Manastirea Nucet (DB)

Plimbare linistitoare la Nucet

Unde?

Manastirea Nucet este situata in satul Nucet, apartinand comunei Nucet (DB).

Accesul se face din DN71. Dupa localitatea Mircea Voda venind dinspre Bucuresti, exista indicator spre stanga catre Manastirea Nucet. Se continua pe DJ711C, peste raul Ilfov, lasam pe stanga Ferma agrozootehnica Nucet si Fabrica de lapte. Inaintea trecerii la nivel cu calea ferata intalnim DJ722 pe care continuam inainte, peste linie, apoi intr-o intersectie, pe stanga lasam Primaria Nucet. De aici continuam tot inainte pe DC57 si apoi prima sau a doua strada la dreapta si imediat stanga. Exista indicator.

De la iesirea de pe DN71 sunt de parcurs 3,6 km. Distanta de la Targoviste este de 23 km care se parcurg in mai putin de jumatate de ora cu masina, iar de la Bucuresti 66 km care se parcurg intr- ora si ceva, depinde de trafic.

Istoric

Ansamblul manastiresc Nucet, datat in secolul la XV-lea, este compus din urmatoarele monumente:

-Biserica “Sf. Gheorghe”,

-Ruinele casei egumenesti,

-Ruinele chiliilor,

-Turnul clopotnita,

-Ruinele zidului de incinta.

Acest obiectiv este consemnat pe Lista Monumentelor Istorice 2010.

Biserica a fost pictata initial in secolul al XVI-lea, repictata in mai multe randuri, ultima data in anul 1995 si poarta hramul Sf. Gheorghe, Izvorului Tamaduirii si Adormirii Maicii Domnului, iar obstea manastirii numara 12 calugarite.

Inainte de a se ridica biserica de zid, pe acest loc fiinta un asezamant monahic mai vechi cu o biserica din lemn, despre care se aminteste in mai multe surse ca ar data din secolele XIV – XV.

Ctitori ai manastirii de astazi sunt considerati reprezentanti din mai multe “generatii”: Gherghina Parcalab, Barbu Vacarescu si domnitorul Alexandru Ghica.

Astfel despre marele dregator Gherghina Parcalab si sotia sa, Neaga, se spune, ca au refacut de la zero manastirea, conform unui document din anul 1501. Din aceasta perioada s-a pastrat partial turnul de pe latura nordica si s-au identificat zidul de incinta si un rand de chilii. Asezamantul a fost imbogatit in mai toate domniile ce au urmat pana in secolul al XVIII-lea.

In anii 1730 – 1740, manastirea este puternic afectata de razboaie, dar si de cutremur. Vel logofatul Barbu Vacarescu va construi o fortificatie adaugand o noua incinta la 1,5 metri exterior de cea veche, va adauga si un corp de chilii lipite de turnul-cloptnita si va reface toata partea superioara a bisericii.

Alta etapa de referinta in istoria Manastirii Nucet s-a petrecut in anii 1840 – 1849 in vremea domnitorului Alexandru Ghica cu sprijinul presupus al boierilor Baleni, zugraviti in biserica in randul ctitorilor, cand biserica a fost complet reconstruita.

Secolul al XX-lea nu a fost unul fast pentru manastire care se paragineste. Abia in anul 1994 Arhiepiscopia Targovistei incepe demersurile pentru reinfiintarea Manastirii Nucet, iar lucrarile vor dura 10 ani. Prima mea vizita la Manastirea Nucet a fost in anul 2003 si pot certifica faptul ca era inca santier la vremea respectiva. Au urmat a fi consolidate biserica, s-a restaurat pictura, s-au reconstruit chiliile si turnul de la poarta. Pe latura sudica s-a construit un paraclis, iar in padure, in imediata apropiere, un foisor ce adaposteste Fantana de leac – un loc musai de vizitat.

Arhitectura

Primul element care nu are cum sa fie trecut cu vederea este poarta de lemn sculptata, prin care se realizeaza intrarea in incinta Manastirii Nucet.

Poarta sculptata de la intrare

Ea are o deschidere mare pe centru si doua mai mici, simetrice pe lateral. Acoperisul se sprijina pe stalpi grosi sculptati si decorati cu motive traditionale romanesti. La poarta flutura si un steag national.

