Micul Paris

Un mic muzeu sic in Bucuresti

Micul Paris din Bucuresti – probabil cel mai frumos loc din Centrul Istoric

Sa lamurim mai intai ca va prezint un muzeu, un muzeu tare fain, chiar de-i mic – Muzeul Micul Paris. In reclama pe care si-o face se considera ca este “”probabil cel mai frumos loc din Centrul Istoric””.

Unde?

Pe Str. Lipscani, la nr. 41, cod 030167. Mai exact pe la jumatatea celebrei strazi pietonale Lipscani, langa magazinul Bizonul se formeaza Intr. N. Selari, care da in str. Blanari, paralelea cu Lipscani. La intersectia Lipscaniului cu aceasta intrare ingusta, este in drum reclama mai sus amintita.

panou informativ

Intrarea in muzeu se face pe Intr. Selari si este marcata vizibil.

Cand? Cat costa?

Muzeul este deschis de joi pana duminica intre orele 11 – 19.

Pentru vizitarea muzeului se face o donatie de 20 lei pentru un adult, 30 lei un cuplu, 10 lei categorii speciale sau grupuri. Donatia se lasa intr-o cutiutza veche care cadreaza cu tema muzeului.

Cutiuta de donatii

Vizita

Muzeul este gazduit intr-o fosta cladire veche apartinand familiei Dalles si isi propune sa redea viata Bucurestiului in sec. XIX si eleganta si distinctia si obiceiurile acelor vremuri cand Bucurestiul era Micul Paris. Cel cu idea se numeste Eugen Ciocan si trebuie felicitate pentru concept.

Inca de pe culoarul de acces care ne conduce catre scarile ce ne urca la etaj, unde se gaseste muzeul, ni se reaminteste…

Suntem intr-un vestibul central, care comunica cu mai multe camere. Gazda, un tanar chips si amabil, ne spune cateva vorbe despre muzeul pe care am inceput sa il vizitam. Ideea este interesanta, este aparte, merita toata atentia. Colectia se datoreaza unui … colectionar generos care a fost de acord sa bucure atatia oameni cu articolele stranse in colectia sa. In vestibul suntem deja introdusi in lumea altui secol prin aparatul foto cu burduf.

Aparat foto vechi

si alte exponate.

In dreapta intrarii este o camera mica – Salonul Foto – unde sunt prezentate tinute din alte vremuri, care pot fi inchiriate, impreuna cu diferite accesorii pentru petreceri retro sau evenimente.

Prima sala principala, situata tot in dreapta intrarii, se numeste Bovary. Este Salonul Frantuzesc. Aici este redata poate cel mai bine viata Micului Paris de odinioara, cum era supranumit Bucurestiul. Pe pereti este aplicat un tapet care prezinta interiorul unui palat. In camera gasim obiecte vechi de mobilier, foarte bine alese precum masuta, scaune, servicii de masa, veioze, statuete, bibelouri. Un punct forte este oglinda rococo. Pe partea superioara a peretilor, imediat sub nivelul tavanului sunt multe tabluri cu imagini vechi. Tavanul sustine un candelabru si are decoratiuni specifice, simple. 

Urmatoarea camera este dedicata perioadei influentei otomane asupra lumii Bucurestiului. Suntem in Salonul Oriental. Este bogata, incarcata cu obiecte de iluminat, o masa de sah cu piese sculptate si un colt specific. Nu puteau lips ceainicele si ibricele turcesti, scaune cu spatare lucrate de mana, pernele turcesti.

Camera opusa intrarii, ceva mai mica, este bogata in seturi de cesti, ceainice si cafetiere, scoici mari ornamentale si o harta care reconstituie Bucurestiul anilor 1850.

Trecem catre jumatatea  muzeului din stanga intrarii. Inca de la intrare am ochit niste tinute speciale. Se evidentiza costumatia de mire si mireasa cu toate accesoriile posibile. Pe o masuta de 2 persoane sunt sunt aseazate farfurii si tacamuri dintr-un set cred foarte valoros.

Din ultima camera vizitata se trece in alta, care comunica in plus si cu holul din stanga intrarii. Aici vedem alte obiecte si accesorii vechi; masina de scris, telefon cu furca si cadran rotativ cu numere

Holul expune aparate foto de colectie si tablouri

Ultima camera, cea mai departata, in capatul holului este baia, placata, dar mai ales cu o ghiuveta (cuva) metalica si robinete asijderea.

Din hol exista o iesire catre o terasa simpla, situate pe spatele cladirii in care ne aflam, de fapt intre cladiri

Terasa

Impresionant este conceptul, unul care reuseste sa te transpuna in alte secole si care iti permite sa vezi cu ochii tai obiectele de atunci, pe care evident nu ai voie sa le atingi.

Randurile mele nu vor putea transmite feelingul create la vizitarea acestui inedit muzeu, care merita laudat si promovat.

Evaluarea Google

4,7 / 5 din peste 100 recenzii, de la mine nota maxima

Excelent loc in buricul targului bucurestean!

Decembrie 2021

Leave a Comment