Lottehaus din Wetzlar

Pe urmele lui Goethe in Casa Lotte

2018

Cand am fost mic am auzit la gradinita sau la scoala de povestea celor doua Lotte. Si am citit-o in limba germana ca asa se cuvenea. Nu despre aceste Lotte am sa scriu acum. Dar tot despre o Lotte din Germania, cea mai renumita Lotte de pe aici.

Situare

Lottehaus se gaseste pe Lottestrasse, chiar asa! La nr. 8 -10, cod postal 35578. Cu codul postal gasesti in Germania orice adresa, este elementul de referinta in cautarea de adrese. Sa va mai dau cateva mici indicii. Trebuie sa ajungeti in Altstadt (centrul sau orasul vechi), de care va povestesc separat, caci este …. o poveste in sine. In Altstadt va conduc indicatoarele si veti ajunge usor la Centrul de informatii turistice (cel mai documentat din cate am vazut vreodata, inclusiv cu o brosura foarte prietenoasa si utila pentru Neubuerger – cetateni noi), in Domplatz (Piata Domului), pe care il vedeti si din afara orasului, daramite din apropiere. De aici urmati indicatorul Lottehaus si dupa cateva minute in urcus usor ajungeti la adresa vizata.

Cine este Lotte? Ce este Lottehaus?

Lotte e Charlotte! Charlotte Buff! Lottehaus este astazi muzeu. Aici s-a nascut si a petrecut primii 20 de ani de viata domnisoara susnumita pana a devenit doamna sau sa fiu mai precis pana s-a maritat.

Casa a fost ridicata in anul 1653 si a servit ca sediu administrativ al Ordinul german de Marburg si a completat alte doua cladiri administrative existente pana atunci. Denumirea de Lottehaus a capatat-o dupa ce in anul 1863 cetatenii din Wetzlar au ridicat aici un monument comemorativ al Charlottei Kestner, nascuta Buff. Dar totusi cine este aceasta Charlotte? Sa va spun mai bine de J. W. Goethe. Genialul Goethe a cunoscut-o in anul 1772 pe Charlotte Buff pe cand lucra vara ca si practicant la Judecatorie. Lotte este muza lui Goethe, care era evocata si apare in opera “Lotte” in primul sau roman “Die Leiden des jungen Werthers” (Suferintele tanarului Werthers, 1774).

Muzeul Lottehaus

Daca platiti biletul de intrare primiti un fel de receptor de telefon urias, model secolul XX, cu niste butoane si o fituica cu niste coduri de tastat in anumite puncte ale traseului de vizitat. Atunci receptorul va vorbi cu tine si tu il vei asculta sa afli ce vizitezi. In limba lui Goethe si a lui Lotte.

Totul incepe cu o explicatie despre superba casa veche pe care o vom vizita. Si trecem din camera in camera, la parter si la etaj. Mai exista ceva si mai sus de etaj, dar accesul vizitatorilor este acolo interzis.

In muzeu se gasesc obiecte, tablouri si fotografii care au apartinut familiei Buff. Mobilierul este din secolul XVIII. Cateva camere prezinta expusa opera scrisa a lui Goethe.

Mai gasim si foarte multe editii tiparite ale operei Werther, care desi fara FB si whatsup a captat un succes international rasunator cu raspindere imediata, ceva care astazi s-ar numi viral. Si exemplarul original este expus. De altfel raspinderea aceasta s-a numit la vremea aceea “febra Werther”.

Un ceas vechi, dulapuri imense si masive, pat de domnisoara, imitatii de rochite ale vremii (chiar misto), decorul casetat, bucataria, o soba veche, un pian al Charlottei Kestner, un tablou pastel care o infatiseaza pe Lotte a noastra, o imagine cu Lotte la pian, pupitrul ei de atunci, chiar si o suvita din parul ei veti intalni la Lottehaus.

Imaginile sunt mai graitoare despre ce puteti vizita, dar daca vreti sa vedeti tot si sa auziti toata povestea mergeti la Lottehaus! Sa stiti ca Lotte nu s-a maritat cu Goethe pentru ca era promisa lui Kestner. Hai ca divulg prea mult……

Am remarcat excelenta organizare de la muzeu. In afara de ghidul ala din telefon, mai exista un german, fost croat, care se baga in seama si mai spune si el cate o informatie in plus, dar si foarte multe grupri organizate cu ghizi trec pe acolo.

Iar in curte, la o terasa, intr-un un colt verde, pe banci la umbra poti citi doua anunturi matrimoniale retro, din care unul scrie cam asa:

”Caut insotitor, care sa fie mai mult decat un accesoriu. Sa fie elegant, sa ii placa pastelurile, multilateral si sa provina din casa buna. Unic si nobil. Facut ca pentru mine. ”

PS: Nu trebuie sa fie poetic.

Semnat Lotte, iunie 2018”

Amatori, interesati?

PS-ul meu: Cu acelasi bilet de 3 EUR se viziteaza Muzeul Orasului si al Industriei si Viseum-ul, situate in alta cladire la aceeasi adresa, dar si inca 3 alte muzeee, case si colectii aflate la alte adrese, in intervalul a 3 ore. Vizita la Lottehaus a durat pana la jumatate de ora.

Vizitati Lottehaus!

Numai bine!

Leave a Comment