Un loc special
iunie 2022
Acces
Accesul cel mai facil catre Sinca Veche dinspre Bucuresti este pe ruta Ploiesti – Sinaia – Predeal – Rasnov – Zarnesti.
In Sinca Veche exista un indicator vizibil la sosea, care indica catre stanga 3 km spre Manastirea Rupestra SInca Veche si apoi inca unul intr-o curba cu bifurcatie.

O parcare amenajata, dar gratuita, ne-a primit si pe noi dupa exact 3 ore si jumatate de condus cum indica bordul masinii.

Am numit parcarea din poza mai sus atasata drept “parcarea de jos”. Aici veti gasi 2 indicatoare: catre manastirea rupestra, adica aici “jos” si catre schit (manastirea “ne-rupestra”), adica inca aproape 2 km pe sosea, anume “sus”.
Sa vizitam niste locuri minunate…
E momentul sa punem picioarele in miscare! Soare cat cuprinde…, dar noi intram in curand la umbra.
La Sinca Veche lumea vine nu numai din curiozitate sau din dorinta fireasca de a vizita un obiectiv turiustic, ci si pentru misterul lacasului construit in piatra. Lacasul, numit pe indicator “Grota” sau “Manastirea rupestra”, mai poarta numele de “Templul Ursitelor”. Se spune ca aici se implinesc dorintele, iar altii vorbesc de fenomenele paranormale prezente.
Se pare ca prima data se aminteste in documente de aceasta manastire sapata in stanca in anul 1.742, dar alte surse vorbesc despre origini dacice sau chiar de 7.000 de ani de existenta!
Putin mai sus de parcare (la 2 minute de mers) se vede o cruce mare, din beton, pe langa care trece poteca noastra si apare si gardul, care delimiteaza intrgeul complex, care include si schitul, despre care voi posta un review separat.

Se trece in curte printr-o poarta din lemn, suntem informati ca vom vizita un monument istoric.
In dreapta portii, in curte, sunt amenajate toalete.

Curtea este foarte ingrijita, aleile sunt clar delimitate si pietruite, un paraias are si el albia delimitata si frumos amenajata, copacii inverziti marginesc permiterul vizitabil in care ne aflam, o zona la inceput semi-deschisa, luminata, ca o poiana.

Pe partea dreapta intalnim un magazin bisericesc construit intr-o movila de pamant, foarte ingenios, si care cadreaza perfect cu destinatia obiectivului nostru. Din pacate inchis de data aceasta, dar vom gasi altul, mai sus la schit.
Acum drumul se bifurca, in stanga noastra, chiar in dreptul nostru se afla manastirea sapata in stanca, alt indicator ne invita catre dreapta in urcus usor catre schit, ira in fata ochilor este un izvor captat (refacut) – Izvorul Buna Vestire.


Manastirea rupestra este acoperita de o “umbrela” (o prelata imensa) menita sa o protejeze. Fata de vizita anterioara manastirea de sub stanca este mai bine protejata. Stanca din gresie rosiatica este adapostul perfect pentru acest lacas.

Mai jos reagsiti schita amplasamentului.

Dupa intrare se deschide o incapere suficient de inalta pentru a continua mersul neaplecati. Suntem in pronaos.
Pe partea stanga se gasesc doua anexe “”interioare”” ale bisericii rupestre, frumos luminate.

In dreapta este prima biserica cu anos, iconostas si alta.

Inaintam catre centrul ansamblului, prin pronaos.

In dreapta este a doua biserica, si ea cu naos, iconostas si altar. Este mai spectaculoasa si se poate inainta putin in ea.


Prin tavanul “scorburii in piatra”, in care ne aflam, patrund razele soarelui printr-un horn natural si lumineaza interiorul. Este turla bisericii. Lumina soarelui razbate astfel pana la locul de rugaciune si pana in altar. Se spune ca pe aici, prin aceasta fereastra naturala, patrund energiile pozitive. Oamenii stau si se roaga aici, impreunand mainile, cu privirea spre cer, orientata prin fanta de lumina si isi pun dorinte. De altfel in peretii de stanca si pe jos se gasesc multe biletele lasate de oameni cu dorintele si rugaciunile lor, sau chiar si iconite sau alte obiecte personale. Unii se intorc dupa un timp sa si le ia inapoi acasa.

Se vorbeste aici si de aparitia de fenomene paranormale. O dovada ar fi aparitia unor pete albe pe pelicula fotografica. Probabil ca tine si de imaginatia fiecaruia, asa ca nu voi comenta, ci las la aprecierea fiecaruia sa creada dupa bunul sau plac. Este insa, cu siguranta, un motiv in plus, de a accepta vizitarea acestor locuri.
Ne rugam, admiram, ne punem dorinte, fotografiem si filmam, dar iata ca vizita noastra in acest locas sfant si misterios se apropie de sfarsit.
Ce m-a bucurat foarte mult aici a fost si linistea si curatenia pe care le-am intalnit in ciuda afluxului de turisti prezenti. Iata ca se poate! Laude celor care se ocupa de acest aspect! Nu sunt sigur, dar se pare ca laudele se cuvin doamnei Maria Bagiu – Marino, medic pensionar, care a constituit Fundatia “Maica Sfanta – Bucuria Neasteptata”.
Nu ne vom intoarce in parcare, ci vom reveni la indicatorul “schit”, pe care il vom urma catre Schitul Sfantului Nectarie, dar intr-acolo ne va insoti un alt review – Schitul Sfantul Nectarie Taumaturgul.

Mai departe… la drum!
Evaluari
De la Google nota medie 4,5 din maxim 5 rezultata din circa 3.000 de aprecieri. care dovedesc si faptul ca am vizitat un obiectiv turistic popular.
De la mine nota maxima, de altfel am ajuns aici pentru a treia sau a patra oara.
Numai de bine!
1 thought on “Manastirea Rupestra Sinca Veche”