Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus

Loc sfant de rugaciune si casa pentru Arsenie Boca la poalele Fagarasului

Introducere

Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus este o manastire de calugari, cu o obste importanta de 35 vietuitori, de rit ortodox, si poarta hramul Adormirea Maicii Domnului (15 August, ziua cand se serbeaza Sf. Maria in Tara Romaneasca). Drept ctitori sunt considerati Constantin Brancoveanu, de unde si numele, si Regele Mihai I.

Am ajuns aici de mai multe ori, fie in peripluri montane fagarasene, fie in minivacante bazate la Sambata de Sus sau in trecere. Am vizitat-o si pe fuga si pe indelete. Am prins si vremea cand Arsenie Boca locuia aici si puteai cauta la Dansul spovedanie. Este un loc care mereu m-a incarcat pozitiv, un loc curat si primitor.

Localizare si acces

Este situata pe Valea raului Sambata la 95 km de Brasov si 85 km de Sibiu. In Sambata de Jos se paraseste DN1 catre sud, catre munte, si se urmeaza DJ105B pentru 15 km. O parcare larga la marginea padurii, in afara perimetrului (zidului) manastirii este locul unde se lasa masinile. Unii trec insa cu masina prin poarta pe aleea frumoasa de la intrarea in manastire. Din pacate.

Coordonate 45°41′24.97″N 24°47′39.63″E

Obiectivele din perimetrul manastirii

De la poarta se deschide o perspectiva faina cu manastirea construita la poalele Muntilor Fagaras. Avem 3 alei paralele, cea din mijloc mai lata si flancata cu arbori inalti de tuia aliniati la poza.

Arhitectura apartine stilului clasic brancovenesc. In multe zile de peste an, in special de sarbatori, curtea manastirii precum si biserica ei se aglomereaza, noi am ales sa o (re)vizitam intr-o zi oarecare de ianuarie a anului 2021, astfel ca nu ne-am ingramadit, asa cum am patit in alte ocazii.

Trecem pe sub arcada si intram in curtea interioara cu forma de patrulater. Pentrui a intra in biserica noua, urcam scarile din stanga. Este spatioasa si luminoasa pentru o biserica. Pictura in care predomina albastrul si verdele arata foarte bine.

In curte, pe latura dreapta fata de arcada, se gaseste bustul domnitorului Constantin Brancoveanu, reprezentat foarte sugestiv cu biserica tinuta in palme, simbolizand rolul de prim ctitor al acesteia. In spatele bustului este o superba fresca din mozaic.

Apoi la dreapta cestora, catre arcada, pe placi de marmura sunt mentionati cei care au contribuit la refacerea manastirii.

Pe flancul stang este Fantana Izvorul Tamaduirii, de unde am luat aghiasma. Am apreciat ca de la ultima mea vizita aici, a fost amenajata o solutia de pompare a apei (sfintite) din fantana prin apasarea unui buton, o sistem de pompare tragand apa din pamant dirijand-o printr-o teava catre sticlele celor ce iau aghiasma. Poate ca diametrul acesteia ar fi trebuit sa fie mai mic sa se potriveasca cu gatul sticlelor.

In mijlocul curtii este biserica veche, cu pridvor, naos, pronaos si altar. Lumanari se aprind intr-un loc recent amenajat afara, in curtea exterioara.

Daca ajungeti la manastire, merita sa intrati si in muzeu, care colectioneaza multe carti vechi, manuscrise, icoane si obiecte de artizanat.

In curtea exterioara se gasesc Academia Sambata, un magazine mare bisericesc, lumanararul, un spatiu ingrijit ca un parc si un izvor, undeva in spatele proprietatii.

Foarte potrivita inscriptia de la iesirea din curte:

Pace celor ce vin. Bucurie celor ce raman. Binecuvantare celor ce pleaca.

In apropiere la circa 1 km urmand perimetrul exterior al complexului se gaseste Izvorul lui Arsenie Boca.

Istoric

– sec. XVI – este atestatat documentar fantana Izvorul Tamaduirii, aflata pe arealul manastirii
– 1654 – satul si mosia Sambata de Sus intra in avutia boierului Preda Brancoveanu, bunicul lui Constantin Brancoveanu
– 1657 – Preda ridica o biserica din lemn pentru calugarii sihastri din zona
– 1696 – 1707 – domnitorului Constantin Brancoveanu reface biserica din piatra si caramida
– 1785 – biserica este distrusa sub stapanire habsburgica care ani buni a opus rezistenta catolicizarii fortate a populatiei
– 1926 – incepe restaurarea bisericii
– 1946 – sfintirea bisericii in prezenta regelui Mihai I, acesta fiind considerat al 2-lea ctitor al manastirii, portretul regelui fiind pictat in biserica
– 1985 – mitropolitul Ardealului Antonie Plamadeala, considerat al treilea ctitor al manastirii, rezideste complet complexul construind si zidurile actuale
– 1993 – se sfinteste biserica noua cu hramul Sf. Martiri Brancoveni, aflata la etaj
– 2003 – se inaugureaza Academia Sambata, care organizeaza conferinte in special religioase si asigura si cazare

Concluzie

Manastirea Brancoveanu este unul din locurile de pelerinaj cele mai cunsocute din tara, vestita fiind Fantana Izvorul Tamaduirii sau Fantana cu Apa Vie. In acest loc am simtit in mai multe randuri ca pot gasi liniste pentru rugaciune. In doua randuri diferite am apreciat harul unor preoti care au ascultat spovedania mea sau a altor credinciosi. O data am si fost invitat la o masa binecuvantata dupa o asemenea rugaciune dedicate, pe vremea cand traia aici parintele Arsenie Boca.

Nota 4,8 (din 5) rezultata din peste 6000 de recenzii pe Google.

Alte obiective apropiate:

Herghelia Sambata de Jos

Biserica Fortificata Cincsor

Leave a Comment