Manastirea Horezu

Cea mai de seama ctitorie a lui Constantin Brancoveanu

Localizare

Adresa de pe Google Maps este str. Manastirii, nr. 164, localitatea Romanii de Jos, care apartine de orasul Horezu, judetul Valcea. Manastirea Horezu se gaseste la 5 km de orasul Horezu pe o scurtatura numita DC146, la 50 km de Ramnicu Valcea pe DN67 si la circa 230 km de Bucuresti pe E81. Pe soseaua principala exista indicatoare rutiere vizibile care te conduc la manastire.

Exista o parcare semnalizata si gratuita, situata cu 300 de metri inainte de strada de acces care se infunda in curtea manastirii.

Coordonate:

45°10′07″N 24°00′25″E

Despre Manastirea Horezu

Intalnim mai multe panouri informative care ne intoduc date despre Manastirea Horezu. Manastirea Horezu sau mai nou nomita si Manastirea Hurezi este monument istoric si face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Este construita la initiativa Domnitorului Constantin Brancoveanu (1688 – 1714). Este cel mai mare complex monahal din Sud-Estul Europei ridicat la sfarsitul sec. XVII. Manastirea Horezu este o emblema a stilului arhitectural brancovenesc, pusa in valoare prin sculptura si pictura sa.

A fost sfintita la 8 septembrie 1693.

Ansamblul de la Manastirea Horezu se compune din:

 • Biserica “Sfintii Imparati Constantin si Elena” (1690-1697) si incinta istorica (1690-1709) cu adaugiri (1751);
 • Paraclisul “Nasterea Maicii Domnului”;
 • Palatul Domnesc;
 • Trapeza;
 • Turnul-poarta Clopotnita;
 • Corpurile de chilii (de maici);
 • ZIdul de incinta;
 • Fantana;
 • Cladiri anexe;
 • Ansamblul Bolnitei (1696-1699);
 • Schitul “Sfintii Apostoli” (1698-1700);
 • Schitul “Sfantul Stefan” (1703).

La Manastirea Horezu

Din parcare pana la intrarea in curtea manastirii accesul auto este interzis. De o parte si de alta a strazii sunt tarabe cu produse locale, bio si cu jucarii si amintiri.

Manastirea Horezu

Dupa poarta manastirii intram pe o alee lata cat o strada, in usoara panta.

Inainte de Turnul-poarta Clopotnita,

pe dreapta este o fantana din sec. XIX

Fantana

Drumul se ramifica; eu voi continua pe drumul secundar care megrge jumatate dreapta. Trecem pe langa Cladirile anexe din sec. XIX.

Cladiri anexe

si ne apropiem de Zidul de incinta (sec. XVII).

Zidul de incinta

Drumul ales de conduce spre Ansamblul Bolnitei (sec. XVII), aflata in dreapta. Ansamblul contine Biserica bolnita “Adormirea Maicii Domnului”, ruinele bolnitei si un foisor. Aici se desfasurau lucrari de renovare.

Ansamblul bolnitei

Bolnita Adormirea Maicii Domnului este ctitorie a Doamnei Maria si este pictata de mesterii Preda, Nicolae si Ianache.

Printrul acces lateral ajungem in curtea principala. Wow!

Trapeza (sec. XVIII) se poate vizita si este integrata in constructia patrulatera ca un zid care gazduieste si chillile si inconjoara biserica.

Trapeza

Biserica “Sf. Imparati Constantin si Elena

In mijlocul curtii principale, cea mai de sus, se gaseste Biserica Sf. Imparati Constantin si Elena.

Biserica “Sf. Imparati Constantin si Elena”

Vom remarca asemanarea cu Manastirea Curtea de Arges. De fapt remarcam stilul arhitectural brancovenesc cu pridvor si arcade sustinute de coloane, cu ornamente specifice Renasterii Tarzii.

Pe pisanie este stema Tarii Romanesti si a familiei Cantacuzino.

Mesteri constructori au fost Manea, Istrate si Vucasin Caragea.

La interior, pictura murala este realizata de mesterii greci Constantinos si Ioan impreuna cu cei romani Andrei, Stan, Neagoe si Iachim. In pronaos sunt portretele familiei Brancovenilor, Barabenilor si Cantacuzinilor.

Biserica “Sf. Imparati Constantin si Elena”

Catapeteasma este impresionanta. Realizata din lemn de tei sculptat si poleit, este impodobita cu candele de argint donate de Doamna Maria Brancoveanu.

In biserica, unde este mormantul primului staret al manastirii Ioan Arhimandritul, dar si mormantul gol al Domnitorului Constantin Brancoveanu, nu este permisa fotografierea. Constantin Brancoveanu nu avea sa isi faca somnul de veci la Horezu, ci la Biserica Sf. Gheorghe din Bucuresti.

Am iesit pe sub Turnul-Poarta si apoi pe poarta mare. In dreapta, in afara curtii manastirii se gaseste Biserica “Sf. Ingeri”. A fost ridicata in sec. XVIII de arhimandritul Ioan, egumenul Manastorii Horezu. Adresa este: Str. Manastirii, Nr. 137.

Biserica “Sf. Ingeri”

Impresia mea

Manastirea Horezu este un obiectiv turistic remarcabil. Desi ingrijit si frumos, nu am vazut atat de multe flori ca in curtile manastirilor de Moldova.

Pe Google acest obiectiv are nota 4,8 din maxim 5 rezultata din circa 2.000 de notari. De la mine primeste nota 4,5.

Mai 2022

Numai bine!

Leave a Comment