Muzeul Antipa

Un obiectiv de top al Bucurestiului

Cum si cand sa ajungem?

Muzeul Antipa se gaseste la adresa Sos. Kiseleff nr. 1, sect. 1 si este incadrat de Bd. Mihalache, P-ta Victoriei si soseaua sus amintita.

Cladirea Muzeului Antipa

Cu turismul recomand sa parcati pe Kiseleff in rondul Kiseleff cu 350 m inainte de muzeu. Atentie! Bulevardul este cu sens unic.

Mai comod, dupa parerea mea este sa veniti cu metroul, aici intersectandu-se in statia Piata Victoriei magistralele 1 si 2 de metrou. Sunt insa si multe mijloace de transport in comun care ajung in zona.

Iarna, programul de vizitare este:

 • marti – vineri               10:00 – 18:00
 • sambata – duminica        10:00 – 19:00
 • luni inchis.

Vara, programul este:

 • marti – duminica        10:00 – 20:00
 • luni inchis.

Ultima intrare se permite cu 1 ora inaintea orei de inchidere.

Biletul pentru adulti costa 20 lei, pentru copii si alte categorii 5 lei, taxa foto 10 lei. Alte tarife inclusiv optiunea de bilete online gasiti pe www.antipa.ro. Noi am nimerit accesul liber pentru copii si fara taxa foto.

In fata intrarii este un reper de neratat: girafa:

Celebra girafa din fata muzeului

De multe ori, peste an, in incinta muzeului sunt organizate expozitii temporare. Cand am fost noi in decembrie erau chiar doua: Moon Impact si Israel.

Vizitarea muzeului

Inca de la intrare ne intalnim cu un mega schelet de Deinotherium gigantissimum (un mamut), care este impresionant pentru cei ce trec prima data pragul muzeului.

Scheletul de mamut de la intrare

La casa de bilete am primit o harta care sa ne ghideze prin muzeu.

Muzeul se desfasoara pe 3 nivele: parter, etaj 1 si demisol si se viziteaza in aceasta ordine pe un circuit cu sens unic.

Parterul este alocat Biodiversitatii Terrei (Fauna mondiala). Se prezinta diorame reprezentand marile reci, marile calde si mai multe bioregiuni: malgasa (Madagascar), neotropicala, orientala, australiana, neozeelandeza, nearctica, palearctica si etiopiana, plus dioramele 1907.

foca – vietuitoare din Oceanul Inghetat
diadema setosum – arici de mare, traieste in M. Neagra
rechin din Oceanul Indian si Pacific
specii de pesti din Oc. Atlantic
vietuitoare din Madagascar
elefantul, India
animale din desert
cangurul, Australia
cazuarul, Papua Noua Guinee
fauna din Noua Zeelanda
crocodil, vultur, muflon din America de Nord
erbivore din tundra
bizonul, preerie
simbolurile faunei africane, fara mine 😊

Apoi se urca la etaj unde este sectiunea Istorie naturala. Chiar la intrarea pe etaj ne fascineaza un alt mega schelet – cel al unei balene cu cocoasa.

schelet balena cu cocoasa

Tot aici facem cunostinta cu Grigore Antipa,

dar si cu gigantii marilor, minerale si roci,

expozitie de minerale

si cateva sali tematice: a fosilelor, a insectelor,

lumea insectelor

a trofeelor.

Foarte interesanta este zona in care sunt prezentate genetica, originea vietii, evolutia specie umane, etnografie, anatomia omului, omul si biosfera, anatomie comparata la vertebrate

evolutia inimii
evolutia craniului uman

Ultima parte a vizitei decurge la demisol, nivel intitulat Biodiversitatea Romaniei. Aici cunoastem rezervatia biosferei “Delta Dunarii”; dar si bioregiunile: panonica, pontica, stepica, continentala, alpine. Speciile prezentate sunt repartizate pe categorii: disparute, respectiv introduse din / in fauna noastra, sinantrope. Observam si diferitele medii de viata: acvatic marin, dulcicol, cavernicol, extreme de viata.

delfini si specii de pesti
caprele negre
fauna padurilor
dropia, disparuta din fauna noastra
pestera

Despre Muzeul Antipa

Muzeul Antipa a fost deschis la 24 Mai 1908 (!) chiar de catre cel ce-i poarta numele: dr. Grigore Antipa.

