Manastirea dintr-un lemn

Incotro?

De la Muzeul Trovantilor am urmat DN67 pana in localitatea Pietrari, apoi jumatate dreapta pe DJ646B pana la Manastirea dintr-un Lemn. Distanta 19 km, durata 20 minute. Destinatie Francesti (VL), la Manastirea dintr-un Lemn.
Fata de orase mai mari avem asa: din Ramnicu Valcea ca. 30 km via DN64 sau via DN67, din Babeni 9 km, din Horezu 28 km.
Se poate parca inainte sau dupa poarta mare tip maramuresean de la intrarea in curtea manastirii. Va recomand in curte. Aici este o alee foarte larga asflatata cu parcari in diagonala de ambele parti, la umbra copacilor. Sunt amenajate locuri de odihna pe bancute, unde se poate si manca sau intinde o patura pentru un popas in iarba.

La Biserica
La capatul acestei alei largi este un giratoriu langa care impresioneaza un monument ridicat in cinstea eroilor aviatiei militare care se gaseste langa un standard tricolor inaltat pe un catarg mai inalt decat monumentul.

Urmam, ca toata lumea, drumul catre stanga. Acesta trece pe sub aracada pictata din zidul manastirii. De aici o alee pavata cu insulite de flori se indreapta spre biserica de piatra. Aleea este strajuita de coloane de piatra precum cele romane. O fantana cu o crice de piatra racoreste atmosfera fierbinte. Remarcabila este curatenia si ingrijirea intregului domeniu pe care ne aflam

Urcam cateva scari si trecem pe sub o noua bolta sub care este o inscriptie lunga in placa de marmura care te misca. Este o placa comemorativa in cinstirea “”cutezatorilor aviatiei romane”” – inventatori, ingineri, tehnicieni, zburatori, civili si militari. Citim nume grele precum Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henry Coanda, Gogu Constantinescu, care deschid o alta lista mai lunga de nume scrise in ordine alfabetica. Alaturat sunt comemorati pe alta piatra de marmura eroii marinari, placa fiind amplasata langa o ancora.

Mai sus se gaseste biserica din piatra, care in acest cadru verde atat de bine ingrijit, pare incadrata natural cum nu se poate mai bine. Pe langa biserica vanzoleala, lume intra, lume iese. Biserica de Piatra a fost construita in sec. XVI – XVIII si este declarata monument istoric.

Mai urcam putin, asa ca mai intai sa tragem o gura de aer curat in piept, O poteca amenajata continua in urcus usor printre cativa stejari seculari. Impresioneaza diametrul tulpinii lor si scoarta lor crestata. Cati oameni or fi gazduit si racorit la umbra lor?

Sus in deal e-o casa, spune cantecul…. In cazul nostru, sus in deal e Casa Domnului, este Biserica dintr-un Lemn, ridicata se pare in sec. XVI. Lemnul ii da un farmec anume, are un miros anume de la barnele groase din lemn, parca inca respira stejarul urias din care fost construita. Ea are un acoperis, evident tot din lemn, dar care sta ca o palarie cu boruri mari asigurand multa umbra imprejurul ei. In bisericuta din lemn se gaseste icoana pentru care urca multi credinciosi si mai ales oameni suferinzi in cautarea sperantei si leacului, icoana Maicii Domnului. Pentru cei ce vin aici cu sufletul deschis, importanta este credinta, caci doar cu ei poti razbi prin incercarile grele ale vietii. Biserica este incarcata la propriu cu icoane tablou aliniate si agitate pe pereti si tavan.

Date istorice si legenda
Manastirea dintr-un Lemn inglobeaza doua biserici ortodoxe. Ea poarta hramul Nasterii Maicii Domnului. Obiectivul este monument istoric.
Cea mai veche marturie despre acest asezamant dateaza din sec. XVII. Si este a diaconului arab crestin Paul de Alep, peregrin pe meleaguri oltenesti in acea perioada. Acesta aminteste ca un calugar a gasit icoana Maicii Domnului intr-o scorbura a unui stejar secular. O voce l-ar fi indemnat pe acesta sa ridice acolo o biserica din acel mare stejar.
Prima atestara documentara este din anul 1635. Matei Basarab marturiseste la randul lui in anul 1640 ca a ridicat biserica de piatra de aici, fapt consemnat pe pisania bisericii.
Paul de Alep mentioneaza insa ca biserica a fost ctitorita de marele spatar Preda Brancoveanu, ruda cu Matei Basarab.
In anii ’40 ai secolului trecut, s-a desfasurat actiune de restaurare de catre Ministerul Aerului și Marinei. De atunci acest loc devine loc de amintire si de rugaciune pentru aviatorii și marinarii romani.

Invitatie
Vizita noastra sa tot fi durat o ora, nu am simtit cum a trecut timpul. De altfel am fost intr-un loc unde timpul se scurge altfel, unde am uitat de agitatie, unde ne-am apropiat cel putin pentru cateva clipe mai mult de Dumnezueu.
Pe Google acest obiectiv are nota 4,8 din 5 din ca. 2000 recenzii.
Numai bine!

Mai puteti vizita in judet culele din Complexul Muzeal Maldaresti

Iunie 2021

Leave a Comment