Grossglockner

Grossglockner Hochalpenstrasse.
Grossglockner. Pasterze Gletscher. Kaiser Franz Josef Hoehe.

Unde? Pe Grossglockner Hochalpenstrasse

De data aceasta mergem in Parcul National Grossglockner sa admiram Varful Grossglockner si Ghetarul Pasterze la Franz Josef Hoehe.

Pentru aceasta rotile masinilor vor rula pe celebra Grossglockner Hochalpenstrasse. Taxa de acces a fost 37,50 eur / masina.

Segmente de traseu si obiective

1. Seeboden – ramificatie spre Grossglockner pe Untertauern via Heiligenblut via B106 si apoi B107 din Winklern, distanta 100 km, durata 1,5 h. In localitatea Am Putzenhof pe stanga lasam cascada Gartl, iar in Aichhorn inca o cascada mare Jungfernsprung tot pe stanga noastra. Parcurgem in amonte o vale larga Moelltal. Strabatem cateva statiuni turistice intesate de utilitati pentru practicantii schiului, intre care Heiligenblut. Intram in Nationalpark Grossglockner si ajungem la ramificafia sus amintita.

2. Ramificatie – Grossglockner Hochalpenstrasse – Franz Josef Hoehe la baza ghetarului Grossglockner, distanta 8 km, durata 15 min. Pe acest segment ne vom si intoarce mai tarziu pana la ramificatie. Soseaua urca tot mai sus sim ai sus. In stanga este cascada Goessnitz. Dam ocol mai pe departe si mai pe sus lacului de acumulare Margaritzen strajuit de stanca Elisabeta. Apar ochiuri de lacuri glaciare pe fundul caldarilor in forma de U. Mai luam niste curbe-n ac de par si ajungem in parcarea de la capatul drumului la Kaiser Franz Josefs Hoehe, unde se gaseste si un restaurant panoramic.

Ei da! Ce peisaj! In valea din stanga noastra curge ghetarul Pasterze (a 2-a poza mai jos) zapada de pe lacul de jos avand o culoare ireala kaki cu pete able (a 3-a poza mai jos). In stanga vaii troneaza varful Grossglockner ( 1-a poza mai jos) cu a sa altitudine de 3798 mdm. Noi ne simtim mici la altitudinea de numai 2369 mdm unde ne aflam.

Din punctul unde suntem se poate cobori pe o poteca destul de abrupta in circa 30 min pe fundul ghetarului. Evident ca urcusul va dura probabil 1 ora.

In punctul de jos se mai poate cobori cu un lift.

Nu ma mai satur de peisajul acesta!

Un zoom pe Pasterze. 😊

Si pe Grossglockner.

Cat mi-am dorit sa ajung aici si acum este aievea si este fabulous. Popasul nostru stabilit de conducatorul grupului este de circa 1,5 – 2 ore. Daca aveti posibilitatea alocati mai mult timp acestui popas, poate si unor opriri intermediare pe sosea. Timpul mi-a permis sa cobor numai partial spre fundul ghetarului.

Ne vom intoarce pe roti in punctul de ramificatie pentru a reveni pe soseaua principala Grossglockner Hochalpenstrasse. Decidem sa traversam muntii din Carintia catre Salzburg spre staiunea Zell am See.

3. Ramificatie – B107 – Untertauern – Zell am See, distanta 46 km, durata 1 h.

Am crezut ca am vazut ce era mai interesant, numai ca peisajul ne ofera surpriza dupa surpriza. Drumul nostrum va mai urca putin, apoi la granita dintre cele 2 tinuturi austriece incepe o serie de serpentine ametitoare. In dreapta avem varful Edelweissspitze (vf. florii de colt).

Pana in Ferleiten de unde panta se va mai domoli nu este posibil sa cobori fara a face o pauza pentru “”odihna”” si racirea placutelor de frana si ambreiajelor.

Langa un lac pe stanga este un turn Grosses Wiesbachhorn. Trecem prin localitatea Fusch, de altfel pe coborire si soseaua se numeste Zeller Fusch. In stanga lui Fusch este cascada Hirzbach.

Jos, in valea Salzach, langa celebra statiune pentru sporturi de iarna Zell am See, vom continua tot catre vest, spre cascadele Krimml, dar aceasta este alta poveste frumoasa…

Evaluari de pe Google (din maxim 5 puncte posibile)

Grossglockner Nationalpark 4,9

Grossglockner Hochalpenstrasse 4,8 din peste 1000 pareri

Ghetarul Pasterze 4,8

Varful Grossglockner 4,8 din peste 2000 pareri

Alte obiective in Carintia si in Alpii Austrieci

Canionul Raggaschlucht

Cascada Fallbach

Castelul Hochosterwitz

Malta Hochalmstrasse

Cascadele Krimml

sau la Seeboden.

Iunie 2021

Leave a Comment