Mihai Eminescu (BT)

Casa parinteasca a poetului, biserica familiei si Lacul cu Nuferi

august 2022

De ce sa ajungi in comuna Mihai Eminescu?

La Ipotesti, in satul natal al poetului national Mihai Eminescu, poti vizita cel putin 3 obiective importante: casa parinteasca a poetului si biserica familiei Eminovici, aflate in aceeasi curte, si Lacul cu Nuferi, care l-a inspirat pe poet. Pe langa acestea in curtea muzeului (casei parintesti) sunt indicatiare catre biblioteca nationala de poezie si catre o casa taraneasca de epoca. Tot in aceasta curte se gaseste un Centru de Informare Turistica, bine documentat. De aici se si cumpara bilete pentru valabile la toate obiectivele enumerate.

Adresa si programul de vizitare

Satul Ipotesti, comuna Mihai Eminescu, la intersectia DC61 si DC62, cod postal 717253, judetul Botosani. O parcare se gaseste pe DC61 la nr. 19.

Muzeul este deschis de marti pana duminica intre orele 9 – 17 in lunile mai – septembrie si intre orele 8 – 16 in lunile septembrie – mai.

In august 2022, biletul intreg costa 9 lei, mai multe categorii beneficiau de reducere 50%, taxa foto 5 lei.

Pentru vizitarea ghidata a casei si a bisericii alocati minim 30 minute.

Casa memoriala este situata la 11 km de Botosani. De la Casa parinteasca pana la Lacul Nuferi sunt inca 3 – 4 km, care pot fi parcursi si cu masina pana intr-o parcare gratuita amenajata la jumatate de kilometru de lac.

Evaluari si aprecieri

De la mine nota maxima datorita felului in care sunt pastrate casa si biserica, a centrului info organizat in curte, a ghidajului foarte bun si a posibilitatii de a visa prin codrii care l-au inspirat pe poet.

Nota medie pe Google este 4,6 dintr-un maxim de 5 si este rezultata din 1.200 de pareri.

Centrul de Informare Turistica

Recomand sa incepeti vizita la Centrul Info din curtea muzeului. Aici se gasesc brosuri si carti, informatii bogate despre Mihai Eminescu si Ipotesti. Al doilea motiv de a incepe aici este acela de a cumpara biletele de acces. Am apreciat ca exista mai multi angajati care preiau pe rand grupurile sau turistii sositi si ii ghideaza si informeaza foarte bine.

Despre Mihai Eminescu

  • Mihai Eminescu, poetul national al romanilor, s-a nascut la 15 Ianuarie 1850, cu numele de familie Eminovici.
  • A copilarit la Ipotesti, a studiat la Cernauti, iar studiile superioara le-a urmat la Viena si Berlin. A cunoscut opera unor filosofi europeni precum Kant, Platon, Schoppenhauer, dar a descoperit si filosofia indiana Ramayana. Influentele acestora se reagsesc din plin in opera sa.
  • Eminescu a fost si jurnalist la Curierul de Iasi si la Timpul.
  • A scris poezie, dar si proza sau teatru. Eminescu face parte din curentul romantic tarziu, opera sa, abordand elemente filosofice, de istorie si metafizice. Scrie despre dragoste, viata, nastere, moarte, cosmos.
  • La mormantul lui Aron Pumnul, De-as avea, Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie, Scrisorile I – V, Luceafarul, Codrul, Somnoroase pasarele, si foarte multe altele …..
  • S-a indragostit de Veronica Micle, care i-a fost muza.
  • In 1883 se imbolnaveste si un diagnostic / tratament posibil gresit sau chiar altceva au dus la 15 Iunie 1889 la decesul poetului.

Casa parinteasca a lui Eminescu

Casa este bine conservata si este monument istoric.

Casa parinteasca (muzeul memorial)

Casa este simpla, zugravita alb, fara etaj, dar cu un mic pridvor prin care se intra. Este de fapt casa familiei Eminovici. Casa pe care o vizitam s-a ridicat pe fundatia originala a casei batranesti, care ajunsese o ruina si a fost daramata. Aici a copilarit Mihai Eminescu. O parte din mobilier este original.

Familia Gheorghe si Raluca Eminovici a fost numeroasa. Se pastreaza in prima camera pe dreapta, in sufragerie, pozele celor 5 baieti si celor 2 fete ale familiei, ceilalti copii decedand la varste fragede.

In mijlocul camerei este expusa o masa cu scaune, iar la perete un pian. Am apreciat un foarte frumos ceas vechi.

Camera din stanga intrarii este biroul. Mai multe manuscrise ale poetului ne arata ca acesta scria ordonat si caligrafic.

Pe perete sunt 2 tabluri cu poze mai putin cunoscute ale lui Mihai Eminescu. De altfel exista foarte putine poze ale poetului. Pe alt perete se gasesc si pozele parintilor.

A treia camera este un dormitor.

In curte mai este amplasat si o sculptura, un monument, care sa reprezinte opera poetului, cu un ochi simbolic catre cer. La baza citim versurile lui Eminescu:

“iar cerul este tatal meu / si muma-mea e marea”.

In lateralul casei este construit un amfiteatru, unde se organizeaza manifestari culturale.

amfiteatrul

In spatele casei, in lateral, in capatul aleii principale de acces este Biserica satului. Langa ea este biserica familiei Eminovici, iar dupa aceasta mormintele parintilor. In biserica familiei este prezentata masca mortuara a lui Mihai Eminescu.

Lacul cu Nuferi

Daca ati ajuns la Ipotesti si ati vizitat Casa Memoriala Mihai Eminescu, mai rupeti o ora sa pasiti pe urmele marelui poet. Pentru aceasta va indreptati pe DC61 si a 3-a strada la dreapta si iar dreapta pentru a ajunge dupa 3,5 km in Padurea Baisa, unde se gaseste Lacul Nuferi (al lui Eminescu). Drumul de acces in parcare este asfaltat, iar mai apoi sunt amenajate trasee turistice marcate prin padure.

Va recomand poteca pavata punct albastru, care conduce dupa 500 metri la lac. Panouri amplasate pe ambele parti ale aleii te invita sa citesti versuri ale poetului si sa intri in lumea de visare si inspiratie a lui Eminescu.

De la lac, mai mergeti la dreapta cateva sute de metri pe cruce albastra pana la Observator. Puteti sta cat vreti, contempla natura, padurea, lacul, puteti citi din Eminescu sau sa va bucurati si sa va inconjurati cu dragoste.

Vizitati locurile natale si ale coplariei lui Mihai Eminescu, acordati timp si dragoste unor locuri care ticaie altfel.

Nu ezitati sa vizitati si orasul Botosani aflat la numai 10 km distanta.

Numai bine!

Leave a Comment