Muzeul “Casa de Targovet” Hagi Prodan

Cea mai veche casa din Ploiesti

Introducere

Cand am prezentat reportajul “Ghid Ploiesti” am amintit si de acest obiectiv turistic inedit – Casa de Targovet Hagi Prodan – pe care mi-am propus sa il vizitez ulterior separate, ceea ce, iata, am facut.

Adresa: strada Democratiei 2

Orar vizitare: marti – duminica 9 – 17

Tarife: 8 lei bilet intreg, 4 lei / 2 lei bilete reduse, 25 lei taxa foto

Muzeul apartine de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova.

Impresiile mele

Am batut la poarta casei la orele 9. Cu cateva minute intarziere a ajuns si doamna muzeograf, care a dezarmat alarma si m-a poftit in casa.

Cat am asteptat in strada am pozat cateva cadre cu spectaculoasa casa veche ornata cu motive pe zugraveala exterioara.

Casa de targovet “Hagi Prodan”

Am intrat in curte, am parcurs aleea amenajata, care duce la aceasta bijuterie.

Vizita a inceput cu o discutie referitoare la permisiunea de a fotografia. Dupa un telefon pe care doamna l-a dat cuiva, s-a hotarit ca trebuie sa platesc o taxa.

Casa dateaza din anul 1785. Pare-se este singurul muzeu de acest gen din tara care prezinta locuinta unui negustor din secolul XIX asa cum ar fi aratat aceasta in acele vremuri. In anul 1953 casa a fost adaugata pe lista monumentelor de arhitectura. Aceasta contine elemente specific arhitecturii vechi romanesti completate cu altele orientale.

Istoria casei spune ca aceasta a fost primita zestre de Marita, care avea sa devina sotia negustorului Hagi Prodan. Un tablou cu chipul acesteia este infatisata in prima camera pe stanga. Hagi Prodan a fost un comerciant bogat.

Sunt 3 camere. Pe stanga sufrageria si bucataria, pe dreapta dormitorul, iar in capatul micutului hol se gaseste ceea ce se numeste sacnasiul. In zugraveala apar motive animale precum paunii, cocosul, closca cu puii, care semnifica familia.

Sufrageria are in centru o masa bogat sculptata de culoare maron inchis inconjurata de 6 scaune superbe si ele sculptate. Tavanul este plafonat cu lemn bineinteles tot sculptat. In aceasta camera se gaseste si o icoana veche de la Ierusalim, care a apartinut lui Hagi Prodan.

Bucataria este plina de accesorii specifice acelor secole: farfurii din argint, ibrice, vase din alama.

Sacnasiul este spatiul cel mai “”oriental”” al casei, aici fiind expuse niste ‘’canapele de perne turcesti’’ si obiecte de arta orientala: o narghilea, vase cu mirodenii, o masuta joasa cu insertii de sidef dar si un covor romanesc vechi expus pe perete.

Dormitorul expune un pat sculptat spectaculos si o icoana deasupra capului patului.

Concluzii personale

Mi-a placut ca am putut vizita un muzeu bine intretinut, care pastreaza interiorul si obiectele unei case vechi de negustor.

Am primit o brosura de prezentare a casei si ceva informatii minimale despre istoria casei. Nu am inteles de ce la sfarsit in doua randuri mi s-a sugerat sa sun la Muzeul de Istorie pentru a cere permisiunea sa postez poze cat timp a platit taxa foto, am primit chitanta si … fac promovare gratuita acest loc inedit!

Pentru ceea ce tine de prezentare / informatii / ghidaj de la mine o nota sub medie, pentru ce prezinta casa muzeu o nota mare.

Important pentru a ajunge cu asteptari corecte aici – este un muzeu mic pe care il vizitezi in 15 minute daca te intinzi la vorba.

Recomand vizitarea Casei Hagi Prodan – cea mai veche casa din Ploiesti!

Evaluare Google 4,7 / 200

Numai bine

Martie 2022

Leave a Comment