Herghelia Sambata de Jos

Caii se vor bucura sa ii hraniti cu mere si morcovi

Localizare si acces

Ianuarie 2021. Dupa vizitarea Bisericii Evanghelice Fortificate de la Cincsor ne-am deplasat catre Herghelia de la Sambata de Jos. Sunt doar 5 km de parcurs.

Herghelia se afla pe strada Principala nr. 45 din satul Sambata de Jos, comuna Voila (BV). Este alt obiectiv ce merita bifat. Noi am revenit deja la caii de la Sambata de mai multe ori pentru ca am indragit acest loc si pe ei … caii armasari.

Din DN1 Brasov – Sibiu, in Sambata de Jos, cotiti stanga cum veniti de la Brasov pe DJ105B, care merge spre statiunea Sambata, si la 500 metri de la drumul mare, parcati pe dreapta in fata intrarii la obiectiv.

De la Brasov sunt 80 km, iar de la Sibiu 65 km.

Istoric

– 1874 – infiintare herghelie cu cai lipitani adusi de la Lipica (Slovenia)
– 1913 – efectivul de cai mutat la Babolna (Ungaria) din cauza Primului Razboi Mondial
– 1920 – se reinfiinteaza herghelia de la Sambata de Jos cu 3 armasari si 22 iepe
– astazi este administrat de Romsilva si domeniul include Castelul Brukenthal, secolul al XVIII-lea, monument de arhitectura, aflat in paragina
– aflam ca vor fi bani pentru renovarea si repunerea castelului in circuitul turistic. Ce bine ar fi caci arata de ani de zile deplorabil!

Inca o experienta faina la Herghelia Sambata

O alee laterala larga ne conduce din strada principala catre intrare. Platim si avem bucuria sa ne insoteasca in vizita noastra partial chiar doamna de la casa de bilete. I-am spus ca venim a treia oara aici si ca iubim acest loc. Si ca avem si cateva mere pentru cai.

La prima intersectie de drumuri gasim cateva indicatoare. Noi mergem tinta inainte catre grajdurile armasarilor din rasa Lipitan. La aceasta herghelia se urmareste imbunatatirea materialului genetic al acestei rase. Caii de aici participa la concursuri si evenimente.

Rasa Lipitan este folosita la marile scoli de dresaj din lume. Aici, la Sambata, are mai multe familii sau linii de sange, care duc numele aramsarilor care le-au format: Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola si Tulipan.

Am facut numeroase poze cu caii si i-am hranit cu mere. Sunt in general prietenosi, daca stii sa te apropii de ei. Trebuie evitate miscarfile bruste si pozitionarea in drepul copitelor din spate. Pe fiecare compartiment de grajd sunt trecute familia si sexul calului gazduit.

Copiii au participat si ei la mangaierea si hranirea cailor cu mere si s-au bucurat de aceste momente.

Dupa grajdurile armasarilor, mai in capat, se gaseste un muzeu (o expozitie) cu accesorii folosite la cai, precum hamuri, sei, casti, etc, dar si trofee castigate de caii de la Sambata si niste versuri care mie mi-au trezit atentia.

In fata muzeului este amplasata o trasura de decor.

Revenim la intersectia amintita la inceput. Aici putem urma drumul catre stanga, pe care noi l-am gasit mocirlos. Acesta conduce catre alte grajduri (nevizitabile, ale iepelor) si catre baza de antrenament.

Concluzie

Am petrecut vreo trei sferturi de ora la caii de la Sambata. Vizita la cai te linisteste si te incarca. Si unde mai punem ca suntem la poalele Muntilor Fagaras imprejmiuiti de atetea obiective interseante: Cetatea Fagaras, Biserica Fortificata Cincsor, Statiunea Sambata, Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, Parcul de aventura Dragus, Abatia Cistericana de la Carta, Transfagarasanul sau drumetiile pe Valea Sambetei catre Cabana Sambata si Podragu sau fosta cabana Arpas cu povestea ei adevarata despre Fata Padurii.

Nota 4,3 (din 5) din cateva sute de recenzii pe Google.

Alte obiective apropiate:

Manastirea Sambata de Sus

Biserica Fortificata Cincsor

Numai bine! Hraniti caii de la Sambata cu mere si morcovi cand ii vizitati! Este permis in prezenta unui representant al Hergheliei. 😊

Leave a Comment