Denumirea completa este Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”.

Cladirea muzeului este monument de arhitectura, fiind si prima cladire din Romania proiectata si construita cu destinatia de muzeu. Interesant, nu-i asa? In anul 1908!!!

Istoric

 • 1834      – Marele Ban Mihalache Ghica, fratele domnitorului Alexandru Ghica, infiinteaza “Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi”, predecesorul muzeului de astazi. Acesta a si donat exponate si colectii.
 • 1893 – 1944  – Grigore Antipa este director al muzeului si proiecteaza si construieste actualul sediu ca muzeu. Aceasta avea sa fie in acele vremuri un muzeu modern. A fost si perioada cand colectia muzeului s-a imbogatit semnificativ cu exponate si diorame din toata lumea. Antipa a fost un pionier al dioramelor – un mod de expunere si prezentare care s-a raspnadit apoi in lume
 • 1933              – Regele Carol al II-lea a dat numele muzeului Antipa.

Despre Grigore Antipa

 • 1867 – Grigore Antipa se naste la Botosani
 • 1885 – Antipa se inscribe la Facultatea de Stiinte si Medicina a Universitatii din Iasi
 • In timpul facultatii pleaca la Jena, unde devine elevul celebrului profesor Ernst Haeckel, sustinător al teoriei evolutionismului
 • 1889 – intreprinde o expeditie in Insula Helgoland
 • 1891 – Antipa sustine doctoratul, iar Ernst Haeckel ii acorda mentiunea Summa Cum Laude, acordata de numai trei ori in cariera sa
 • 1892 – Antipa se intalneste cu Regele Carol I caruia ii prezinta un memoriu despre pisciculture. Aceasta a fost usa care I s-a deschis lui Antipa catre ministrii relevanti ai vremii
 • Va conduce Pescariile Statului, Sectia de Zoologie a Muzeului
 • 1903 – Antipa ii prezinta lui Sturza un memoriu despre necesitatea unei cladiri dedicata muzeului de istorie naturala 
 • 1908 – se deschid primele sali ale muzeului in prezenta Regelui Carol I si a Principesei Margareta. Se folosesc in premiera mondiala dioramele, care se vor raspandi cu success in toata lumea
 • Antipa aduce colectii noi din donatii dar si prin cumparare, cu sprijinul personalitatilor internationale in randul carora devenise cunoscut
 • A condus muzeul 51 ani

Impresii personale

Numai parcurgand aceste “statii” redate pe harta – ghid sau de mine sintetic mai sus, realizam uriasa valoare a acestui muzeu. Ca bucurestean am vizitat de multe ori in decursul timpului Muzeul Antipa. Mi-a placut de fiecare data. Acum am ezitat daca sa ii dau nota maxima sau nu. Sub influenta copiilor entuziasmati de experienta vizitarii muzeului, da, o merita. Trebuie totusi sa precizez ca dezvoltarea in ultimii 50 ani a muzeului a fost una – nu insesizabila  – dar greu sesizabila. Putine noutati, chiar daca au aparut niste coduri QR care pot fi scanate pentru a deschide pagini de informatii. Este insa prea putin, muzeul de astazi este departe de marile muzee ale lumii desi are o nota educativa imensa. Plus valoarea ultimilor ani si trebuie recunoscuta a fost data de expozitiile temporare gazduite; imi amintesc una mai veche de reptile, sala din care fiul meu pe atunci la gradi, nu se mai desprindea.

Vizita noastra la muzeu a durat mai bine de 2 ore desi nu am stationat spre aprofundare amanuntita, ci am mers de la o diorama la alta, dintr-o sala in alta, am admirat, am citit cateva informatii pe sarite, am facut poze si tot asa.

Fara exagerare, pentru pasionati nici o zi plina de vizita nu ajunge.

Evaluare Google

4,7 / 5 din peste 10.000 recenzii. Numarul imens de evaluari atesta popularitatea muzeului, care este indiscutabil un reper bucurestean ce trebuie vizitat de orice roman, dar si de turistii straini care ajung pe aceste meleaguri.

Numai de bine! Iubiti animalele! 😊

Decembrie 2021

Leave a Comment