Movilele de la Shona

Ciudateniile rasarite din pamant

Nu departe de drumul national DN1 pe sectorul Brasov – Sibiu, foarte aproape de orasul Fagaras (BV), pe malul celalalt al Oltului decat DN-ul, se gasesc niste formatiuni ciudate, misterioase chiar, asa scrie pe net (!), si spun si localnicii – Piramidele de la Shona.

Acces

Usor si greu. Movilele (piramidele) de la Shona le gasiti sub aceasta denumire pe Google Maps care indica o distanta de 10 km din orasul Fagaras pana la ele, dar si o durata de deplasare cu masina de 20 minute. 20 minute pentru 10 km? Sa fie vreun drum judetean neasfaltat?

Urmam DJ104D, care trece prin dreptul intrarii in Cetatea Fagaras, traverseaza centura orasului, apoi si raul Olt, trece prin foarte saracaciosul cartier fagarasan de peste Olt, unde coteste dreapta pe DC66, care se desfasoara paralel cu malul Oltului. Traversam satul Shona si …. se termina asfaltul. De aici drumul se numeste DC21A si ar mai fi cam 1,5 km si 8 minute, zice waze-ul!!! Intr-adevar incepe un drum de pamant, dar pare abordabil cu grija. Ei ash! Pe nesimtite acesta devine colturos plin de bucati uscate proeminente de pamant uscat tare ca piatra si decid sa opresc masina undeva langa drum, manevra care nu a fost chiar usoara.

drumul de pamant catre piramide

La capatul scurtei pante, trebuie atentie de orientare, pentru ca un drum secundar se desparte catre dreapta in dreptul unui indicator din lemn pe care scrie “movile – 500 m”, drumeag ce trebuie urmat.

indicator unde schimbam directia de mers

Culmea! Dupa indicator, adica dupa acea scurta panta, drumul devine din nou accesibil, chiar daca e un drum de pamant care traverseaza o pajiste larga, in usor urcus. Pentru corectitudine, fie spus, eu am avut ghinion cu drumul impracticabil in ziua vizitei mele, caci am auzit alti cunoscuti care au putut avansa cu autoturimsul pana langa obiectiv.

piramidele de la Shona

Piramidele (movilele) de la Shona

Acest obiectiv are nota 4,3 din 5 pe google maps din peste 100 de recenzii, dar este o destinatie care poate dezamagi, daca nu ai chemare sa vezi niste ciudatenii mute de pamant.

Am facut putina miscare la pas, am admirat florile de pe pajiste si m-am apropiat de movile.

branduse mov

Nu ai cum sa gresesti drumul din momentul in care apar la orizont formatiunile acestea.

Movilele astea sunt 7 la numar. Au altitudini intre 496 si 528 metri. Eu m-am urcat pe cea care mi s-a parut cea mai inalta, vazand apoi pe harta ca era cea de 527 metri altitudine si cea de langa ea, era cu 1 metru mai inalta! NU conteaza!

movilele de la Shona

Accesul pe movile este permis si posibil. Urcusul propriu-zis cel mai inalt pe axa verticala masoara 16 metri din seaua dintre ele, adica de unde se urca aproape vertical. Ca sa nu exagerez se urca o panta cu inclinatie de 45 – 60 de grade. Cu atentie se urca, este poteca facuta. Mai vedeti apoi cum coboriti!

De pe movile este o perspectiva larga cu meandrele Oltului si mai ales cu creasta inconfundabila si imperiala a Muntilor Fagaras.

Documentare, informatii

In principiu nu se stie ce este cu aceste piramide din pamant crescute asa din nimic pe un teren usor valurit. Am citit din surse de pe net, dintr-un articol din Adevarul, cateva supozitii.

Nu stiu ce si cat este credibil din informatia gasita. Citesc ca piramidele au 30 de metri inaltime, ceea ce este o exagerare, nu sunt cat un bloc de 10 etaje.

Satenii numesc aceste motzotzoaie guruietzi, ceea ce inseamna ridicaturi de pamant. M-am intalnit cu un carutas pe drumul de intoarcere si l-am intrebat ce stie despre movile? Omul a apreciat ca ar fi cel putzin de dinainte de razboaiele mondiale si ca in pantecul lor ar fi ascunse comori. Tam-tam! Cine stie? A mai spus ca exista in zona si alti guruietzi, mai inalti decat cei de la Sona, dar nimeni nu stie de ei, doar localnicii. Unii ar fi in localitatea catre care se pare ca ducea drumul de caruta, satul Halmeag. Harta destul de detaliata (de munte) de teren de pe care ma documentez nu evidentia acolo niste “varfuri” asa cum arata la Sona in dreptul movilelor vizitate.

O alta ipoteza este ca ar fi niste tumuli, care ascund morminte ale capeteniilor scite sau celte, de pe vremea cand aceste popoare au traversat aceste locuri.

Arheologii au gasit in situl deschis in jurul tumulilor fragmente de ceramica din epoca tarzie a bronzului si din perioada Hallstatt.

O legenda, care eu cred ca are un sambure de adevar, spune ca movilele acestea provin din vremea dacilor. Ele ar ascunde comori. De aceea pe aici au bantuit si cine altcineva decat vanatorii de comori. In lateralul, maruntaiele unei movile, se vad semne de scormonire acoperite de vegetatie.

Alte legende vorbesc despre pamantul galben din trupul movilelor, altele ca ar fi fost construite de uriasi si ca ascund mormintele acestora.

Pentru adeptii triunghiurilor, exista si teroria ca movilele acestea fac parte din triunghiurile magice dacice, care cuprind capitala dacica Sarmizegetusa Regia, cetatea dacica Piatra Rosie, sanctuarul de la Racos, templul de la Sinca Veche si varful Omu din Bucegi.

Invitatie

Daca va plac ciudateniile precum acestea, si sunteti in zona Brasov – Fagaras, veniti de le vedeti si daca aflati mai multe, postati pe aici ce se mai aude, ce se mai afla.

Mie mi-a placut aceasta abatere pe la Shona, dar face parte din felul meu de a gasi forme curioase naturale sau artificiale.

Drumuri bune! Sanatate tuturor! Numai bine! 😊

2020

Leave a Comment