Manastirea Corbii de Piatra (AG)

Un loc stravechi, misterios sapat in stanca

De ce sa ajungi in acest loc?

  1. Sa vizitezi o biserica in piatra
  2. Sa identifici imaginile misterioase si sa iti pui intrebari
  3. Sa intri prin cotloane sapate in stanca si sa urci la crucea din varf pentru panorama
  4. Sa vizitezi o casuta veche autentica
  5. Sa te imbogatesti cu inca o experienta turistica

Unde?

Stiti unde este Manastirea Corbii de Piatra? Unii, da …. Altii, nu ….. Mie cand mi s-a vorbit de Corbii de Piatra, am confundat cu Corbii Mari ….

Manastirea Corbii de Piatra este situata in satul Jgheaburi, comuna Corbi, judetul Arges, pe strada Manastirii nr. 110, drumul comunal DC4, la 55 km Nord de Pitesti. Se poate ajunge cu masina via DN73 / DJ 731, iar in Corbi este indicator dreapta si din nou dreapta, in centru, cum vii dinspre Pitesti. Exista parcare gratuita la 100 metri mai sus de intrare.

Coordonate 45.1654014587402°N 24.4846000671387°E

Obiectivul este deschis zilnic intre orele 9:30 – 18:30. Poate fi vizitat cu sau fara ghid. Atat la intrare, la casa de bilete vi se ofera aceasta optiune, cat si in timpul explorarii, daca te vad vecinii locului, acestia se ofera sa iti dea informatii si te ajuta sa vezi in / pe stanca.

Aprecieri

Dupa mine interesant, inteleg ca se fac eforturi pentru continuarea amenajarilor si integrarii mai bine in circuitul turistic.

Recenziile de pe Google confera o nota medie de 4,7 dintr-un maxim de 5 rezultata din 2.000 de pareri.

Despre Corbii de Piatra

Manastirea de aici se constituie dintr-un ansamblu rupestru din secolul XIV, atestat documentar in anul 1512, cand monahia Magdalina, matusa lui Neagoe Basarab, infiinteaza Manastirea Corbii de Piatra. Lacasul ortodox a fost inchinat domnitorului Neagoe Basarab si poarta hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, devenid manastire domneasca.

Manastirea s-a redeschis in anul 2003 si aici se slujeste zilnic.

Vizitarea obiectivelor

Inca din strada impresioneaza peretele de stannca in care vedem scobituri.

Peretele de stanca in care se gaseste biserica rupestra

Urcam putin prin curte si la baza stancii gasim o scobitura imensa paralelipipedica unde este o banca din lemn. Ne orientam spre stanga si apare alta degajare imensa in gresie (in piatra) ca un cos, care este si inegrita pe latura din stanca.

Si mai in stanga este biserica rupestra. Biserica este sapata in stanca intr-un perete vertical inalt de 30 metri si lung de 15 metri. Valoarea bisericii este data si de pictura sa foarte veche, din sec. XIV, avand influente bizantine. Un element de unicitate al acestei biserici este acela ca initial aceasta avea 2 altare pe un singur naos. In sec. XIX s-a surpat un perete al naosului.

Un indicator ne arata ca si mai la stanga sunt crucile cavalerilor medievali si “”pestele pietrificat””, sculptate in sec. X – XII.

“”pestele pietrificat”” – ochiul este sigur sculptat, zice-se ca restul formei este naturala

Scari amenajate marginite de o bara metalica urca deasupra stancii misterioase la crucea de tip latin cu capitel piramidal detasabil. Langa cruce este un punct de belvedere.

crucea cu capitel detasabil

Se coboara pe partea cealalta a stancii dupa ce se merge o scurta bucata “pe culmea de piatra”.

Ajungem din jos in strada intr-un loc amenajat cu mese si banci cu umbrar. In prima gospodarie la dreapta mai facem un pit stop caci aici mai avem ce vedea…

Ne intampina o doamna primitoare, care a intrerupt cateva minute munca in gradina pentru noi…

Vizitam Casuta Albastra. Este o casa veche care a apartinut strabunilor doamnei, acum nelocuita, devenita muzeu. Aici putem vedea o casa veche autentica din Corbi.

Casuta Albastra

In spatele gradinii, doamna ne-a surprins cu ce ne-a arata pe peretii de stanca de pe care coborisem. Aveam sa admiram Cascada si Uriasul Pietrificat.

Interesant, nu-i asa? Aveti intrebari? Si eu am. Privind in continuare atent stanca, imaginatia a inceput sa creeze si alte chipuri, forme….

Am alocat 30 minute acestei vizite, dar nu trebuie sa va grabiti. Noi eram obositi dupa 2 zile de drumetie in Fagaras si mai aveam suficienti kilometri de condus. Dar tare as mai fi zabovit pe aici….

Corbii de Piatra

PS: Am intrebat de ce ii spune manastire… ca nu vazusem chilii, viata monahala la biserica din stanca. Manastirea este in sat, mai incolo…

Numai bine!

1 thought on “Manastirea Corbii de Piatra (AG)”

Leave a Comment