In stanga fata de aleea de acces este biserica din lemn, ce adaposteste paraclisul.

In dreapta se gaseste muzeul, cu poarta sub forma de gang, care este de fapt intrarea veche in incinta.

Muzeul

Pe latura estica aliniate cu muzeul sunt dispuse chiliile.

Chiliile

Pe latura de nord este trapeza manastirii, vopsita in culoare alba.

Tot pe nord, inca in restaurare, este turnul cu gangul intrarii din secolele XVI – XVII. Pe vest si sud sunt insirate noile chilii, dispuse pe doua nivele, cu pridvor de lemn la etaj si pridvor de zid la parter.

Biserica este asezata in centrul ansamblului, si are o structura specifica secolelor XVII- XVIII, cu pronaos, naos si pridvor. In pridvor este adapostit turnul-clopotnita si scara de acces catre clopote. Pronaosul este dreptunghiular, de aceeasi latime cu naosul, care are forma patratica, si doua abside laterale semicirculare turtite. Cupola din care fac parte panadantivii este inalta pentru a reduce dimensiunea turlei. In partea superioara, turla are zece ferestre inalte si inguste cu partea superioara semicirculara. Deasupra altarului este o semicupola sferica, iar iconostasul delimiteaza altarul. Pe peretele fatadei sudice se gaseste o feresatra cu ancadrament de piatra sculptata cu vrejuri vegetale in stil brancovenesc. Turlele sunt decorate cu pilastri in stil doric toscan.

Pictura

S-au pastrat doua straturi de pictura: cel inferior din secolul al XVI-lea, al XVII-lea si al doilea realizat in secolul al XIX-lea. Deasupra intrarii, in pridvor, este pisania, care aminteste de lucrarile de restaurare, iar deasupra acesteia o pictura il infatiseaza pe Sf. Visarion si pe Sf. Gheorghe ucigand balaurul, icoana de hram a bisericii. Pe bolta pridvorului este pictat Dumnezeu Tatal.

Deasemenea tot interiorul bisericii este pictat. Remarcam diferite scene: Adormirea Maicii Domnului, Bunavestire, Botezul Domnului, Schimbarea la fata.

Plimbarea noastra

Tot pe domeniul manastirii, copiii (si nu numai) se pot bucura de cateva atractii. In spatele bisericii de lemn, pe stanga intrarii, intr-o curte inerbata, pe sud, putem admira cativa ponei.

ponei

In curte mai pozam un bazin cu pestisori, putul situat pe una din aleile frumos pavate, pe care poti face o plimbare reconfortanta.

pestisori

Mai multe locuri amenajate in care admiram lalele multicolore sau panselute si gazonul ingrijit.

Vom intalni casute pentru pasari si o minigradina zoologica cu cocosi, gaini, porumbei, iepuri.

Calugaritele gazduiesc cu drag mai multi catelusi mici, frumosi si jucausi, bucuria celor mici. Va imaginati deja cat de placuta este aceasta plimbare.

Pe drumul marcat ce duce spre foisorul unde este Fantana de leac poti poposi pe banci din lemn si poti asculta trilul pasarelelor in linistea de la marginea padurii. Sunt indicatoare catre Fantana de leac si nu trebuie sa ratati aceasta extensie a viziteti la Manastirea Nucet.

Fantana de leac este amenajata intr-un foisor mare, unde veti gasi fantana propriu-zisa, mai multe icoane, intre care din nou pe cea care il infatiseaza pe Sf. Gheorghe rapunand balaurul.

Va puteti plimba putin si prin padurea de stejar si carpen, batrana si trainica, cum am facut-o noi – Padurea Manastirii. La pas, de voie.

Padurea Manastirii

Pe cararui croite printr-un covor intins de leurda sau usturoi salbatic. Am cules flori albe din imensul covor superb de viata.

Am fost aici de Sf. Gheorghe (23 Aprilie), dar cea mai mare sarbatoare la Nucet este Izvorul Tamaduirii, in prima vineri din saptamana de dupa Sf. Pasti, cand se serbeaza si ziua comunei Nucet.

Recomand o plimbare relaxanta la Nucet.

Evaluare Google 4,8 / 5 din peste 300 recenzii

2017

Leave a Comment