitie

  1. Arme si Instrumente de Vanatoare

Dupa intrare, in prima sala aflam un overview al armelor din epoca de piatra pana astazi. Vedem arme simple si vechi din paleolitic si din neolitic: lanci, sulite, arcuri, altele. Ajungem de la armele de foc cu fitil pana la cele cu cartuse.

 

2. Trofee medii si mici

Intram in lumea trofeelor de vanatoare. Wow! Arata special. Trofeele medii si mici se refera la pasari, vulpi, lupi, pisici salbatice.


3. Sala “”August von Spiess””

Apoi aflam despre vanatorul August von Spiess vizionand fotografii, portretul acestuia, armele vanatorului, publicatiile acestuia.

 

4. Trofee mari

Din aceasta categorie fac parte trofeele de cerb, mistret, urs, capra neagra. Multe din ele au fost premiate la concursuri atat in tara cat si in strainatate. Acestea demonstreaza valoarea fondului cinegetic carpatin.

 

5. Trofee africane

O sala este dedicata trofeelor din Africa obtinute in cele 2 expedirii efectuate de August von Spiess, dupa varsta de 70 de ani. Vedetele sunt trofeele de antilope, bivoli, rinoceri, altele.

 

6. Sala Ionel Pop

Ionel Pop a fost avocat si nepot al lui Iuliu Maniu si un pasionat de vanatoare contemporan cu August von Spiess. Muzeul Cinegetic include trofee si obiecte personale ale acestuia.

 

 

Catelul si ursul

Highlightul este trofeul de urs si simpaticul catel al lui Spiess, care s-a jertfit in una din incursiunile stapanului sau.

Parasesc acest muzeu cu dorinta de a il vizita din nou!

Numai bine!

Leave a Comment