Muntii Cozia – Vf. Ciuha Mare

Tura cu perspective faine pe cel mai inalt varf (1/3)

Despre Muntii Cozia

Oare sunt Muntii Cozia o entitate muntoasa de sine statoare sau fac parte din familia Muntilor Fagaras, fiind rudele sudice, mai mici si mai departate alaturi de Muntii Ghitu – Frunti?

Exista ambele teorii. Eu unul cred ca Muntii Cozia nu sunt parte din Masivul Fagaras, avand alta structura geologica. Dar sa vedem limitele lor…

La nord Muntii Coziei se invecineaza cu Tara Lovistei care ii desparte chiar de Muntii Fagaras, la vest raul si defileul Oltului ii separa de Muntii Capatanii, la sud si est se continua cu Subcarpatii Olteniei.

Drumetii cu multe puncte de belvedere

Pentru o sambata de aprilie am ales traseul:

Manastirea Stanisoara (ca. 730 mdm) – Muchia Vladeasa – Coltii lui Damaschin – Cabana Cozia (ca. 1.600 mdm) – Vf. Ciuha Mare (Cozia) (1.668 mdm) – Pietrele Vamvurii – Muchia Turneanu – Refugiul Turneanu – Manastirea Stanisoara (ca. 730 mdm)

Caseta tehnica

Dificultate: mediu / dificil

Durata / distanta: 6 – 8 ore / 13 – 14 km

Marcaj: banda albastra / nemarcat / banda rosie / banda albastra

Surse apa: suficente

Alt min: 650 mdm

Alt max: 1.668 mdm, Vf. Ciuha Mare

Elevatie: +1.250 m / -1.250 m

Observatii: accesibil tot timpul anului

Impresii generale

Acest traseu este unul destul de circulat, spectaculos, accesibil pentru oricine are putin anteranament si ofera foarte multe puncte de belvedere catre Valea Oltului, Muntii Buila Vanturarita, Muntii Capatanii si Muntii Fagaras.

Atentie la vipere in zonele cu stanci cand acestea ies “”la plaja””!

Altfel o bucurie de traseu care merita parcurs.

Organizare

Am hotarit acest traseu in bucla pentru ca se poate castiga timp urcand cu orice tip de masina un drum neasfaltat pana la Manastirea Stanisoara, de unde sunt 3 variante de a atinge cota maxima a Muntilor Cozia, in Vf. Ciuha Mare (1.668 mdm). Varianta “”de mijloc”” via Cascada Gardului – Coltii Foarecii, care urmeaza partial o poteca nemarcata, se adreseaza numai turistilor cu cunostinte minimale de catarare si care nu au rau de inaltime.

Din centura Calimanestilor, din localitatea Pausa, pana la manastire, sunt 6 km. Masinile se parcheaza gratuit pe o inaltare inerbata in penultima curba.

Continua aici

Manastirea Stanisoara – Vf. Ciuha Mare pe Muchia Vladesei

Vf. Ciuha Mare – Manastirea Stanisoara pe Muchia Turneanu

Leave a Comment