Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni

Unic in Europa

Localizare

Muzeul de Arta Eneolitica sau Muzeul Cucuteni din Piatra Neamt este locat in zona Curtii Domnesti, pe str. Stefan cel Mare, nr. 3 si este un must see in orasul de la poalele Pietricicai.

 

Despre cladirea muzeului

Spectaculoasea cladire a fost ridicata intre anii 1928 – 1930 de antreprenorul Carol Zani, dupa un proiect al arhitectului Roger Bolomey pentru a fi sediul Bancii “Petrodava”. Ulterior, dupa nationalizare, cladirea a adapostit Filiala Neamt a Bancii Nationale a Romaniei. Din 24 iunie 2005 imobilul reprezinta sediul Muzeului de Arta Eneolitica Cucuteni, precum si sediul Centrului International de Cercetare a Culturii Cucuteni. Cladirea muzeului este declarata monument istoric.

Muzeul Cucuteni este parte a Muzeului de Istorie si Arheologie Piatra Neamt.

 

Despre muzeu

Dupa un mic hol de trecere se intra in incaperea pricipala de la parter. Aici pe stanga este casa de bilete de unde mai puteti obtine sau cumpara informatii, pliante, amintiri, carti. Muzeul nu beneficiaza de ghidaj.

Muzeul Cucuteni este unic in Europa, fiind detinatorul celei mai bogate si mai variate colectii de arta Cucuteni. Expozitia permanenta prezinta circa 300 de piese din categoria “tezaur” a patrimoniului cultural national. Pe langa aceasta se organizeaza si expozitii temporare si activitati stiintifice tematice.

 

Sa vizitam muzeul!

Arta decorativa cucuteniana este dominata de principiul simetriei. Simetria este obtinuta fie prin repetarea unuia sau mai multor motive decorative pe suprafata obiectului, fie prin segmentarea in doua sau patru campuri a suprafetei decorate. Pentru segmentare se folosesc linii paralele si benzi pictate.

In vitrinele laterale de la parter sunt expuse obiecte facsinante de dimensiuni medii exclent puse in valoare si intretinute.

Considerata a fi prima civilizatie din Europa, Cucuteni – Tripolie a luat nastere si s-a dezvoltat in teritorii apartinand astazi Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei. Numele a fost alocat de arheologi dupa denumirea satelor Cucuteni din judetul Iasi, Romania, si a localitatii Trypillia din Ucraina, langa Kiev, unde in sec. XIX s-a descoperit celebra de acum ceramica pictata si statuete de lut ars, obiecte devenite simbol; al acestei vechi populatii.

Eneoliticul este perioada preistorica in care s-au dezvoltat ocupatiile de baza precum cultivarea plantelor, cresterea animalelor, vanatul, psecuitul si culesul, dar si mestesugurile casnice precum metalurgia, olaritul, tesutul, torsul.

La etajul 1 al muzeului sunt expuse figurine sau obiecte de arta figurativa. Plastica zoomorfa cucuteniana este compusa din figurine si vase reprezentand animale lipte pe corpul unor recipiente. Unele picturi de pe decorul vaselor reprezinta chiar feline, serpi, pasari sau alte animale.

Fiecare obiect expus merita apreciat si studiat pentru cateva clipe.

Revenim la parter unde in centrul salii de expozitie sunt prezentate cateva vase de dimensiuni mai mari.

Am ramas cu o impresie foarte placuta despre acest muzeu si recunosc ca m-a fascinat.

Numai de bine!

 

Leave a Comment